3 Temmuz 2015 Cuma

Teknik Resim ve Teknik Ressam

İnsanlar mesleğin ne diye sorduğunda teknik ressamım diyorum ve ilk aldığım tepki çoğunlukla benimde resmimi çizer misin oluyor. Normal manzara doğa resimleri gibi bu bahsettiğim mesleğin benzemediğini anlattığımda tamam o zaman diyorlar. Teknik resimden bahsedecek olursak; bir parçanın yapımında gerekli bilgileri üzerinde bulunduran çizimlere teknik resim denmektedir. Bu alanda kabul edilmiş çizim ve kural metotlarını bilen ve uygulayabilen kişilerce anlaşılabilir. Bu çizimler elle araçlarla veya bilgisayarda çizilir.   

    
           Bir makinanın veya parçanın istenilen özelliklerde uygun şekilde çalışabilmesi için tam detaylı bir teknik resminin çizilmesi gerekir. Bu da alanında uzmanlaşmış teknik ressamlar vasıtasıyla yapılmaktadır. Eğer bir ürünü ön çalışmasını yapmadan üretirsek o ürün ya çöpe gidecektir yada hem paramızı hemde zamanımızı ziyan edecektir. Teknik ve alanında uzmanlaşmış ressamların önemi bu noktada ortaya çıkmaktadır.

örnek teknik çizim

          Bazı geometrik nesneler kolaylıkla anlatılabilir. Ancak, böyle ürünlerin dışındakiler, elektronik devreler, tesisatlar, mimari yapılar yazılı veya sözlü olarak anlatılamaz. Teknik resmin mecburiyeti bu noktada kendini göstermektedir. İmalatı yapılacak ürünün gerekli yazı, çizgi, görünüş, ölçü vb. tüm bilgilerini içerir. Tüm dünyayı kapsayan uluslararası bir standarttır. Yazıları ve çizimlerinin standartlara uygun olması gerekir. 

Standart, her yerde aynı nitelik sağlayan anlamına gelmektedir. Ülkemizde bu oluşumları, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) belirler. Örneğin, teknik resimle standart kurallar TS 88 ile açıklanmaktadır. Çizim kuralları ve standartları basittir, sadedir ve kolay öğrenilir. Tüm dünyada teknik çalışanlar, teknik resmi anlayabilir ve çizilmiş teknik resimleri okurlar. Dünyanın neresinde çizilirse çizilsin kuralları ve standartları öğrenmiş ressam teknik resmi okuyabilir.

            Teknikresim aslında bu kadarla sınırlı değildir tüm detayları, araç ve gereçleri, görünüş çıkarma kurallarını da ele alırsak uzun bir liste oluşur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İş yoğunluğum dolayısıyla yorumlara cevap veremeyebilirim. Anlayışınız icin teşekkürler.