20 Kasım 2015 Cuma

Alet Çantası Nasıl Olmalı?

Takım çantası nasıl oluşturulur?
     Herkesin evinde bozulan bir yer veya bir eşya mutlaka vardır. Eğer maddi imkânınız varsa ve nasıl yapılacağı hakkında fikir sahibi değilseniz bunu ya birine yaptırır ya da yenisini alırsınız. Ancak bu tarz tamirat ve tadilat işlerine meraklıysanız kendi çabanızla bir şeyler başarmak size büyük bir haz ve mutluluk verecektir. İnsanların yaptıkları değişik tasarımları ve ürünleri, internette, televizyonlarda veya günlük hayatta görüyoruz. Bunları izlerken “vay be elin oğlu yapmış!” diye içimizden de geçirdiğimiz olmuştur. “Herkes bildiklerini sonuçta doğuştan öğrenmiyor” deyip kolları sıvayarak ve gerekli alet edevat yardımıyla sonuca ulaşabiliriz. Eğer azimliysek yeni bir eşya veya ürün ortaya çıkarmamız içten bile değildir. Gerisi hayal gücümüze kalmış... Burada benim düşünceme ve yapılacak işin niteliğine göre bir takım çantasında neler olması gerektiği ile ilgili bilgi vereceğim. Bunu ihtiyacınıza göre genişletebilirsiniz.

Hayat şartları, insanların kısıtlı zamanları, maddi imkânsızlıklar ve ihtiyaç anında işi yapacak kişiye ulaşılamaması gibi etkenler kişilerin kendi başının çaresine kendinin bakması olayını daha önemli hale getirmiştir. Bu gibi sebeplerden ötürü evdeki tadilatlar için her evde bulunması gereken takım çantası artık zorunlu bir ihtiyaç halini almaktadır. Benim gibi her yerde takım çantasının gerekliliğini savunuyorsanız takım çantanızı arabanızın arkasında saklayabilirsiniz. Böylelikle gittiğiniz her yerde soruna anında müdahale edebilirsiniz. Takım çantası ya da başka bir deyişle alet çantası, küçük tadilatların yapılabilmesi, kişisel dekorasyonlar ve hatta zaman zaman küçük üretimler için olmazsa olmaz donanımlar arasındadır. İhtiyaç duyulan aletlerin bir arada olması, çabucak ulaşılabilmesi, küçük parçaların kaybolmadan veya dağılmadan saklanabilmesi için kutulara ve dolaplara gereksinim vardır. Bunlar için özel tasarlanmış ve bölümlendirilmiş çantalara takım çantası veya alet çantası diyoruz. Metal, ahşap veya plastikten imal edilenleri mevcuttur. Takım çantalarının yetmediği daha çok aletin saklanma ihtiyacı olduğu yerlerde sabit veya hareketli takım dolapları kullanılmaktadır. Genellikle bütün takım çantalarının içinde küçük gözler bulunur. Bu gözlerde değişik ölçü ve ebatlarda ve bol miktarda çiviler, dübeller, vidalar, cıvatalar, kroşeler (kablo tutucu plastik malzeme), conta ve somunlar bulundurulmalıdır.
   Öncelikle bir takım çantası oluşturmadan önce alttaki soruları düşünerek çantanızda olması gereken alet çeşitlerini ve malzemeleri belirleyebilirsiniz.

  • Hangi sorunlarla karşılaşırım?
  • Hangi tür tadilatları tek başıma yapabilirim?
  • Bu sorunlarla ilgili hangi aletlere ihtiyacım olabilir?


Piyasada çok fazla sayıda, ebatta ve çeşitte takım çantası mevcuttur. Önemli olan ihtiyaçtan yola çıkmaktır. Bir takım çantası alırken ve seçerken alttaki maddeleri göz önünde bulundurmak gerekir;

  • Konulacak alet miktarı: Bir pense birkaç tornavida, birkaç anahtar koyacaksanız yani söz konusu az bir takım ise en küçük boy ve az gözlü alet çantası sizin işinizi görecektir. Eğer “Ben her işimi kendim yaparım.” diyorsanız ve saklama koşullarınız uygun ise en büyüğünden bir takım çantası hatta bir takım dolabı edinin. 
  • Konulacak aletin boyu ve genişliği: Bütün takımlarınızı ve aletlerinizi yerleştirdiniz, geriye tek bir alet kaldı ve çantaya sığmıyor. Eğer çantada muhafaza edeceğiniz aletin boyu ve genişliği çantayı aşıyorsa, minimum o aletin boyuna ve genişliğine göre seçmek gerekir. 
  • Konulacak ekipman çeşidi: Eğer çantanıza çok çeşitli cıvata, vida, dübel ve somun tarzı ürün barındıracaksanız küçük göz sayısının fazla olması istediğiniz ürünü bulmanıza ve karışmamasına katkıda bulunur. 
  • Alet çantasının saklanacağı ortam: Çantanızı saklayabileceğiniz ortam küçük ise büyük ve kaba bir çanta fazla yer işgal ederek sizi rahatsız edebilir. Aksi halde evin tam da orta yerinde gereksiz büyüklükte ve yarısı boş bir takım çantası sahibi olursunuz. İhtiyacınız olduğu büyüklükte alın. 
  • Çantanın istenilen yere rahatça taşınması; Çantanızı çok büyük ve hantal seçip fazla aletle doldurursanız ağırlığı çok fazla olacak ve taşımakta zorlanacaksınız. 
Standart bir takım çantasında alttaki ürünler bulunabilir ve bunlar kişinin ihtiyaçlarına ve kullanım yerine göre değişebilir;
Bunlara ilave olarak eğer elektrik ve elektronik tamiratı ile uğraşılacaksa;

  • Kontrol Kalemi 
  • Kablo Bandı 
  • Yan Keski 
  • Lehim Teli
  • Lehim Tabancası 
  • Saatçi Tornavida Takımı 
  • Kablo Bağı (plastik kelepçe)
Araba ve motor tamiratı tarzı işler yapılacaksa;

Eğer duvara saat tablo gibi ürünler takmak isteniyorsa;

Lavabo, musluk ve batarya değişimi gibi işler yapılacaksa;
Sıva ve kazıma işleriyle uğraşılacaksa;
  • Mala
  • Spatula
  • Keski
Ağaç işleri ile uğraşılacaksa;
Demir işleriyle uğraşılacaksa;

  • Matkap 
  • Avuç içi Taşlama
  • Demir Testeresi 
  • Zımpara
  • Vida, Cıvata, Somun, Pul 
     İhtiyaçlarınız doğrultusunda alet çantası içeriği daha öncede bahsettiğim gibi genişletilebilir. Alet çantaları gerekli tüm malzemelerin kolayca istiflenebileceği şekilde tasarlanırlar. Farklı ebatlarda ve fonksiyonel özelliklerde tasarlanırlar. İhtiyacınız doğrultusunda uygun bir tanesini seçmelisiniz. Evinizde gereksiz yer kaplamasını istemiyorsanız malzemeleri asgari seviyede tutarak küçük bir çanta edinebilirsiniz. İş yerinde ya da evde tamir edilmesi gereken bir acil durum oluşması halinde, ihtiyaç duyduğumuz tamir araç ve gerecinin tek bir yerde bulunması zaman kazanmak ve tamiratı kolaylaştırmak için faydalıdır. Takım çantası da ihtiyaç duyulan alet ve parçaların bir arada bulunabileceği, hayatımızı kolaylaştıran bir malzemedir. Takım çantanızı kendiniz hazırlasanız, hangi malzemelerin nerde olduğunu ya da olup olmadığını kolaylıkla bilebilirsiniz. Her türlü tadilatı bu malzemeler yardımıyla ustalara gerek duymadan yapabilirsiniz
takım çantası nasıl olmalı


    Her şeye ben anlamam diyerek bir kenara itmektense ben ne yapabilirim diye alıcı bir gözle bakmamız gerekir. Biz yapabilecekken niye başkalarını uğraştıralım. Sizce de artık kendimize bir takım çantası oluşturma zamanımız gelmedi mi?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İş yoğunluğum dolayısıyla yorumlara cevap veremeyebilirim. Anlayışınız icin teşekkürler.