4 Ocak 2016 Pazartesi

Zımpara Makinesi Nedir?

zımparamakinası
     Yüzeylerin daha pürüzsüz işlenmesi için kullanılan talaş kaldırmaya yarayan el aletidir. Makinanın dönen ve talaş kaldıran kısmına bu makinalar için özel üretilmiş band veya yuvarlak zımpara kağıtları takılır. 

Taşınabilir ve elde kullanılanlar için havalı ve elektrikli olmak üzere iki çeşittir. Havalı olan tipleri elektrikli olanlara göre daha pahalıdır. Ancak metal parçaların zımparalanması için elektrikli olanlara göre daha iyi performans sağlar. Çünkü metal zımparalanırken kalkan talaşlar elektrikli olanlara kısa devre yaptırıp bobinleri yakmaktadır. Zımpara makinalarının el tipi birde sabit tipi olanları mevcuttur. El tipi olanlar hareketli taşlama ve büyük yüzeyler için idealdir.


     Kullanılacak sektöre ve kullanım alanına göre farklı çeşitlerde zımpara makinaları mevcuttur. Dış bükey daire zımpara makinelerinin yanı sıra, iç bükey olan ve farklı özellikleri olan makinalar da geliştirilmiştir. Bant zımpara makinası, Kalibre zımpara makinası, Disk zımpara makinası, Polisaj zımpara makinası, Fırça zımpara makinası, Titreşimli zımpara makinası vb. farklı işlevleri olan zımpara makina çeşitlerindendir. 



     Makinalar ne kadar iyi ve gelişmiş olsalar da elle yapılan zımparalar daha tercih edilir. Bu yüzden küçük zımparalama işlemleri için büyük cihazlara gerek yoktur. Zımpara kağıtları, türü, büyüklüğü ve yapışma şekline göre farklı çeşitlerde bulunurlar. Kuru zımparalama yapmak için alüminyum oksit taneciklerinden oluşan zımpara kağıtları, sulu zımparalama işlemi için ise silisyum karbür zımpara kağıtları kullanılır.



Zımpara makinası alırken ve kullanırken;

  • Açılı ve rotasyonlularda fren bulunması,
  • Zımpara kağıdını yapıştırırken sprey ve yapıştırıcıların kullanılmaması,
  • Kolay temizlenebilir olması ve bakımının kolay olmasına dikkat edilmelidir.
  • Hiç işlem görmemiş yüzeyleri zımparalamak için aleti tahta veya metalin boyunda hareket ettirmeli, diğer yüzeyler için oval hareketlerle zımparalanmalıdır.
  • Aynı zımpara filtreleriyle farklı malzemeleri zımparalanmamalıdır. 


Yapılacak işleme ve malzemeye göre zımpara kum kalınlıkları seçilmelidir.

  • Boyaların kazınması ve hiç işlenmemiş zeminler için kaba kum kalınlığı,
  • Tahtanın parlatılması, eski boyalı yüzeylerin yenilenmesi, işlenmemiş tahtalar için ince kum kalınlığı,
  • Kaba ve basit tahtaları zımparalamak için ise ince kum kalınlığı gerekmektedir.
  • Zımparalama işlemleri yaparken de diğer el aletleri kullanımında olduğu gibi bazı güvenlik önlemlerine uymanız gereklidir.

Makinanın kullanma talimatını okumalı ve bu uyarılara uymalısınız. Zımpara işlemi sırasında koruyucu gözlük ve eldiven takmalısınız. Güvenli kıyafetler giymelisiniz, bol kıyafetlerden kaçınmalısınız. Zımpara disklerini düzenli olarak kontrol etmelisiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İş yoğunluğum dolayısıyla yorumlara cevap veremeyebilirim. Anlayışınız icin teşekkürler.