27 Ekim 2015 Salı

Su Terazisi Nedir? Nasıl Kullanılır?

İki nokta arasındaki eğimi ve eğim yönünü kolayca ölçmeye yarayan ölçüm cihazına su terazisi adı verilir. Su terazisini almaktaki ve ölçmekteki amaç yer küre üzerine konulacak yapıların ağırlık dengesini ve belirli bir eğim düzlemselliğini sağlamaktır.

Su terazisi, yapımında genellikle su ve hava kabarcığı kullanıldığı için bu isimle adlandırılmaktadır. Bir tüp içinde sudaki hava kabarcığının konumuna göre ölçüm işlemi gerçekleştirilir. Farklı açılarda eğimleri ölçmek için dereceli açılarda imal edilenleri de mevcuttur. En çok kullanım alanı bulanları 45° ,90°, 180° ölçüm yapabilenleridir. Yapılacak olan işin hassasiyetine göre dijital ve analog olanları mevcuttur. Dijital olanlara lazer eklenerek uzun mesafede istenilen noktanın eğiminin ölçülmesi sağlanmıştır.

Ayrıca uzun mesafelerin ölçülmesi için su terazisinin basit bir şekli olan hortum terazisi ile de düzlem eğimi ölçülebilir. Su terazisinden farkı şeffaf uzun bir hortumun içine su konularak ölçülmek istenen yüzeye yatırmak ve içerisindeki hava kabarcıklarının durumuna göre eğimi ölçmek esasına bağlıdır. Yani su terazisinin basitçe daha uzun yüzey için şeffaf hortumdan imal edilmiş halidir. Hortum terazinin yerini gelişen teknolojiyle beraber lazerli dijital su terazileri (eğimölçer) almaktadır.

Kullanımı;
Hortum su terazi malzemesi
Ölçüm yapılırken dikkat edilmesi gereken husus ölçülecek aralığın doğru seçilmesi ve su terazisinin yüzeye tam temas ettirilmesidir. Su terazisi yüzeye yatırıldıktan sonra eğimsiz bir düzlem hedefleniyorsa, hava kabarcığının tam sıfır noktasının üzerinde olması gerekir. Su kabarcığı sıfır noktasının hangi tarafına gidiyor ise o tarafı yüksekte kalmaktadır. Dengeyi sağlamak için ya terazide bulunan kabarcığın bulunduğu tarafı aşağı indirmek gerekir ya da zıt tarafı yukarı kaldırmak gerekir. Bu işlem dijital terazilerde verilen rakamla ifade edilir(-1, 0, 1 gibi.)

Basit su terazileri ve hortum terazileri daha çok inşaat ustaları, kapı pencere imalatçıları gibi çok hassasiyet gerektirmeyen işlerde yapı işiyle uğraşan kişiler kullanmaktadır. Daha hassas işlerde dijital su terazisi tercih edilmektedir. Daha doğrusu yapılan işlerde yapının dengesi veya eğimi hedefleniyorsa su terazisi kullanılır. Örneğin binanın banyosuna fayans döşenecek; bu iş için dökülen taban betonu ters eğimli dökülmesi neticesinde banyoda su birikmesi içten bile değildir. Bu ve bunun gibi örnekleri çoğaltabiliriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İş yoğunluğum dolayısıyla yorumlara cevap veremeyebilirim. Anlayışınız icin teşekkürler.