14 Mayıs 2016 Cumartesi

Kataforez Nedir?

kataforez nasıl yapılır

      Kataforez, dış etkenlerin metal yüzeyinde oluşturduğu korozif etkiyi engellemek amaçlı yapılan eletrokimyasal bir kaplamadır. Genellikle kullanılan kimyasal su bazlıdır ve elektrik akımını ileten tüm metallere kataforez kaplama yapılabilir. Boya öncesi metal yüzeyine uygulanabilir. Uygulama amacı estekik görünümden çok paslanmaya karşı metali korumaktır. 

Neden kataforez kaplama tercih edilir?

  • Kataforez kimyasalının ömrüne göre korozif etkiyi engeller.
  • Çok hızlı uygulanabilir.
  • Parça homojen olarak kaplanır ve bu film kalınlık kontrol edilebilir.
  • Çevreye zarar vermez.
  • Katı atık üretmez.
  • İşlem esnasında ve sonrasında akıntı oluşumu olmaz.

Kataforez banyosu, reçine, pigment pasta, bütil glikol, fenoksi propanol ve asetik asit kimyasallarını içermektedir. İçerisindeki bileşimin homojen olarak dağılması için 24 saatlik süreyle devamlı olarak sirkülasyon sağlanmalıdır. Bu sirkülasyon en az bir saatte 4 kez yapabilecek nitelikte pompalar yardımıyla sağlanmalıdır. Ayrıca çözeltiden yabancı cisim ve yağları uzaklaktırmak için 50 mikron gözenekli filtrelen konulmalıdır. Sirkülasyon işlemi emiş, taşma tankı ve ana tanktan yapılmaktadır. Bu işlem esnasında çözelti tekrar filtre edilerek nozullarla(e-ductor) tekrar geri verilmektedir. Banyo içersinde hareken etmeyen bölge bulunmamalıdır. Çözeltiye elektrik akımı verildiği ve topraklamayı iş parçasıyla sağladığı için banyo duvarının iç kısmı kaçak sağlamayacak şekilde yalıtımlı olmalıdır. Yüm bağlantılar ve borular pvc gibi elektrik iletmeyen maddelerden kullanılmalıdır.

Kataforez banyosu için ek üniteler mevcuttur. 

  • Ultrafiltrasyon Ünitesi
  • Anolit Ünitesi
  • Redresör

kataforez kaplama
Ultrafiltrasyon Ünitesi: Ultrafiltrasyon ünitesinde amaç UF sıvısı(ultrafiltrat) üretmektir. Bu sıvı iş parçası üzerindeki fazla kataforezin alınmasında kullanılır. İçeriği %97 Deiyoliz su(DI) ve %3 oranında Bütil glikol ve çok düşük ağırlıkta zerrecik polimerlerden oluşmaktadır. UF sıvısı yaklaşık olarak %0,5 oranında katı madde içermektedir. Kaplanacak yüzey alanına göre üretim yapılacak UF ünitesi seçilmelidir.

Anolit Ünitesi: 
Anolit tankı, anolit pompası ve anolit hücrelerden(dializ) oluşur. Anolit levhalar tüp ve levha şeklinde bulunur ve hücre sayısı anot/katot sayısına göre hesaplanır. Bu hücreler kataforez tankı içersinde bulunur. Bu kataforez içerisinde anot(+) görevi yapar.

Redresör: Kataforez kaplama için gerekli akımı ve voltajı ayarlayan ünitedir. Üzerindeki voltaj ayarı değiştirilerek oluşan kataforez film kalınlığıda ayarlanabilir.

     Kataforez tek başına parçayı koruduğu gibi üzerine boya kaplama yapılarak da ek bir koruma ve estetik görünüm sağlanabilir.

4 yorum:

İş yoğunluğum dolayısıyla yorumlara cevap veremeyebilirim. Anlayışınız icin teşekkürler.