7 Haziran 2016 Salı

Kuru Kaplama ve Boya Testleri

kaplama testi
     Boya ve kaplama ömrünü, performansını ölçmeye yarayan bir çok test piyasada kullanılmaktadır. Bu testler kaplamanın (film kalınlığı) esneklik ve dayanım özelliklerini belirlemek üzere yapılmaktadır.

Piyasada en çok kullanılan yöntemleri alttaki gibidir.

  • Kaplama kalınlık testi
  • Yapışma testi
  • Esneklik ve sağlamlık testi


Kaplama Kalınlık Testi

     Bu test kuru film tabakasının kalınlığını ölçmek üzere tahribatlı ve tahribatsız test yöntemi olarak gerçekleştirilebilir.


Tahribatlı yöntemde
; ağaç, plastik ve metal gibi malzemeler üzerindeki boya yada benzeri kaplamalar parça yüzeyinden tahribatlı kalınlık ölçüm cihazı yardımıyla kaldırılarak ölçüm gerçekleşir. Bu yöntem ile ölçmek kaplamayı bozar ve zarar verir. Bir ve birden fazla yapılan kaplama tabakalarının incelenmesinde kullanılan hassas bir ekipmandır.

Tahribatsız yöntemde ise; kaplamayı kaldırmadan ve bozmadan yapılam ölçüm işlemidir. İşlem Ultrasonik kalınlık ölçüm cihazlarıyla gerçekleşir. Prob(ölçüm ucu) kaplama yüzeyine değdirilerek kaplama kalınlığı bulunur. Cihazlar dijital olup ekranında toplam film kalınlığını gösterir. İki cihazda da doğru ölçümün alınması için belirli periyotlarla uygun kalibrasyona tabi tutulmalıdır.

Yapışma Testi

Kaplamanın parça yüzeyine tutunma derecesinin ölçüldüğü testtir. Kaplamadaki kusurların derecesi ve adezyon (farklı yüzeylerin birbirlerine yapışma eğilimi) kontrolünde de kullanılabilir. Tam kuruma sağlamış kaplama filmi neşter veya kaplama filmi test bıçağı çapraz çizilir. Oluşan şekil kafes şeklini alır. Bu işlem esnasına bıçaklar parçaya değecek derinliğe ulaşmalıdır. Çizilen yüzeye bant yapıştırılarak hızlıca çekilir. Yüzeyde kalan ve ayrılan dilim miktarına göre değerlendirme yapılır. Bu yöntemle kaplamanın yapışma kuvvetide ölçülebilir.

Esneklik ve Sağlamlık Testi

Kaplamanın esneklik ve sağlamlığını kontrol etmek amacıyla uygulanan birçok test yöntemi uygulanmaktadır.

Bunlardan en çok uygulama alanı bulanları; Korozyon testi, Darbe testi, Konik bükme testi, mandrelle bükme testi, T bükme testi, Taş çarpma testleridir.

Konik bükme testi: Boya kaplı test plakasının konik bir mandrel etrafında 180° sabit bir kuvvetle bükülür. Çatlakların boyları, sıklığı ve konik tepesine uzaklığı değerlendirme metodu olarak kullanılır.

Darbe testi: Çelik ucu konik bir parça sürekli arttırılan bir yükseklikten düşürülerek parçaya çarptırılır. Boyada çatlama oluşmayan en yüksek darbe, darbe direncini oluşturur. Darbe direnci “kütle x yükseklikle(gr.cm)” gösterilir.

Korozyon testi: Bu teste belli bir nem derecesinde kaplamanın parçayı ne kadar sürede koruyabileceği ölçülmektedir. Püskürtülen su karışımı ve uygulama yöntemine göre çeşitlere ayrılır.

Tuz püskürtme testi

  • Asedik asit-tuz püskürtme testi
  • Cass (bakırla hızlandırılmış)püskürtme testi
  • Kestenisch testi
  • Scab korozyon testi

Bu yöntemlerden en çok tecih edileni Tuz püskürtme testidir. Bu teste %4-6 aralığında tuzlu su (NaCl) karışımı kullanılır. Ortalama 35°C sabit kabin basıncında tuzlu su püskürtülerek tuzlu sis oluşumu sağlanır. Korozyon direnci ölçülecek parça üzerindeki kaplama “X” şeklinde parça yüzeyine kadar çizili ve kabin içine yerleştirilir. Parça yüzeyindeki kaplamanın durumu belirli periyotlarla incelenir.

2 yorum:

  1. Boya testlerinin tamamını yazınızda anlatmamışsınız, daha detaylı bir yazı yazarsanız daha faydalı olacağı inancındayım.

    YanıtlaSil
  2. Evet sadece en çok kullanılan ve önemli olanlara burada yer verdik.

    YanıtlaSil

İş yoğunluğum dolayısıyla yorumlara cevap veremeyebilirim. Anlayışınız icin teşekkürler.