2 Şubat 2017 Perşembe

Epoksi Yapıştırıcı Nedir? Nasıl Kullanılır?

epoksi yapıştırıcı nasıl kullanılır
Bir epoksi yapıştırıcının yapıştırma gücünü ve etkililiğini göz önüne alırken, onu oluşturan bileşiklerin genel formülasyonunu analiz etmek yararlı olacaktır. Epoksiler, iki başlangıç ​​bileşiği, reçine ve sertleştirici karışımı polimerize ederek oluşturulur. Reçine belirli bir katalizörle karıştırıldığında sertleşme başlatılır. Kürlenme, moleküler zincirlerin kimyasal olarak aktif bölgelerde reaksiyona girerek ekzotermik reaksiyon meydana getiren bir süreçtir. Reçinenin epoksit grupları ile sertleştiricinin amin grupları (katalizör) arasındaki kovalent bağlar, bu kombinasyondan ortaya çıkar ve polimerin çapraz bağlanmasını sağlar. Böylece epoksinin rijitlik ve mukavemetini belirler. 


Yapıştırıcılarda en güçlü ve kaliteli yapışma en uzun sürede katılaşan yapıştırıcılarla sağlanır. Kuruma süresi azaldıkça bunu hızlandıran katkılar yapıştırıcının yapışma kalitesini azaltır. Epoksi içinde bu geçerlidir.

Epoksi; likit veya macun olarak uygulanan, kuruduktan sonra su, asit, baza dirençli bir yapı oluşturan uzun süre bu direncini yitirmeyen, kolay temizlenen, mekanik mukavemeti yüksek, tekne yapımı ve onarımı dahil bir çok alanda kullanılan yapıştırıcı bir kimyasal reçinedir. 1993 yılında Almanya’da bulunmuştur.

Sertleştikten sonra epoksi diğer kimyasallara ve hava şartlarına dayanıklı güçlü bir yapıştırıcı haline gelir. Böyle harika bir yapıştırıcı, iki malzeme arasına uygulanarak birleştirildiğinde iki nesnenin de gözeneklerine sızar. İki nesne arasında katı ve dayanıklı epoksi bağlantıları oluşur ve sertleşir. Onları ayırmak son derece zor hale gelir.

En yaygın kullanılan yapısal yapıştırıcı olarak epoksi yapıştırıcılar, tek bileşenli veya iki bileşenli sistemler olarak sunulmaktadır.

İki Bileşenli Sistem


Isı ile kür koşullarının izlenmesi, reçine ve sertleştirici bileşiklerin seçimi mekanik mukavemet özelliklerinin, termal, elektriksel ve kimyasal direncin değiştirilmesine izin verir. Bu nedenle, epoksi yapıştırıcılar birçok farklı uygulama ve çalışma koşullarına uyacak şekilde geliştirilmiştir. İki parçalı epoksiler, yüksek mukavemet için idealdir. Otomotiv, denizcilik ve inşaat gibi çoklu uygulamalar için kullanılabilir ve çeşitli ihtiyaçlara cevap verecek şekilde iyileştirilebilir.

Epoksi yapıştırıcılar çok çeşitli malzemelere yapışırlar. Özellikleri, sistemin spesifik kimyasına ve çapraz bağlamanın doğasına bağlıdır. En önemli performans gereksinimlerinden bazıları olağanüstü kimyasal ve ısı direnci, mükemmel yapışma ve su direncinin yanı sıra tatmin edici mekanik ve elektrik yalıtım özelliklerini içerir. Tek bileşenli sistemlere göre uzun süreli ve daha güçlü yapışma sağlar.

Tek Bileşenli Sistem


Tek komponentli epoksi yapıştırıcılar genelde 120-150°C arasındaki sıcaklıklarda, yüksek mukavemetli, metallere mükemmel yapışma özelliğine sahip koşullar ve olağanüstü çevresel ve sert kimyasal direnç koşullarında kullanılabilir. Aslında bu ürün sıklıkla kaynak ve perçinlere alternatif olarak kullanılır.

Tek komponentli sistemler önceden katalize edilmiş olarak formüle edilmişlerdir ve hava ile reaksiyonundan kaynaklanabilecek hatayı önlemek, verimliliği artırmak ve iyileştirmek için sadece ılımlı bir ısı gerektirirler. Ayrıca, iki bileşenli sistemlerden daha hızlı kuruma ve katılaşma sağlanır.

İki komponentli epoksi sistemleri, ortam sıcaklığında katalizin oluşması ve ısı ile hızlandırılması bakımından farklılık göstermektedir. Isı ilavesi aynı zamanda ek çapraz bağlanmayı da arttırarak üstün özellikler sağlar. Çoğu yüzeyin yapıştırılması için iki bileşenli sistemler uygundur. Uzun süreler boyunca sabit bir ağırlığa veya kuvvete dayanma yetenekleri ve fiziksel ve kimyasal etkilere karşı direnci nedeniyle, son derece kararlı oldukları kabul edilir. Buna ek olarak, uzun bir süre boyunca sabit bir ağırlığa veya kuvvete dayanma gücü, fiziksel ve kimyasal etkilere karşı mükemmel dirençleri, iki bileşenli epoksileri son derece dengeli bir ürün haline getirir. Çok yönlüdürler. Elektronik, tıbbi cihazlar, havacılık ve bunlarla sınırlı kalmamak üzere pek çok endüstride bağlama, sızdırmazlık, kaplama ve kapsülleme için kullanılabilirler. Özel formülasyonlar ile alev geciktirici, kriyojenik bakıma uygun, hızlı kürlenen, yüksek sıcaklık dayanıklılığını yüksek hale getirilebilir.

Epoksi yapıştırıcılar inanılmaz bir mukavemete sahiptirler, suya dayanıklıdırlar ve hemen hemen her iki cismi yapıştırabilirler. Cam, metal ve ahşap da dahil olmak üzere çoğu malzemede kullanılabilir.

Uygulama;

  • İhtiyacınız Olabilecek Malzemeler
  • Epoksi reçine ve sertleştirici
  • Karıştırıcı çubuk veya malzeme
  • Gözlük
  • Maske
  • Eldivenler
  • Uygulama çubuğu

Adım 1 - Projeniz için uygun epoksi yapıştırıcıyı seçin.

Sıvı ve macun formüllerinde bulunurlar. Ve ikisi de aynı sonucu verirlerken, sıvılar daha küçük projeler için daha uygun ve basit olabilirken macun daha geniş bir alanı kaplayabilir. Amaçlarınız için hangisinin en iyi olduğuna karar verin.

Adım 2 – Epoksi yapıştırıcınızın karışımını ayarlayın.

Eğer hazır bir tüp içinde tek kompenentli bir yapıştırıcı aldıysanız bu kullanıma hazırdır. Ancak sertleştirici ve sıvı kullanarak bir yapıştırıcı oluşturacaksanız; eldivenlerinizi giyin ve yapışkanı karıştırın, ambalaj etiketindeki talimatları takip edin. Epoksi uygulamak için iki kimyasal, yani poliepoksit ve sertleştirici madde birlikte karıştırılmalıdır. Çoğu formül, eşit miktarda sıvı veya macun karışımı gerektirir ancak talimatlar değişebilir.

Adım 3: Yüzeyi Hazırlayın


Yapıştırılacak yüzeyin temiz olması yapıştırma kalitesi için son derece önemlidir. Yüzeydeki tufal, kir, yağ ve pas gibi oluşumlardan arındırın. Son olarak asetonla temizlemeniz en iyi yapışmayı sağlayacaktır.

Adım 4 – Yapıştırıcıyı uygulayın.

Tek kullanımlık bir uygulama aleti (ahşap çubuk veya çıta gibi) kullanarak karıştırdıktan hemen sonra yapıştırıcıyı bir çubuk yardımıyla uygulayın. Güçlü yapışma özelliklerinden dolayı epoksi yapıştırıcı az miktarda uygulanabilir. Bununla birlikte yapıştırdığınız boşluğun veya yüzeyin üzerini tamamen kapladığınızdan emin olun.

Adım 5 – Yapıştırdığınız cisme baskı uygulayın ve sabitleyin.

Yapışmış derzin üzerine basınç uygulayın. Yapıştırıcı, sertleşmesi için 5 dakika ila birkaç saat arasında bir süre alabilir ve tamamen kurutulması birkaç gün sürebilir. Bu sürede yapışma kalitesinin iyi olması ve boşluk kalmaması için yapıştırdığınız nesneyi sabitleyin. İşkence, mengene tarzı sabitleyiciler kullanabilirsiniz.

Adım 6 – Fazla yapıştırıcıyı temizleyin.

Yüzeydeki taşan yapıştırıcıyı temizlemek şart olmamakla beraber eğer görünen bir yüzeyse estetik görünüm için temizleyebilirsiniz. Dış yüzeydeki epoksiyi kazıyın ve gerekirse kuruduktan sonra yüzeyin pürüzsüz olması için zımparalayın.

Not: Tutkal kurutmadan önce çıkarmak isterseniz, yapışmış alanı sabun ve suyla ovun. Kurumadan sonra, aseton kullanın.


İpuçları ve Uyarılar

  • Epoksi yapıştırıcıyı küçük alanlara uygulamak için, uygulayıcı çubuk gibi kürdan ya da küçük ve tek kullanımlık bir şey kullanabilirsiniz.
  • Bu yapıştırıcının, tam güç elde etmeden önce bir süre kuruması gerekir. Yapıştırma işleminden sonra birkaç gün boyunca nesneyi kullanamazsınız.
  • Karıştırma ve uygulama esnasında cildinize teması engellemek için iş kıyafetinizi ve eldiveninizi kullanın.
  • Zehirlenmelere karşı maskenizi takın.
  • Gözünüze kaçmaması için koruyucu gözlüğünüzü takın.

2 yorum:

  1. Epoksi yapıştırıcı ile alakalı enfes bilgiler var. Konuyu tam manası ile açıklamış. Sizden sonra da merak edenlere ışık tutmuşsunuz elinize sağlık.

    YanıtlaSil

  2. epoksi zemin kaplama dahil birçok alanda kullanılabilen bir malzeme burda yapıştırıcı özelliklerini vurgulamis başarılı bir video

    YanıtlaSil

İş yoğunluğum dolayısıyla yorumlara cevap veremeyebilirim. Anlayışınız icin teşekkürler.