3 Şubat 2017 Cuma

Havale, EFT, Virman Nedir? Nasıl Yapılır?

havale-eft-virman
“Bu yazımızda EFT, havale, virman nedir? Havale ve EFT arasında ne gibi farklılıklar var?” sorularına cevap arayacağız.
Eskiden çoğu işi bitirmek günler, haftalar, hatta aylar alırken günümüzde iletişim olanakların artmasıyla beraber aynı işi dakikalar hatta saniyeler içerisinde çözümleyebiliyoruz. Örneğin; evinizde oturduğunuz yerden telefonunuzdan internete bağlanıp alışveriş yapabiliyorsunuz. Bankacılık sektörü de çağa ayak uydurarak bazı kolaylıkları bize sağlamaktadır. Bu kolaylıkları bize yaptırırken de kendi iş gücünü daha önem verdiği alanlara kaydırması kolaylaşmaktadır. Yani bir şubede 100 kişi işlem yaptıracak ve bir banko görevlisini gün boyunca meşgul edecekken, aynı yüz kişi internet üzerinden bazı işlemleri yaparak bankanın işgücünü boşa harcamamış ve aynı zamanda kendi zamanını öldürmemiş olacaktır. Bu da bankanın o görevliyi daha verimli işlerde kullanmasının önünü açacaktır.

Bankalarda bazı işlemler birkaç yolla yapılabilir. Ben eski kafalıyım, vaktim var, bunlardan anlamam diyorsanız; ilk akla gelen şubeye gitme metodunu deneyebilirsiniz. Eğer baktınız bankada çok kuyruk var ve çözebileceğiniz bir iş ise ATM (Automatic Teller Machine- Otomatik Vezne Makinası) üzerinden de işleminizi halledebilirsiniz. Banka ya gitmeye vaktim yok ben rahat adamım diyorsanız; bazı işlemleri bankanızın müşteri temsilcisini arayarak da yapabilirsiniz. Benim gibi sıra beklemekten nefret ediyorsanız; internet üzerinden veya mobil bankacılık kullanarak elinizden gelen tüm işlemleri (elektrik, su, telefon, havale vb.) yapabilirsiniz.

Bankacılıkta kullanılan birkaç terimi size basitçe anlatmak istiyorum.

EFT, elektronik fon transferinin kısaltılmış halidir. EFT, bankanızın hesabından bir başka bankadaki hesaba para gönderme işlemidir. A bank olan hesaptan B bank ’da olan hesaba para gönderimidir. İşlem süresi çok kısadır. Hafta sonu ve resmî tatiller dışında banka şubesi, ATM, internet, telefon ve mobil bankacılık işlemleri aracılığı ile gerçekleştirilebilir. Havale ile birçok yönden benzerdir. Banka bu işlem için belirli bir işlem ücreti talep eder ve bankadan bankaya değişir.

Havale ise, bankanızdaki hesabınızdan aynı banka üzerindeki başka bir hesaba para gönderimidir. Yani A bank’da bulunan hesaptan A bank’da bulunan başka bir para gönderimidir.

EFT nasıl yapılır?

EFT’yi iki şekilde yapabilirsiniz.

  • İban Numarasıyla para transferi
  • Hesap Numarasıyla para transferi

İban no ile EFT

IBAN, hatasız, minumun miktarda masraf ve sürede bir işlem gerçekleştirmek için tüm hesaplar için oluşturulmuş 26 haneli uluslararası geçerliliği olan bir numaradır. Hesap numaralarıyla işlemlerde hesap numaralarında bir standart olmadığı için numaranın doğruluğundan emin olunamamaktadır. Bu nedenle İban numarasıyla işlem yapmak riski büyük ölçüde azaltacaktır. Yapılan işlem hızlı ve hatasızdır. İngilizce karşılığı International Bank Account Number olarak geçer. Bu numarayı bildirdiğinizde ve girdiğinizde bankalar kime aitse; ismini hesabını şubesini ve tüm detaylarını kolaylıkla görebilirler. Diğer bilgileri girmeye gerek kalmadan hatasız ve kısa sürede işlem yapılmış olur.

Hesap numarası ile EFT
Hesap no ile EFT yapmak dikkat ve kontrol gerektiren bir işlemdir. Para gönderimi yapılacak kişinin hesap numarasını, şube numarasını, banka adını, hesap numarasını, bilmek gereklidir. Gerekli bilgiler ışığında EFT yapılabilmektedir.

Havale nasıl yapılır?

EFT işleminde olduğu gibi havalede de işlem basamakları aynıdır. Aynı şekilde;

  • İban no ile Havale
  • Hesap numarası ile Havale şeklinde ikiye ayrılır.

İban no ile Havale


IBAN ile parayı transfer etmek için, gönderim yapılacak hesabın IBAN numarası ve gönderilecek kişinin Adı Soyadı bilgilerini bilmeniz yetmektedir. Gerekli yerleri bu bilgileri tanımlayarak işlemi tamamlayabilirsiniz.

Hesap numarası ile Havale

Hesap no ile havale yapmak dikkat ve kontrol gerektiren bir işlemdir. Para gönderimi yapılacak kişinin hesap numarasını, şube numarasını, banka adını, hesap adını, bilmek gereklidir. Gerekli bilgiler ışığında havale yapılabilmektedir.

Virman nedir?

Bir kişinin hesapları içerisinde yapılan para aktarma işlemidir. Yani vadeli hesaptan vadesiz hesabınıza para aktarmak için virman yapmanız gerekmektedir. Bu işlem aynı banka da farklı hesaplar üzerinden de yapılabilir.

EFT ve Havale arasındaki farklar nelerdir?

  1. Havale aynı banka üzerindeki işlem yapılırken, EFT farklı bankalar arasında yapılır.
  2. Havale 7/24 her zaman işlem yapılırken, EFT mesai saatlerinde gerçekleşir.
  3. EFT ücretleri Havale ücretlerine göre daha yüksektir. Havale şubeler üzerinden yapılan işlem hariç çoğu zaman ücretsizdir.
  4. Havalede para direk hesaba geçer, EFT üzerinden biraz zaman alır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İş yoğunluğum dolayısıyla yorumlara cevap veremeyebilirim. Anlayışınız icin teşekkürler.