12 Şubat 2016 Cuma

Çivi Nedir? Ne İşe Yarar?

çivi çeşitleri nelerdir
     Parçaları birbirine veya bir yüzeye tutturmak için çakılarak kullanılan metal ve ahşap, sivri uçlu, çubuk malzemelere çivi denir.Kullanıldığı yere ve büyüklüğüne göre adlandırılırlar. Değişik başlı olanları mevcuttur. Malzemeler birbirine sökülemeyecek şekilde birleştirir. Ancak ihtiyaç durumunda sökülebilir. Çivinin parçaya rahat girmesi için bir ucu sivridir. 

Çivinin baş kısmına çekiç veya keser ile vurulduğunda sivri uçta çok yüksek bir basınç olur. Bu basınç çivinin tahta veya plastik içerisine kolaylıkla girmesini sağlar. Çivinin gövde kısmında açılmış olan tırtır ve çıkıntılar geri çıkmasını zorlaştırır.Çakıldığı yerde istenilen parçaları birleştirir. 

Çivi çakmak için otomatik tasarlanmış havalı tabancalarda mevcuttur. Ayrıca çakılan çiviler istenildiği durumlarda keser ve manivela ile sökülebilir. Keserler çivileri sökmek için çivi başını tutacak şekilde yarıklı üretilmiştir. Çivi başı bu çentiğe geçirilerek kolaylıkla çıkarılabilir.



     Kullanım amaçlarına göre çivilerin gövde kısmı, düz, ring, helikal (vidalı) şekildedir. Halkalı ve vidalı çiviler düz çivilere göre daha zor söküldüğünden dolayı zor şartlarda çalışacak yerlerde daha çok tercih edilir.

Çivi çeşitleri alttaki gibidir.


Kalıp çivisi: Özellikle inşaatlarda çakılan beton kalıplarında kullanılırlar. 5'lik (5cm), 6'lık olarak adlandırılırlar. Yuvarlak dövme başları ve baş kısımlarının altı kolay çıkmasını önlemek için çıkıntıları vardır.

Beton Çivisi: Beton uygulamalarında kullanılmak üzere yüksek karbonlu telden, ısıl işlem ile sertleştirilerek üretilmiş çivilerdir.

Ağaç Çivi: Ayakkabı tamircilerinin kullandığı kare kesitli çivilerdir.

Kabaralı Çivi: Kısa boylu mercimek başlıdır. Genellikle süs olarak kullanılır.

Korniş Çivisi: Baş kısmı çengelli olup avize gibi eşyaları takmak için kullanılır.

Maşalı çivi: Bu çivide gövde tam ortadan bükülerek birbirine yapıştırılır ve uç kısımları sivridir. çakıldıktan sonra geri çıkmaması için uç kısımları zıt yönlere bükülür.

Nal Çivisi: Gövdesi ve başı köşeli yumuşak bir çividir. Nal çalmak üzere üretilmiştir.

Nalın Çivisi: Gövdesi kısa, başındaki tablası yuvarlak ve geniştir.

Camcı Çivisi: Çerçeve ve ahşap pencere camlarını tutması için üretilmiş ince, yuvarlak başlı çivilerdir.

Vidalı  Çivi
:Tahta malzemeleri çatlatmamak için üretilmiş baş kısmı tornavida tutacak şekildedir. Tornavidayla birleştirme yapılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İş yoğunluğum dolayısıyla yorumlara cevap veremeyebilirim. Anlayışınız icin teşekkürler.