9 Şubat 2016 Salı

Kalınlık Kumpası(Kalınlık Ölçer) Nedir? Nasıl Kullanılır?

kalınlık kumpası
İç Çap Ölçer
     Malzeme kalınlıklarını hassas şekilde ölçmeye yarayan ölçüm cihazlarıdır. Dijital ve analog olanları mevcuttur. Analog olanlarında komparatör üzerine iki kol ve basma mandalı mevcuttur. Dijital olanlarında ise komparatör yerinde bulunan dijital okuyucu ekrana ölçülen değeri yansıtır. Kalınlık ölçümünde kullanıldığı gibi iç çap ölçümlerinde de kullanılan tipleri mevcuttur. Kalınlık ölçümlerinin zor yapıldığı yerlerde ve profillerde ölçme kolaylığı sağlar. Ancak en ufak bir harekette dahi ölçünün değişebileceği gibi doğru ölçümüde zorlaştırabilir. Ölçü alırken çenelerin parça yüzeyine tam olarak dik olmasına dikkat edilmelidir. Eğer bir profildeki bir köşe ölçülecek ise çeneler ileri-geri veya sağa-sola oynatılarak ölçülen en küçük değer en doğru değerdir mantığı kullanılmalıdır. Çünkü kalınlık kumpası parça kalınlığından daha fazla kapanmaz. 


Kullanımı alttaki gibidir.

  • Mandala basılarak kolların açılması sağlanır. 
  • Maşa şeklindeki iki kol arasına ölçülecek parça yerleştirilir. 
  • Mandal bırakılarak uygun pozisyonda kalınlık kumpası sabitlenir.
  • Analog (komparatörlü) olanlarda okuma mantığı komparatör okuması  gibidir. Dijital olanlarda ise ekrana yansıyan ölçü kullanılır ve istenildiğinde hafızaya kaydedilebilir.


Dijital kalınlık ölçerler iki tiptedir.

  • Dijital kalınlık ölçüm cihazı
  • Ultrasonik kalınlık ölçüm cihazı

Dijital kalınlık ölçüm cihazı: Bu cihazda analog kalınlık ölçer cihaza elektronik bir okuyucu takılır. Kolludur ve bu kol açıldıkça ölçme değeri büyür. Okuyucu ekrana gördüğü değeri yansıtır. Pille veya batarya ile çalışan modelleri mevcuttur.

kalınlık ölçüm cihazı nasıl kullanılır
Dijital Kalınlık Ölçer




Ultrasonik kalınlık ölçüm cihazı: Bu kalınlık ölçüm cihazları ultrason cihazının çalışma mantığı ile çalışan kalınlık ölçüm cihazları mevcuttur. Tek taraflı tahribatsız ölçümlerde sıklıkla tercih edilir. Duvar, boya, metal, cam ve plastiklerin malzeme kalınlığını ölçmek için kullanılır.Kalınlığı ölçecek çeneler olmadığı için daha basit ve hızlı bir ölçüm sağlar. Bu cihazlarda bir ölçüm başlığı bulunur ve kablo ile okuyucu gövdeye bağlanır. Bazı ulrasonik kalınlık ölçüm cihazlarında ultrason hızı çelik, cam ve plastik için 1000 ile 9999 m/s olarak seçilebilir. Belirli bir kayıt bellekleri mevcuttur. Daha hassas ölçümler için parça yüzeyine jel sürülerek ölçü alınır.  Pille veya batarya ile çalışan modelleri mevcuttur. oto boyacılar ve boya işiyle uğraşan bir çok firma bu cihazı kullanmaktadır. Diğer kalınlık ölçüm cihazlarına göre çok hızlı ölçüm sağlanır.
kalınlık ölçüm cihazı
Ultrasonik Kalınlık Ölçüm Cihazı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İş yoğunluğum dolayısıyla yorumlara cevap veremeyebilirim. Anlayışınız icin teşekkürler.