24 Ağustos 2016 Çarşamba

Ahşap Nasıl Boyanır?

tahta boyama
Evimizde bulunan mobilyalar kullanıldıkça ve gün geçtikçe yıpranır. Bu durumda bize ya değiştirmek ya da çöpe atmak zorunluluğu doğar veyahut çok iyiliksever biriysek birine de bağışlayabiliriz. Ancak bu ihtimallere gelmeden önce mobilyanızı ilk günkü haline getirmeye ne dersiniz? Size çok fazla ek maliyetlere yol açmadan yapılabilecek bir işlem olduğunu söylesek… Belki bu işi kendinize hobi bile edinebilirsiniz. Üstelik eski mobilyanızı diğer mobilyalarla uyumlu istediğiniz rengi verebileceksiniz.

Bu işin püf noktasını örneklerle sizler için maddeleştirdik.

Maddelere geçmeden önce iş güvenliği ekipmanlarınızı taktığınızdan ve gerekli önlemleri aldığınızdan emin olun. Uygulama kapalı bir ortamda yapılacak ise yeterince havalandırma sağlayın. Ayrıca evde yapacaksanız örtünüzü örtün ve evi kirletmeyin.

Mobilyanızı sağlamlaştırın.

Evinizde ahşap bir sandalye var ve siz bunu değerlendirmek istiyorsunuz. Sağlamlığını kontrol etmeden son aşamaya kadar mobilyayı yenilediniz ve kendinizle gurur duyuyorsunuz. Çünkü sandalyeniz ilk aldığınız zamanki gibi… Ancak 120 kiloluk bir arkadaşınız geldi ve el emeği göz nuru dökerek yenilediğiniz sandalyenize dikkatsizce oturdu. Ve o an sandalyeniz gözlerinizin önünden kayıp gittini gördünüz. Aklınızdan hep o deli düşünceler; “ İki vida ekleyerek sağlamlaştırabilirdim veya oynayan yerlerini ahşap tutkalıyla yapıştırabilirdim.” Bunları söylememek için ilk iş olarak mobilyanız oynuyor mu, ayrılan yeri var mı? Bunları kontrol edin. Eğer oynuyorsa ya çivi çakın ya da birkaç ağaç vidasını monte edin. Çivi çakmayı çok önermiyoruz. Çünkü çivi gövdesi düz olduğu için sürekli hareketlerde oynayarak zamanla yerinden çıkmaya başlar. Vida ahşaba dişleri yardımıyla döndürülerek girdiği için çıkarılması için de tekrar döndürmek gerekir. Eğer düşen veya ayrılan yerler, ağırlık çekmeyecekse ağaç tutkalıyla sabitlenebilir.

Boyanmasını istemediğiniz parçaları çıkarın veya sarın.

Mobilyanızda tutamak, cam, kol veya kilit tarzı boyanmaması gereken parçalar olabilir. Bu parçaları söküp takmak kolay ise çıkarmak en sağlıklı yöntemdir. Eğer boyamaya çok engel değilse ve çıkarması zor ise koli bandı, folyo tarzı bir koruyucu kaplama ile sarılabilir. Eğer bu parçaları sökerek boyama yaparsanız; ileride başka bir parçayla kolaylıkla değiştirilebilir ve temas ettiği yerlerde yama gibi açıklık kalmaz.

Mobilyanızı boşlukları doldurun.


Mobilyanızda zamanla çatlak, oyuk ve boşluklar oluşmuş olabilir. Bu kısımların boya sonrası sırıtmaması için ahşap dolgusu veya macunla kapatın. Fazla gelen dolguyu spatula ile temizleyebilirsiniz. Dolgunun kurumasını bekleyin yaklaşık 15-20 dakika işinizi görecektir.

Pürüzleri temizleyin ve zımparalayın.


Ahşap parçanız üzerinde boya atmaları dalgalanmalar veya fazla macun kalıntıları bulunabilir. Bunları öncelikle spatulayla kazıdıktan sonra parçanın her tarafını zımparalayın. Eğer alan çok geniş ise zımpara makinası kullanılabilir. Zımparalama işlemi parça üzerinde pürüzlülüğü arttırarak boyanın ve cilanın daha iyi tutunmasını sağlayacaktır.
Zımparalama yaparken ahşabın desenlerine girintilerine dikkat edin ve mümkün olduğunca pürüzsüz bir yüzey elde edin. Dolgu yaptığınız kısımları dolgu olmayan ahşap yüzeyi hizasına gelinceye kadar zımparalayın. Kalan zımpara tozlarını ve artıkları bir bezle silin.

Astar çekin ve boyayın.

Boyanın uzun ömürlü olması, daha güzel gözükmesi, ahşabın boyayı emerek dalgalı bir görüntü oluşturmaması ve mobilyanın daha pürüzsüz gözükmesi için ön kat astar boyama uygulaması yapılır.

Astar çekme

Ahşabın tüm yüzeylerini kaplayacak şekilde fırça ve rulo kullanarak astarı atın. Geniş yüzeylerde rulo fırça ile rulo fırçanın değmediği köşe ve kenarlarada köşe fırçasıyla uygulayın. Astarın kuruması içinde 20-30 dakika bekleyin.
Daha çok aşınan veya aşınma ihtimali olan yerlere çift kat astar uygulayarak riski azaltmış olursunuz.
Fazla astar akıntılarını gidermek için ince zımparayla tekrar astar üzerinden geçin. Daha sonra bez ile temizleyin. Boya öncesi artık kalmadığından emin olun.

Boya uygulaması

Bu işlem için kaliteli fırça ve rulo kullanmak gerekir. Yoksa fırça tüyleri yüzeye dökülür ve kötü bir görüntüye neden olur. Seçtiğiniz uygun boya rengini yeterli inceltme sağladıktan sonra sünger rulo yardımıyla ulaşbildiğiniz tüm yüzeylere uygulayın.  Açık kalan kenar ve girintilere ise  kenar fırçasıyla boşluk kalmayacak şekilde sürün. İlk katın kurumasını bekleyin ve açık alan kalmadığını kontrol edin.  

İkinci kat atılacaksa mümkünse en az 6 saat bekleyin. İsteğe göre ikinci katı uygulayabilirsiniz. İkinci kat ilk katın yeterince kaplamadığı düşünüldüğünde ve daha iyi görünüm için uygulanır. İlk katta uyguladığınız yöntemleri ikinci kat içinde uygulayabilirsiniz.
İsteğe bağlı olarak daha parlak bir görünüm içim cila atın.

Boyanın ömrünü, dayanıklılığını arttırmak ve daha parlak bir görünüm kazandırmak için cila uygulanabilir. Cila darbelere, çentik ve çizilmelere karşı mobilyanızı korur. Sprey veya fırça yoluyla ahşaba uygulanabilir. Cila işlemi boyanın kuruduğuna emin olduktan sonra yapılmalıdır.

Sizde ilk mobilyanızı boyamaya hazır hissediyorsanız, kolay gelsin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İş yoğunluğum dolayısıyla yorumlara cevap veremeyebilirim. Anlayışınız icin teşekkürler.