26 Ağustos 2016 Cuma

Boya Tabancası Nasıl Çalışır?

boya tabancası
     Boya yapmak zor olmasa da zahmetli bir iştir. Bu iş için fırça ve rulo gibi ekipmanlardan yararlanılır. Fırça ve rulolarla boyama işlemi yapıldığında dikkat edilmezse boyanan yüzeyde dalgalı ve yamalı bir görüntü oluşturur. Boyanın düzgün ve pürüzsüz görünmesini istiyorsak el melekemizin iyi olması ve birazda bu işte ustalaşmış olmamız gereklidir. El melekesine çok ihtiyaç duyulmadan boyama yapabileceğimiz boyayı kendi haznesine koyarak, basınçlı hava ile atabileceğimiz boya tabancası sistemleri mevcuttur. Sıvıyı basınç yardımıyla ister toz isterse de tek nokta şeklinde püskürtebilir. Bu sistemler evlerimizde kullandığımız cam sil tarzı spreylere benzetilebilir. Farkı kesintisiz atmasıdır.
     Boya tabancası otomatik ve manuel olarak iki tipte üretilmektedir. Birincisi basınçlı havanın boru yardımıyla boya haznesine gönderildiği kompresörlü sistemler, ikincisi ise el ile pompalama yapan ve boya haznesi içinde basınçlı hava depolayan piston mekanizmasına sahip manuel sistemlerdir. İki sistemde de basınçlı hava haznedeki sıvıyı püskürterek işlem yapılacak yüzeyde homojen şekilde yayılmasını sağlar. Püskürtmede kullanılan sıvı işleme adını verir. Örneğin Ahşap boyama için ağaç boyası kullanılır. İlaç kullanılıyorsa ilaçlama adını almaktadır. Bunun yanında metal boyaları, vernik vb. ürünlerde boya tabancasıyla atılabilir.
     Tabancanın spreyleme yapan uç kısmından (başlık) boyanın çıkış şekli ayarlanabilir. Boya yapmak için dairesel ( aynı anda belirli bir çap içerisinde) veya yatay şekilde( düz çizgi şeklinde) ayarlama imkanı vardır. Boya tabancasıyla, oto boyama, ahşap boyama, ilaçlama, ev iç ve dış cephe boyama yapılabilir. Tabancayla boyamada minimum dalgalanma olur ve boyada tasarruf sağlar. Ayrıca hızlı bir uygulama yapılabilir.

Boya tabancası için gerekli ekipmanlar alttaki gibidir.


Kompresör(manuel sistemlerde kompresör yerine elle pompalama yapılır): 3 HP(Beygir) 8 bar ve 50 lt’lik bir kompresör hem ev boyama hem de oto boyama işleri için yeterli gelecektir.
Tabancayla boya atma

Tabanca: Boya tabancası üst hazneli ve alt hazneli olmak üzere iki çeşittir. Üst hazneli olanlar daha çok düşük yoğunluklu, hafif boyalar için tercih edilir. Bu boyalar püskürtüldüğünde yukarı çıkabilir. Alt haznelilerde daha yüksek yoğunluklu, ağır boyalar kullanılır. Bunlara iç ve dış cephe boyaları örnek verilebilir. Tercihe göre üstten ve alttan hazneli tabancalar seçilebilir.

Hortum: Kompresörden gelen havayı tabancaya iletir. Belirli basınç dayanıklılık değerine ve çaplarda üretilir. Özel işlerde kullanılacak ise kompresör yağına dayanıklı ve yüksek mukavemetli olması tercih edilmelidir. Boya için 3 barlık bir hava yeteceği için bu basınca göre seçilmesi kafidir.

Basınç regülatörü
: Kompresörden çıkan hava basıncını belirli bir basınca düşürmeye yarar.

Filtre: Kompresörden gelen havanın içerisindeki boyayı bozacak partiküllerin geçmesini engeller.

Bağlantı elemanları: 
Tabancanın hortum ile kompresöre bağlanması için gerekli parçalardır.(kelepçe gibi.)

İş güvenliğiKazalardan korunmak ve sağlıklı bir iş ortamı sağlamak için iş alanının iyi havalandırılması gerekir. Kullanacağınız İş elbisesi, iş ayakkabısı, gözlük ve maske sizi boyanın etkilerinde koruyacaktır.

Ev İşlerinde Uygulama

Uygulama yapılacak yerde ekstra eşya var ise boyanın yapışmaması işin üzeri örtülmeli ve ayrıca boyanacak yerde boyanmaması gereken alan var ise bunların üzeri de kaplanmalıdır. Kapalı alanlar iyi havalandırılmalı, açık alanlarda ise güneşli ve rüzgârsız bir gün tercih edilmelidir. Ayrıca uygulamanın sabah saatlerinde yapılması böcek ve haşerelerin boya içerisine yapışarak görüntü kirliliği yaratmasını minimum düzeye indirir.

Eğer metal veya ahşap boyanacak ise alttaki yazılarımızı okumanızı öneririz.


Eğer bir evde boya yapıyorsak;

  • Kapılar mümkünse sökülmeli veya boya olmayacak şekilde örtülmelidir.
  • Pencerelere veya camlara gazete yapıştırarak koruma sağlanabilir.
  • Radyatörlerin arkasında açık alan kalma ihtimali varsa sökülmeli ve bağlantı boruları tıkanmalıdır.
  • Duvar boyanırken tavana sıçrama yapmaması için tavanı da korumak gerekir.
Bu gibi örnekleri çoğaltmak mümkündür.

Oto Boya Uygulaması

  • Boyama yapılacak alanın her şeyden önce tozdan arındırılmış, rüzgâr görmeyen ve iyi havalandırılmış bir ortam olması gereklidir.
  • Aracın doğrultulası gereken bir noktası var ise ilk iş bu yerleri düzeltmektir.
  • Aracın boya kabarmaları ve paslı yerleri zımparayla temizlenmelidir.
  • Boya atan çukur yerler metal macunla doldurulmalı ve kuruduktan sonra fazla gelen macunlar zımparayla temizlenmelidir.
  • Boya gelmemesi gereken yerler iyice kaplanmalı ve korunmalıdır. (Camlar, kapı kolları vb.)
  • Zımparalama işlemi bittikten sonra temizleyici bir sıvı (tiner gibi) ve bez ile tüm yüzey silinmelidir.

Boyanın Hazırlanması

Boyanın içeresindeki homojenliği sağlamak için yeterince inceltilmeli ve karıştırılmalıdır.
Boyayı çok ince ayarlarsak tabanca ile atarken akmalar meydana gelebilir. Çok kalın ayarlarsak da bazı yerlerde birikme oluşturur. Buda dalgalı ve pürüzlü bir yüzey oluşmasına sebebiyet verir.

Boyanın inceliğini viskozite kabı kullanarak ayarlayabilirsiniz.


Bu yöntemle kap doldurulduktan sonra boşalma süresi hesaplanarak bulunabilir. 1lt’lik viskozite kabına göre değerler alttaki gibidir. Bu değerlere ulaşıncaya kadar inceltici(tiner gibi) sıvıyı ekleyin.

  • Poliüretan Boyalar için uygun incelik 35-40 saniyedir.
  • Sanayi Tipi püskürtme Boyalar için uygun incelik 40-45 saniyedir.
  • Akrilik Boyalar için uygun incelik 13-15 saniyedir.
  • Astar Boyalar için uygun incelik 21-24 saniyedir.
İnceltme işleminden sonra boyayı uygun bir süzgeçten geçirin.

Boya Nasıl Uygulanır?

  • Tabanca regülatöre ve kompresöre bağlandıktan sonra boya atmaya hazır hale gelir.
  • Basıncı regülatörden 3 bar (43,5 Psi) ayarlayın.
  • Boyayı tabanca haznesine doldurun.
  • Başka bir yüzeyde boya atışını test edin.
  • Tabanca ucunda boyanın çıkış şeklini ayarlayın.
  • Püskürtme işlemi 15-20cm mesafeden yapılmalıdır. Yakın tutulursa yüzeye fazla boya gelir dalgalanma ve akma oluşturur. Uzak tutulursa da tozlanma meydana gelir.
  • Tabancayı rahat bir şekilde kavrayarak boya uygulamasına başlayın.

Tabancanın Temizlenmesi;

Boya uygulamasında kullanılan tüm malzemeler boyayı incelttiğimiz malzemeyle yada uygun solventle vakit kaybetmeden temizlenmelidir. Yani inceltmede tiner kullandıysak temizlemede de tiner kullanmalıyız. Temizlenmeyen boyalar ekipmanlara zarar verir ve çöpe atmak zorunda kalırız. Depoda ve tabancada boya kalmamalıdır, tamamen temizlenmelidir. Temizleme işlemi bittikten sonra tabancaya bir miktar temizleme sıvısı koyarak püskürtme yapmalıyız, içinin temizliği için önemlidir. Son olarak ürünü bir bezle kurulayın.


Rötuş Nasıl Yapılır? yazımızı okumanızı öneriyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İş yoğunluğum dolayısıyla yorumlara cevap veremeyebilirim. Anlayışınız icin teşekkürler.