28 Ağustos 2016 Pazar

Duvar Nasıl Boyanır?

ev nasıl boyanır
     Evinizdeki boyanız yıpranmış veya eski renginden sıkılmış olabilirsiniz. Sebep ne olursa olsun bu yazıyı okumaya başladığınıza göre evinizi boyamaya niyetlenmişsiniz demektir. Evinizin boyası kişisel zevkinizi gösteren en önemli unsurdur. İster mobilyalarınız olsun isterse de kapı pencereniz, bunları gösteren en önemli etken duvarınızdaki renktir. Duvar renginiz de ne kadar güzel olsada düzgün bir uygulama yapmazsanız boşa vakit harcamışsınız demektir. Bizde vaktinizi boşa harcamamanız için burada iyi bir uygulamanın nasıl olması gerektiği ile ilgili sizlere yardımcı olmaya çalışacağız.
     Eğer imkanınız var ise öncelikle odayı tamamen boşaltmak ve kapıları sökmek boya uygulaması için en iyi yöntemdir. Bu şekilde hareket etmek hem eşyalarınızı boyanmaktan koruyacağı gibi hemde size rahat hareket imkanı sağlar. Ben bu kadar eşyayı kaldıramam diyorsanız boya olması muhtemel tüm eşyanızı odanın ortasında toplayarak, sıkıca örtün. Ayrıca yerlerin boyanmaması için tamamen örtmeniz boya sonrası temizleme işinizi oldukça azaltır. Aynı şekilde pencere camlarınıza gazete kağıdı yapıştırın ve kapılarınızı örtün. Prizlerinizin koruyucu kısımlarınıda çıkarmayı unutmayın. Eğer sökebilme şansınız var ise panel radyatörlerinizi de kaldırın. Çünkü radyatör arkalarını sökmeden düzgün bir şekilde boyamanız çok zor ve zahmetlidir. 
    Boya yapmadan önce gerekli malzeme ve ekipmanları temin etmeniz gereklidir.
duvar boyama
Eğer boyayı boya tabancasıyla uygulayacaksanız Boya Tabancası Nasıl Çalışır? yazımızı okuyun.
Boya:  Tavan ve duvar boyası
Boya rulosu veya boya fırçası: Boyayı yüzeye uygulamak için,
Köşe(kestirme) fırçası: Köşeler veya çizgiler için,
Alçı: Dökülen yerler ve çukurlar için,
Spatula: Alçıyı sürmek ve gerekli yerleri kazımak için,

Soğuk silikon(isteğe göre şeffaf veya beyaz): Pencere ve kapı vb. açıklıkları kaparmak için,
Boya ızgarası(isteğe göre): Rulo ile boyamada rulo üzerindeki fazla boyayı almak için,

Kağıt bant: Boyanmamasını istediğiniz yerleri sarmak için,
Merdiven: Tavanı ve yüksek yerleri boyamak için,
Çubuk: Boya karıştırmak için metal veya tahta çubuk,
Kova: Boyanın ayarlanacağı, fırça ve rulonun sığacağı büyüklükte,

İş güvenliği gereçleri: Uygun iş kıyafetlerinizi giyin. İş gözlüğünüzü ve şapkanızı takın.
     Oda boyamak için iki tür boya kullanılır. Bunlar tavan boyası ve duvar boyasıdır.Duvar boyaları genellikle silikon bazlı oldukları için duvarla nem alışverişini keser. Eğer tavanıda aynı silikonlu boya ile boyarsanız içerideki nem, emilecek yer bulamadığı için duvarlarda ve tavanda suyun damlalar şeklinde birikmesine sebep olur. Bu nedenle tavan boyaları nemi emecek tarzda üretilir. Ya da eski usul olan hazır sönmüş kireç alarak da tavanı beyaza boyayabilirsiniz. Bu şekilde tavan odadaki fazla nemi çekecektir. Eğer odanız yeni sıvandıysa komple duvarları ve tavanı kireçle boyamanız duvarı daha kolay asıl boyanızla boyamanızı ve fazla boya tüketmenizi önler. Bir nevi astar boya işlevi görür. Alçı sıvalar için bu geçerli değildir.

Boya uygulaması


     Boya öncesi duvardaki çukurları alçıyla kapatın. Çabuk donduğu için alçıyı az az karıp spatulayla sürüp düzeltebilirsiniz. Duvardaki tüm fazlalıkları spatulayka kazıyın. Eğer duvar alçı sıva ise zımparalama ile temizleyebilirsiniz. Ancak bezle silmeniz gereklidir.
     Boya uygulaması hep yukarıdan aşağıya doğru ilerler. Çünkü damlayan boyalar aşağı inildikçe kapanır ve ayrıca damlamada azalır. En zor kısmı tavan boyasıdır. İlk önce tavan boyasını hazırlamak gerekir. Boyalar su bazlı olduğu için hazır boyalar %10-30 arası inceltilir. İlk kat daha kalın ikinci katı biraz daha ince ayarlayabilirsiniz. Bu şekilde fırça izi kalmaz. Kovaya tavan için yeterli miktarı ve suyu koyduktan sonra çubukla karıştırın. Rulo veya fırça ile tavanı boyayın. Kenarlarıda köşe fırçasıyla geçin. Gerekiyorsa ilk kat kuruduktan sonra ikinci katıda boyayın. Eğer komple fırça ile boyuyorsanız boyaya yarım daldırıp biraz silkeleyin, dairesel hareketlerle ve yumuşak geçişlerle boyayın. Fırçayı ve ruloyo tam daldırmamak boyanın fazla damlamaması için önemlidir.  
     Tavan işlemi bittikten sonra duvar boyasını ayarlayın. Önce köşeleri tavana değmeyecek şekilde köşe fırçasıyla boyayın. Ardından rulo ve fırçayla kalan alt kısımları boyayın. İlk kat kuruduktan sonra ikinci katıda aynı şekilde uygulayın. Pencere ve kapı köşelerinide boyamayı unutmayın. Son olarak kapı, pencere ve mermerlerde açıklık var ise silikon uygulayın.
İstenmeyen boya akıntılarını temizleyici bir sıvı ve bez yardımıyla silin. Hepsi bu kadar, yeni boyanızı güle güle kullanın.


Boyama ile ilgili alttaki yazılarımızı okumanızı öneririz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İş yoğunluğum dolayısıyla yorumlara cevap veremeyebilirim. Anlayışınız icin teşekkürler.