30 Aralık 2016 Cuma

Kapı Gıcırtısı Nasıl Giderilir?

Günlük hayatta karşınıza sık sık çıkan bir problemdir kapı gıcırtısı. Gıcırtıyı çoğu zaman önemsemezsiniz ancak bir noktadan sonra sizi delirtmeye yeter. Kapıyı veya dolabı her açtığınızda o küçük gıcık ses kulaklarınızda çınlar. Bununla birlikte, burada öğreneceğiniz gibi, gerçekten bu olayı tamir etmeniz o kadar basit ki.



Peki, gıcırt neden oluşur? 
Menteşelerin arasındaki yağın veya kaymayı sağlayan contaların işlevini yitrmesinden ve sürtünmenin artmasından kaynaklı ortaya çıkan sestir.

dolap gıcırtısı
Size geçici ve vaktiniz varsa kalıcı yöntemlerden bahsedeğim.

Geçici yöntemler:
Bu yöntemler anı kurtarmak amaçlıdır ve kısa süre sonra ses kendini tekrar edecektir.
  1. Kapı menteşesine kolonya dökün ve bir bezle akan pislikleri temizleyin.Burada amaç işlevini yitirmiş yağı ve pislikleri temizlemektir. Bir miktarda kayganlık sağlanır. Bunlar gidince gıcırtı ortadan kalkacaktır.
  2. Yemek yapmayacağız ancak bitkisel yağlarında gıcırtıyı kestiğini söyleyebiliriz. Burada amaç kayganlığı arttırmaktır. Bir pamuk yardımıyla menteşenin eklem yerlerine çiçek yağı, zeytin yağı veya mısır özü yağı sürebilirsiniz. Akan yağlarıda bir bezle silin.
  3. Motor yağı vb. yağlar uygulamak geçici önlemler arasında en uzun süre gıcırtıyı kesecek yöntemdir.
Kalıcı yöntemler:
Kapınızın veya dolabınızın menteşesi paslanmış, bozulmuş veya içerisindeki kayganlaştırıcı madde ömrünü yitirmiş olabilir. En iyi yöntem menteşeyi yerinden sökerek yenisiyle değiştirmektir. Eğer menteşem sağlam sadece bakıma ihtiyacı var diyorsanız.

Yöntem 1 
Pas sökücü ve yağlayıcı spreyi menteşenin eklem yerlerine sıkın. Bu paslardan arındırarak menteşenin çıkmasını kolaylaştırır. Birkaç kez kapıyı açıp kapatın.

Yöntem 2
  • Eğer 1. yöntem işi çözmediyse, menteşe üzerindeki pimi karga burunla sağa sola çevirerek ve yukarı doğru çekerek çıkartın.
  • Çıkarırken elinizin zarar görmemesine dikkat edin.
  • Çıkardığınız menteşeyi bulaşık teliyle ovalayın. Bu işlem pas ve kiri kaldıracaktır. Yüzeyinde çapak kalmamasına dikkat edin. 
  • Pimin düz olup olmadığını konrol edin. Eğer düz değilse beton zemin üzerinde çekiçle vurarak düzeltebilirsiniz. 
  • Pimi çıkardıktan sonra pimin oturduğu menteşe yuvaları içersinde biriken kiri bir çivi ile temizleyebilirsiniz. 
  • Pimi zımpara kağıdı ile zımparalarsanız. Pimin yuvasına daha temiz ve rahat girmesini sağlarsınız.
  • Pimi elinizde varsa gres yağı ile sıvayarak yerine oturtmanız uzun yıllar gıcırdamamasını sağlar. Eğer elinizde gres yok ise pimi sabuna sürterekte yerine oturtmanız işinizi görecektir. Bunlar yerine makina yağı ve yağlayıcı spreyde işinizi görecektir.
Pimi yerleştirdikten sonra kapıyı bir kaç kez açıp kapayın. Sorununuzun tamamen ortadan kalktığını göreceksiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İş yoğunluğum dolayısıyla yorumlara cevap veremeyebilirim. Anlayışınız icin teşekkürler.