Metaller doğası gereği korozyona uğrar. En çok korozyon olayı demir ve demir alaşımlı metallerde olmaktadır. Günümüzde en fazla kullanılan metal malzemelerde demir ve demir alaşımlı metallerden üretilmektedir. Bunlar için en basit korozyon olayı da oksitlenmedir. Metaller hem korozyona dayanıklılık açısından, hem de estetik görünüm açısından farklı renk ve şekillerde boyanmaktadır. Boyama işlemi, basit bir uygulamayla başlayıp sanayi tipi profesyonel boyama işlemlerine kadar çok çeşitli işlemlerle ve boyalarla yapılabilir.Kullanılan boyalar malzeme cinsine göre değişiklik gösterir. Ahşap boyası, duvar boyası gibi...
Peki, günlük hayatımızın vazgeçilmez parçası olan metal malzemeler nasıl boyanır?
Boya yapılacak yüzeyin temizliği ve boyaya hazırlanması için birkaç aşamadan geçmesi gerekir. Bu işlemlerin yapılması boyanın malzemeyi uzun süre korumasına yardımcı olur.
- Yüzeyin temizliği kontrol edilmelidir. Eğer uygun yüzey yağlı tozlu ise temizlenmeli ve silinmelidir. Yağlı ve kirli bir yüzeyin üzerine boya uygulanması boyanın yapışmamasını, kabarmasına ve atmasına sebep olur. Metal yüzeyleri temizleme için işin ve yüzeyin özelliğine göre solventle silme, emülsiyonlarla temizleme, alkali ile temizleme, buhar ile temizleme, tel fırça ile temizleme, asit banyosu, kumla püskürtme, yakma vb. yöntemlerinden biri kullanılabilir.
- Eğer yüzeyde temizleme işlemi ile çıkmayan bir tabaka var ise (pas, kir, yapışmış yabancı maddeler vb.) yüzey spatula ile kazınmalı ve zımpara ile zımparalanmalıdır. Bunların üzerinden boya sürmek uzun süre dayanmayacak sağlıksız bir boya işlemi olur. Tane büyüklüklerine göre numaralandırılan zımparalar piyasada 40-60-80-…….280-320…….800-1000 şeklinde bulunur. Numara değeri küçüldükçe kaba zımpara, büyüdükçe ince zımpara diye adlandırılır. Temizlenecek alan büyük ve zorluysa kaba zımpara işimizi kolaylaştırır. Ancak yüzeyin fazla izli olmasını istemiyorsanız mümkün olduğunca ince zımpara kullanmalısınız. Ayrıca elinizin altında taşlama makinanız mevcut ise bunlara takılan flap diskler mevcuttur. Bunlar ile kolaylıkta temizleme işlemi yapabilirsiniz.
- Yüzeyde derin yarıklar ve çatlaklar bulunuyor ise çelik macunu ile doldurulup zımparalanabilir. Bu macunlama işlemi boya sonrası yüzeyin düzgün görünesine, göze hitap etmesine katkı sağlar.
- Eğer metal daha önce boyanmamışsa ve ilk boyama işlemini yapıyorsak temizleme işlemi bittikten sonra boya öncesi ön boyama(astar) veya anti-pas ile boyama işlemi yapılır. Astar ve anti-pas özelliklerini aynı içerikte barındıranları da vardır. Malzeme üzerinde daha önce boya var ise astar atmaya gerek yoktur. Astar boya ile ilk işlem yapmak hem son kat boyayı daha düzgün gösterir hem de boya ömrünü uzatır. Astar boya yeterli inceltme (tiner ekleyerek boyayı daha akışkan hale getirmek gibi…) yapıldıktan sonra yüzeye fırça veya boya tabancası ile uygulanır. 10-15 dakika astarın kuruması beklenir ve son kat boyama işlemine geçilir. Fabrikasyon boyamalarda astar yerine elektrikle yapışma sağlayan kataforez kaplama işlemi uygulanır. Astara göre daha dayanıklı ve örtücüdür.
Öncelikle boyanacak ürünün kullanım yeri ve kullanım amacına uygun olarak boya seçimi yapılır. İçeriğine göre boyanın dayanım ömrü, kuruma süresi ve uygulama kalınlığı gibi özellikleri değişir. Bu boyalar Selülozik, Sentetik (yağlı), Su Bazlı veya Sprey boya olabilir. Seçilen boya uygun inceltici (su, tiner gibi.) ile inceltilir. Boyayı küçük fırça veya rulo fırçayla yapabilirsiniz. Eğer büyük boyutlu bir alan boyanacak ise boyayı boya tabancası ile atmak işlemi hızlandırır. Tam kuruması için boyanın özelliğine göre bir müddet bekletilir. Bu esnada boyanan alan temas etmemek gerekir. Kullanılan fırçaları veya boya tabancasını kurumadan hemen temizlemeliyiz. Eğer bekletirsek kuruyunca boyayı üzerinden sökemeyiz ve kullanılmaz hale gelir, direk çöpe atarız. Temizleme işlemi boya ne ile inceltildiyse o malzeme (tiner, su vb.) kullanılarak yapılmalıdır.
Bu işlem için gerekli koruyucu kıyafetlerinizi ve gözlüğünüzü takınız. Ayrıca tinerle inceltilen boyaları iç mekanda kullanıyorsak zehirlenme olasılığına karşı iyi bir havalandırma sağlamalıyız. Üzerimize bulaşan boyalar eğer tiner ile inceltildiyse tiner ile çıkar. Eğer boya yüzümüze veya elimize bulaşır ise; tiner ile temizleyeceksek gözümüze burnumuza ağzımıza kaçmamasına dikkat etmeliyiz.
Selülozik Boyalar
Sanayi de kullanılan bir boya tipidir. Boya işini profesyonelce yapan, uygulaması bilgi ve beceri gerektiren bu boyalar, çabuk kuruması sebebi ile seri üretim işlere çok uygundur. İnceltme işlemi selülozik tinerle yapılır. Boya üzerine pasta atılarak parlatma yapılabilir. Ağır kokusundan dolayı evlerde ve iç mekanlarda kullanılan bir boya değildir. Fiyatı diğer boyalara göre pahalıdır ve her yerde satılmaz. Ancak hızlı kuruma ve dayanıklılığı yüksektir. İçeriğindeki tiner uçtuğunda kuruma tamamlanır. Bahçe kapısı çitler gibi yerlerde uzun süre bozulmadan dayanabilir. Acil boyanması gerekli yerlerde başarıyla uygulanır.
Sentetik( Yağlı) Boyalar
Günlük işlerde ekonomik olduğu için en çok bu boya çeşidi kullanılır. Kurumadan, önce tiner uçar, daha sonra boya havanın oksijenini alarak kuruma tamamlanır. Boya kendiliğinden parlak görünüşlüdür. Dış ortamlarda da sıklıkla kullanılır. Sentetik tiner ile inceltilir. 4-5 saat civarı kuruma süresi vardır. Metal malzeme üzeri farklı bir renk boyanacak ise ve altta koyu bir renk varsa 2- 3 kat tekrar boyama gerekebilir. Boyayı akıtmamak için 1. Ve 2. boyama arasında bir miktar kuruma süresi bırakmalıyız.
Su Bazlı Boyalar
Bu tip boyalar su ile inceltilir. Çok hızlı kurur ve koku yapmaz. Ayrıca inceltici olarak su kullanıldığı için solunum yoluyla zehirlemede yapmaz. İç mekanlarda gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Bu yüzden iç mekanda rahatlıkla kullanılabilir. Kuruma süresi1-2 saat civarıdır.
Hava Kurumalı Boyalar
Bu grup boyalara endüstriyel boyalarda denilmektedir. Bu boyaların en önemli özellikleri, üstün örtme kabiliyeti, artı bir müdahale gerektirmeden normal oda sıcaklığında kolaylıkla ve kısa sürede kurumaları, her türlü yöntemle (fırça, tabanca, daldırma vb.)yüzeye uygulanabilmeleri, her türlü zemine ekonomik olarak tatbik edilmeleridir. Mat, yarı mat ve parlak olmak üzere üç çeşit parlaklık dereceleri mevcuttur.
Bu boyaların dışında Toz (elektro statik) boya uygulamaları da mevcuttur. Bu uygulama daha çok sanayi tipi uygulamadır. Metottan dolayı boya kalınlığı diğer yaş boya uygulamalarından fazladır. Tamamen katı maddelerden oluşan, solvent içermeyen boyalardır. Polymer tozlarının elektrostatik olarak, kaplanacak parçalara yapıştırıldıktan sonra eritilmesiyle meydana gelen yüzey kaplama veya boyama işlemine toz boya kaplama, bu işlemde kullanılan boyalara da toz boya adı verilir. Boya endüstrisinde toz boyalar hızla gelişmektedir. Koruma amaçlı kullanıldığı gibi dekoratif amaçlıda kullanılabilirler.
Ayrıca günlük kullanım ve kullanım kolaylığı için içerisinde basınçlı sıvı boya bulunduran sprey boyalar mevcuttur. Bunlarla çok büyük alanları boyamak akıllıca bir hareket değildir ve pahalıya mal olur. Küçük ve çok girintili çıkıntılı alanların boyanmasında idealdir. Kullanımı püskürtme şeklide olduğu için fırça gibi ek teçhizat gerektirmez. Rahatlıkla taşınıp kullanılabilir. 250ml ve 400ml gibi basınçlı metal tüplerde satılır. Diğer boyalar kadar dayanımı yoktur. Sentetik, selülozik, akrilik gibi türleri vardır. 10-20cm mesafeden boyanacak yüzeye püskürtülür. Boyanmamak için boyanın çıktığı ucun size dönük olmamasına dikkat etmelisiniz. Kalıpla markalama işlemleri için sıklıkla kullanılır.
Merhabalar,
YanıtlaSilBalkon demirlerini kendim kaynattım. Kullandığım profiller yağlı ve paslı nasıl bir uygulama yapmalıyım.
Merhaba Ramiz Bey,
SilÖncelikle yağı ortamdan uzaklaştırmak için bir bez yardımıyla tinerle silin. Ardından tel fırça ve zımpara yardımıyla pasları kaldırabilirsiniz.
Merhaba.cam balkon demirleri yeni takildi, hicbir puruzu vs yok. ama koyu kahve rengi ve ortama hiç uymuyor. iç yüzeylerini siyaha boyamak istiyorum. Zimparalamadan olabilir mi. Hangi boyayı hangi yöntemle uygulayabilirim?
YanıtlaSilMerhaba Sayın İzleyici,
YanıtlaSilBoya olarak Sentetik(yağlı) boya kullanın. Tinerle incetilecek.... Boyama için herhangi bir işlem yapmadan direk olarak üzerinden uygulayın. Boyanacak yüzeyde toz veya yağ var ise bezle yada tinerli bezle temizlemeye dikkat edin. Uygulamayı fırça yada küçük rulo ile yapabilirsiniz.
Merhaba metal döküm parçalar var silikonlu subazlı ev boyam var bunla Demir boyanırmı
YanıtlaSilMerhaba, tabiki boyanabilir ancak bazı işlemleri yapmanız boyanın ömrü ve dayanıklılığı açısından gereklidir. Temizliği ve zımparalamayı düzgün yapmalısınız. Metal yüzeyine antipas ve yağlı boya yaptıktan sonra iyice kurumasını bekleyin. Üzerinden su bazlı duvar boyasıyla boyadığınızda sağlıklı sonuç alırsınız.
SilMerhaba günümüzde pek kullanılmayan ama 40-50 yıl öncesine kadar neredeyse tüm tabelacilarin kullandığı "cam boya" olarak tabir edilen ve metal yüzeylerin boyanması icin kullanılan boyanın gunumuzde ki ticari ismi nedir? Teşekkürler şimdiden...
YanıtlaSilMerhaba, cam boya dediğiniz metal boyanın tam olarak ne olduğunu bilmemekle beraber, 40-50 yıl öncesinde de yağlı boyalar ve akrilik boyalar piyasada kullanılıyor idi.
SilMerhaba benim metal sebzeligim var 4 katli onu boyamak istiyorum pempe renk.acaba hangi boya ile boyam gerekir.
YanıtlaSilMerhaba benim 4 katli metal sebzeligim var onu pempe renk yapmak istiyorum Acaba hangi boya almam gerek. Markasi ve firca olarak da hangi fircayla boyam lazim.
YanıtlaSilmerhaba,
YanıtlaSiliç mekana uygulanan duvar yağlı boya ile metal üzerine uygulanan yağlı boya arasında fark varmıdır.
Merhaba Muharrem Bey,
SilYağlı boyalar; solvent(tinerle inceltilen vb.) bazlı boyalar olup mat, yarımat ve parlak 3 çeşidi vardır. Duvarda uygulayabileceğiniz gibi metal ve ahşabada uygulayabilirsiniz.Genelde duvarlarda yarı-mat saten boyalar tercih edilir. Uygulama alanının çok iyi havalandırılması gerekir. Aralarında sadece astar atma ve uygulama yönüyle fark vardır.
Fatih Bey merhabalar,
YanıtlaSilPaylaşımınız için çok teşekkürler. Pirinç metali boyamanın yolları nelerdir?
Teşekkürler
Merhabalar,
SilAnladığım kadarıyla küçük bir alan boyayacaksınız. Bunun için prinç sprey boyalar piyasada mevcuttur. Teşekkürler.
Merhabalar Fatih Bey,
YanıtlaSilEvimdeki buzdolabının yer yer dökülmeleri mevcut. Bunu boyamak için ne gibi adımlar uygulamam gerekiyor? Boyalama işlemi yaparken kullanacağım boya sprey boya mı olmalı, yoksa normal duvar boyanan türden katı boya mı olmalı? Teşekkürler..
Merhaba Ece Hanım,
SilBoyayı iç kısma uygulayacaksanız, su bazlı boya uygulamanız iyi olur. Dış kısımda boyama yapacaksanız sprey akrilik ve enamel boyaları çift kat uygulayabilirsiniz. Sprey boya ile boyama kolaylık sağlar.
El yapımı çelik baltamı metalik mavi yeşil tonlarında parlayacak biçimde boyamak istiyorum nasıl bir yol izlemeliyim?
YanıtlaSilMerhaba,
SilEn kolay yöntem sprey boyayı akma olmadan bir kat atın. Kuruduktan sonra 2. ve gerekirse 3. katı atıp kurumaya bırakın.Daha parlak olsun istiyorsanız sprey cila uygulayabilirsiniz. Akrilik boya işinizi görecektir.
Merhaba bazı sarı(altın rengi)takılarım ve çantalarımda sarı metallerin renginde değişim oldu,yani sarılıklarını kaybetti ne tür bir uygulama yapabilirim Tşk.
YanıtlaSilMerhaba altın rengi yani sarı takı ve çanta metallerinde renkler açıldı tekrar eski durumlarına getirmek için ne yapabilirim
YanıtlaSilBölgesel ise değişik bir uygulama olarak aynı renk oje ile atan bölgeleri boyamak işinizi görecektir.
SilÇok Tşk,ler Fatih by dünkü araştırmalarımdadA cam,metal keçeli kalem varmış o uyarmı bilmiyorum ,malsef kimisi tamamen kimisine bölgesel bunlar orj çanta metalleri olduğu için çözüm arıyorum selamlar
YanıtlaSilRica ederim Veysiye Hanım. Zaten iki yöntemde kalıcı olmayacaktır. Bu yöntemlere ilaveten üzerine sulu boya fırçasıyla iyice inceltilmiş vernik uygulayabilirsiniz.
Silkızımın siyah olan demir yatağını pembe ya da beyaz boyamak istiyorum. sağlığına zararı olmayan ve iyi bir sonuç için ne önerirsiniz
YanıtlaSilİyi bir marka su bazlı metal boya işinizi görecektir.
SilMerhaba ben tavuk kümesi profil catiyi boyayacaktm hangi tür boya kullanmam gerekir
YanıtlaSilMerhaba,
SilYağlı boya kullanabilirsiniz. Altına astar boya kullanmanız boya ömrünü arttırır.
Merhaba Fatih bey
YanıtlaSilUzun yıllar kullanılmış,pirinç zemininde boyayarak desenler yapılmış ve süreç içerisinde şu an boyaların kabuklanarak atması söz konusu olan pirinç bir çaydanlık-demlik takımını boyayarak yenilemem gerekiyor. Mevcut halindeki boya sedefli bir görünümde ve verniklenmiş gibi parlak pürüzsüz bir yüzeye sahip. Önemli olan kısım ise bu çaydanlık takımı elektrikli ocak üzerinde kullanılmış ve yenilendikten sonrada aynı şekilde kullanılmak isteniyor.Dolayısıyla pirinç bir yüzeye ne tür bir boya ile çalışabilirim ve ısı konusunda ileride boyanın atmaması-erimemesi için ne yapabilirim? Bilgilendirebilirseniz sevinirim. Şimdiden teşekkürler.
Merhaba Çiğdem Hanım,
SilÇaydanlık eğer aktif olarak ısıya maruz kalıyorsa yüzeyi boya değil ya kalay kaplıdır yada gümüş kaplama yapılmıştır. Kalay ve gümüş kaplama konularını araştırabilirsiniz. Gıdaya temas eden ve ısıya maruz kalan yüzeylere boya yapılması sağlıksızdır. Direk gıda ile karışır.
İlginiz için çok teşekkür ederim. Fakat kalay yada gümüş kaplamaya pek benzemiyor açıkçası daha çok mine tekniği gibi görünüme sahip yüzey... çaydanlık takımının dış yüzeyi olduğu için gıda ile teması yok fakat ısının etkisi ile teması düşündürücü..ne ile boyanırsa boyansın mutlaka bir şekilde ısıya tepki gösterecektir diye düşünüyorum.Fotoğraf gönderebilme şansım var mıdır bilemiyorum daha fikir verici olabilirdi sizin için...
YanıtlaSilTabiki iletişim bölümünden fotoğrafını atarsanız inceleyeyim.
YanıtlaSilIyi günler.
Mail adresinize yolladım Fatih bey, teşekkür ederim.
YanıtlaSilIsıya dayanıklı metal boyası olarak arama yapabilirsiniz, marka vermemiz uygun değil. Bu boya işinizi görecektir.
SilÇok teşekkür ederim,esenlikle...
YanıtlaSilMetal Kırmızı ketılımı pepeye boyamak için ne marka boya kullanmalıyom
YanıtlaSilMarka belirtemiyoruz. Isıya dayanıklı sprey metal boya olarak piyasada bulabilirsiniz. İşinizi görecektir.
Silmerhabalar, eski dikiş makinasını masaya dönüştürmek istiyorum. Uzun zamandır depoda kaldığından epey kirlenmiş yıkadım. yer yer paslar mevcut. İlk defa boya yapıcam tecrübem yok. kendim yapabilirmiyim. Hangi aşamaları yapmam nasıl boya ile boyamamı tavsiye edersiniz. Şimdiden teşekkür ederim.
YanıtlaSilMerhaba,
SilÖncelikle kalkan boya ve kirleri spatula ve zımpara ile temizleyin. Ardından tinerli bez ile silin. 2-3 kat yağlı boyayı fırça veya rulo ile uygulayabilirsiniz.
Merhabalar, bizim evin iç kapıları baya renk attı. Kenarları Demir, kapı ise ahşap. Ve demir olan kışımın bazı yerlerinde leke farkları var. Paslanma olan yerler mevcut. Akşam olan kısımda da boyalar kalkmış durumda. Bu durumda tekrar boyamam için nasıl bir işlem uygulamam gerekiyor.
YanıtlaSilMerhaba,
SilKalkan boyaları spatula ile kazıyıp zımparalayın. Sonra tinerli bez ile silip boyama işlemine geçebilirsiniz.
Merhaba, kurşun askerimin boyaları oldukça döküldü. Yeniden astar atmak için ne önerirsiniz? Boya olarak yağlı mı akrilik mi önerirsiniz? Şimdiden teşekkürler...
YanıtlaSilMerhaba, kurşun askerim oldukça yıprandı. Astar olarak ne önerirsiniz? Boyada akrilik mi yoksa yağlı boya mı tavsiye edersiniz? Şimdiden teşekkürler...
YanıtlaSilMerhaba,
Silİkisinide kullanabilirsiniz. Sprey boya almanızı öneririm.
Buradaki bilgiler çok işime yaradı, teşekkürler paylaşımlarınız için.
YanıtlaSilRica ederiz Havva Hanım,
SilMrb Arçelik marka cam ocağım var demirleri döküm boyanabilir mi acaba?
YanıtlaSilMerhaba boyayabilirsiniz.
SilMerhabalar. Yıllar önce banyolarda kullanılan metal dolaplar vardı hatırlar mısınız bilmiyorum ama. Onu boyamak istiyorum ve banyo da kullanılacak. Hangi boya kullanmalıyım acaba ? Yağlı boya önerenler var ama buhar olacağı için sorun olur mu ? Teşekkürler
YanıtlaSilYağlı boya işinizi görecektir.
YanıtlaSilİyi çalışmalar.
Fatih bey ferforje demir üzerindeki boyanın yağlı boyamı yoksa fırınlı boyamı olduğunu ne gibi basit bir test ile anlayabiliriz? Teşekkürler.
YanıtlaSilFırın boyanın özelliği 180-200 derece gibi sıcaklıklarda kuruma sağlanmasıdır. Bu nedenle daha sert ve yüzeye daha iyi bir tutunma sağlar. Basit bir yapışma testi uygulayarak fikir edinebilirsiniz. Kesici bir aletle boyayı kazıyın. Boya atmıyor, esnek bir şekilde uzuyor veya daha kolay yüzeyden ayrılıyorsa yağlı boyadır.
SilMerhaba
YanıtlaSilBen metal küflenmiş olan sandalyemi yenilemek istiyorum,nasıl temizlerim ve ne tür boya kullanmam gerek acaba?
Merhabalar,
SilZımpara ve tinerle temizleyebilirsiniz. Astar ve yağlıboya işinizi görecektir.
Perforjeye 2 renk nasıl yapılıyor boyasımı var yoksa renkleri birini atıp diğerini kesme fircasiyla üstünemi desen veriyoruz
YanıtlaSilAna boya atıp kuruduktan sonra dediğiniz gibi ikinci desen veriliyor.
SilMerhaba, kendime eski bir bisiklet aldım.. Eski boyayı zımpara ile çıkardım. Şimdi kendim boyamak istiyorum ama bi taraftan da pürüzlü olur diye korkuyorum.. Birincisi sizce hangi boya Almam gerekir ve pürüzlü olmaması için ne yapmam gerekiyor yada sanayi ye mi götüreyim?? Teşekkürler..
YanıtlaSilMerhaba,
SilPürüzsüz boya istiyorsanız boyanın boya tabancası ile atılması gereklidir. Eğer rulo ile boyarsanız fırçaya göre daha az pürüz kalır. Boya tabancası ile atma şansınız yok ise rulo ile boyama yapabilirsiniz. Boya olarak yağlı boya işinizi görecektir.
merhaba, metal sehpalarda kullanılan, bakır eskitme diye adlandırılan teknik nasıl uygulanmaktadır?
YanıtlaSilMerhaba,
SilMetal eskitme boyaları piyasada mevcuttur. Boyama yöntemiyle aynı şekilde yapılır.
Merhaba krom ayaklı sandalyelerim var.fakat pas ve dökülme yaptılar.bunları boyamanın yöntemi nedir? Teşekkür
YanıtlaSilMerhaba iyice zımparalayın. Krom nikel sprey boya kullanarak boyayabilirsiniz.
SilMerhaba , yeni tutmak istediğim dükkanın kapı , pencere çerçeveleri kırmızı boyalı ben ise açık yeşil renk istiyorum ne yapmam lazım ayrıca fırça , rulo vs ne ile daha kolay boyanır ayrıca yeşil boyamak istediğim renge ahşap görünümü verilebilirmi , Teşekkürler .
YanıtlaSilMerhaba yeşil renk üzerine ahşap renk uygulamasını anlamadım. Direk ahşap görünümlü boyalar ile boyayabilirsiniz yada direk yeşil renge boyamak icin eğer alttaki boyada dökülme vs yok ise üzerine rulo yada fırça ile 2-3 kat boya uygulayarak sonuca ulaşırsınız. Ayrıca camların boyanmaması için camları örtün.
SilTeşekkürler
Silmerhaba televizyonumun kenarlıkları alüminyum rengini değiştrmek istiyorum nasıl yapabilirim ?
YanıtlaSilMerhaba ben mutfakta ki krom baharatlıklarımı boyayabilirmiyim ve hangi boya kullanmalıyım lütfen.
YanıtlaSilMerhaba ben mutfakta ki krom baharatlıklarımı boyayabilirmiyim ve hangi boya kullanmalıyım lütfen.
YanıtlaSilANTİPAS BOYADA SARİ RENK BULABİLİRMİYİM YADA YAPTIRA BİLİRMİYİZ
YanıtlaSilMerhaba, ben çatal bıçak takımımın rengini değiştirmek istiyorum. Bir kaç incelediğim yorumda gıda ile direkt teması olan eşyaların boyanmasının sağlığa zararlı olacağını yazmışsınız. Bu durumda çelik olan takımın rengi ancak kuyumcuların renk değiştirmek için kullandığı yöntemlerle mi değiştirilebilir? Şimdiden teşekkürler.
YanıtlaSilHayirli günler bizim fabrikanin presleri (demir) tekrardan boyanacak bakim amacli yuzeyi onceden boyanmis bunun icin ne tur bir yol izlemi yapabiliriz acaba yardimci olursaniz cok sevinirim
YanıtlaSilMerhaba;
YanıtlaSil304 krom malzemeden sandalye yaptik fakat boyamak istiyoruz.havuzun icine gun icerisinde birkac kez girip cikan bir sandalye olacak. Krom sandalyemizi nasıl boyamamiz hakkinda bilgi verebilir misiniz?
Mrb metal çöp kovami boyamak istiyorum nasıl boya kullanabilirim ? Birde boyadiktan sonra üstüne çiçek vs desen uygulamak istiyorum onu nasıl yapabilirim? Son olarak ev içinde kapi kollarimin boyasi döküldü ona ne yapabilirim şimdiden teşekkürler
YanıtlaSilyeni alüminyum sacdan 1 metre kutuyu boya atmicak şekilde nasıl siyaha boyarım
YanıtlaSilMetal Mutfak rafımı permolitin monotip demir boyası ile boyadım hem renkler çok güzel oldu hemde sıfırdan farkı kalmadı herkese tavsiye ederim
YanıtlaSilMetal saatimi boyamak istiyorum nasıl yapmam geren
YanıtlaSil