16 Ekim 2015 Cuma

Sentil Nedir? Nasıl Kullanılır?

yaprak sentil
          Sentil, parçalar üzerinde aralıkların kalınlığı veya küçük çaplı deliklerin hassas şekilde ölçümü için kullanılan çelikten yapılmış çakı şeklinde yaprak levha ve çelik tellerdir.

          Yaprakların her biri, belirli bir kalınlığı, teller ise delik çaplarını ölçer. Yaprak ve tel üzerindeki sayılar, sentil kalınlığını belirtmektedir.

 İnç ve metrik sisteme göre imal edilebilirler. Genellikle çok kullanılan sentil çakıları 0.05 mm den 1 mm ye kadar ölçüm aralığına sahip 10 yapraklı olanlardır.
     
    Sentiller yüzey düzlemselliğini, dar parça boşluklarını, supap boşluklarını, piston-segman aralıklarını ve buna benzer boşlukların ölçümünde veya kontrolünde kullanılır.

          Kullanımı:

          Parça üzerinde aralığın veya deliğin ölçümünde; sentil yaprakları en inceden başlayarak, ölçülecek aralığa veya deliğe teker teker  girmeyen yaprağa gelinceye kadar sokulur. 

En son giren yapraktaki ölçü bize delik çapını veya aralık kalınlığını verir.

sentil kullanımı

          Eğer parçanın yüzey düzlemselliği ölçülmek isteniyor ise; ölçülecek yüzey hassas bir pleytin (düz hassas plaka) üzerine konularak, pleyt ile parça yüzeyi arasına sentil yaprakları sokulur. En son giren sentil düzlemselliğin karşılığını vermektedir. 

Yanlış ölçü almamak adına dikkat edilmesi gereken nokta ölçüm esnasında parçanın oynamaması ve kalkmaması gerektiğidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İş yoğunluğum dolayısıyla yorumlara cevap veremeyebilirim. Anlayışınız icin teşekkürler.