26 Nisan 2017 Çarşamba

Google'da Telif İçermeyen Görsel Nasıl Bulunur?

Google Telifsiz Fotoğraf-Resim-Görsel

Uzun uzun metinlerin olmazsa olmazı fotoğraflar ve resimlerdir. Bazen yüzlerce kelimenin ifade edebileceği bir olguyu tek bir fotoğraf özetler, daha dikkat çekici hale getirir ve hatta okuyucunun uzun metin aralarında metni okurken sıkılma ihtimalini azaltır. Belirtilmek istenen konuyu daha geniş daha hakim anlatmaya olanak sağlar. Bu sebeple herhangi bir konuyla ilgili yazdığımız metnin daha iyi anlaşılabilmesi için ona en uygun fotoğrafı seçmeye özen gösteririz. Fakat tam da bu konuda dikkat etmemiz gereken en önemli hususlardan bir tanesi o fotoğrafın/resmin telif haklarını ihlal etme riskidir. İnternette içerik üreten çoğu insanın genel olarak yaptığı hata, içeriğin konusuna uygun fotoğrafı/resmi direkt olarak Google üzerinden detaysız bir şekilde aramaktır. Google o fotoğrafları çeşitli internet sitelerinden çektiği için içlerinde telif hakkı bulunan çeşitli fotoğraflarda barındırmaktadır. Telif ihlali yaptığınız da fotoğraf ya da resmin sahibi sizden hak talep etme, fotoğrafı kaldırtma veya belirli bir ücret talep edebilir.


Peki kullanma iznimizin olduğu fotoğrafları - resimleri nasıl bulabiliriz?


Öncelikle yapabileceğimiz ilk yöntem, Google'da fotoğraf ararken filtreleme yapmaktır. Bu yöntem yalnızca fotoğraf değil telif hakkı barındırmayan videolarda da işe yaramaktadır. Bu gelişmiş arama filtresi bize internette bulduğumuz bir şeyi ne zaman kullanabileceğimizi, paylaşabileceğimizi ya da değiştirebileceğimizi belirtir.


Google Telifsiz Fotoğraf-Resim-Görsel



1) Aramak istediğiniz kelime ya da cümleyi Google arama bölümüne yazın.

2) Görseller kısmına geçin.


3) Araçlara tıklayın.


4) Kullanım haklarına tıklayın.


5) Size uygun arama metodunu seçin.



Not : Bulduğunuz içeriği kullanmadan önce lisansının yasal olup olmadığını kontrol edin ve yeniden kullanım şartlarına göz gezdirin. Örneğin bazı lisanslar görsellerde sahibinin ismini belirtilmeniz gerekebilir.


Kullanım Hakları Türleri Ne Anlama Gelir?

Lisanla filtrelenmemiş olanlar : Bu seçenek için herhangi bir lisans bilgisi yok. Burada bulunan görseller telif hakkına sahip olabilirler.

Değişiklikle yeniden kullanım için etiketlenmiş olanlar: Herhangi bir amaç ile burada bulunan görselleri değişiklik yaparak kullanabilirsiniz.


Yeniden kullanım için etiketlenmiş olanlar : Herhangi bir amaç ile burada bulunan görselleri kullanabilirsiniz.


Değişiklikle ticari olmayan yeniden kullanım için etiketlenmiş olanlar : Ticari amaç barındırmadan burada bulunan görselleri değiştirerek kullanabilirsiniz.


Ticarı olmayan yeniden kullanım için etiketlenmiş olanlar : Ticari amaç barındırmadan burada bulunan görselleri kullanabilirsiniz.


Bunun haricinde alternatif olarak, çeşitli ücretli ya da ücretsiz resim sağlayıcılardan telifsiz bir şekilde görsel alabilirsiniz.

İşte o sitelerden bazılarının bağlantıları : 


  1. http://tr.freeimages.com/
  2. http://www.freepik.com/
  3. https://pixabay.com/
  4. https://www.pexels.com/



Yazan : Abdullah Kırıcıkaya

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İş yoğunluğum dolayısıyla yorumlara cevap veremeyebilirim. Anlayışınız icin teşekkürler.