22 Nisan 2017 Cumartesi

SAR Değeri Nedir?

SAR Değeri Nedir

Telefonla çok uzun süre konuşan insanlar genelde başlarının ağrımasından yakınırlar. Bazıları ise gece uyurken odalarındaki telefonlar yüzünden verimli uyku alamadıklarını düşünür. Peki bu telefonların insan vücuduna zararı nedir? SAR değeri telefonlar için önemli bir özellik midir?



Spesific Absorption Rate (Özgül Emilim Oranı) kısaca SAR, insan vücudu tarafından soğurulan enerjinin miktarını ölçümlendirmek için kullanılan bir terimdir. Yani bir telefonu kullanırken aynı zamanda ne kadar radyoaktif enerjiye maruz kaldığımızı bu ölçüm ile belirtebiliriz.



Sar Değeri Nasıl Hesaplanır?

Sar değeri kısaca özetlemek gerekirse, bu hesaplama işlemi yapılırken kıstas olarak alınan unsurlar, vücudun radyo frekans enerjisine maruz kalan bölgesinin radyasyon kaynağına uzaklığı ve o kaynağın, maruz kalan vücudun hangi bölgesinde bulunduğu olarak açıklanabilir.

Yani bu noktada ele aldığımız cihaz telefon olduğu için vücudumuzda en sık bulunduğu konum kafa bölgemiz oluyor. Ne yazık ki radyasyondan en fazla sakınmamız gereken yer de burası. Buna alternatif olarak şayet dışarıda telefonla konuşacak isek kulaklık kullanmamız sağlık açısından daha iyi olacaktır. Evde ise hoparlör açık olarak telefon görüşmemizi yapabiliriz. Enerji kaynağına ne kadar uzakta olursak o kadar az radyasyondan etkileneceğiz. Çünkü telefonların SAR değerinin en yüksek olduğu kısmı anten bölgesi yani kulağımıza en yakın olan bölge.

SAR Değeri Ne Kadar Olmalı?

Sağlık uzmanları, SAR değerinin yani maruz kaldığımız radyo frekans enerjisinin en fazla 1.00 olması gerektiğini savunsalar da uluslararası standartlar ve sertifika toplulukları cep telefonlarının, 2.00 SAR değeri ile satışa sunulmasına izin veriyorlar.

Yüksek SAR Değerinin Canlılara Zararları Nelerdir?

Yüksek SAR değerine sahip cihazlar, sizin bu cihazı kullandığınız süreç boyunca yüksek miktarda radyo frekans enerjisine maruz kaldığınız anlamına gelir. Radyo frekans enerjisi dokularda sürekli titreşim ve ısınma meydana getirir. Böylece uzun vadede dokusal ve hücresel bozulmalara sebebiyet verir.

SAR değeri yüksek cihazlar kısa vadede ise görüş alanında daralma, kalp rahatsızlıkları, beyin tümörü, kalp pilinde bozulmalar, hafıza zayıflaması, yorgunluk hissi, işitme bozuklukları, dikkat bozulması, kulak çınlaması, baş ağrısı, stres, kan hücrelerinin bozulmaları, sersemlik, bağışıklık sisteminin zarar görmesi gibi zararlara yol açarken 10 yıl gibi uzun vadeli maruz kalınan zamanlarda yüksek tansiyon, genetik yapının zarar görmesi, sperm sayısının azalması, lenfoma (beyaz kan hücresi) kanseri riski, cilt kanseri riski gibi rahatsızlıklara yol açar.

Peki bu kadar tehlikeli ama bir o kadar da hayatımızın bir parçası haline gelen bu cihazlardan nasıl en iyi şekilde korunabiliriz? Öncelikli olarak asla sahte-replika telefon almayınız. Çünkü bu cihazlar SAR değerini açıklamazlar. Orijinal aldığınız telefonlarda dahi SAR değerini kontrol etmeden almayınız.

Yazan: Abdullah Kırıcıkaya

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İş yoğunluğum dolayısıyla yorumlara cevap veremeyebilirim. Anlayışınız icin teşekkürler.