28 Nisan 2017 Cuma

Tiner ve Petrol Ruhu Nedir?

tiner nasıl kullanılır
Petrol ile damıtılmış uçucu, renksiz bir sıvıdır. Genellikle boya inceltici ve çözücü olarak kullanılır. Bazı zor lekelerin çıkarılmasında temizlik amaçlıda kullanımları da mevcuttur. İngilizce olan “thinner” ismi Türkçe ’ye “tiner” olarak dönüşmüştür. Yağ bazlı boyaları inceltmek veya kullandıktan sonra temizlemek için kullanılan bir solventtir. Ticari olarak, "Boya Tineri" olarak adlandırılan çözücüler, yaklaşık 40 ° C (104 ° F) sıcaklıkta parlama noktasına sahip mineral alkollerdir. Tiner dışında boya inceltme ve temizlikte kullanılan ikinci bir madde petrol ruhu (mineral spirits) olarak adlandırılmaktadır. Petrol ruhu, inceltme ve çözücü olarak kullanılan damıtılmış petrol türevidir. Petrol ruhu, tipik olarak gres ve kir oluşumuna yol açan alet ve makinelerin temizlenmesi için kullanılan bir solvent türüdür. Ayrıca boyalar ve vernikler gibi yağ bazlı malzemeleri de inceltirler. Farklılıklar oldukça azda olsa da boya durumunda geleneksel tiner üzerinde mineral alkol kullanmanın çeşitli avantajları vardır. Tiner, daha az rafine edilmiş, diğer solvent türleri içeren petrol türevleridir. Petrol ruhları genellikle daha fazla maliyete mal olur, ancak kullanımlarına bağlı olarak tercih edilir.

Tinerlerin selülozik ve sentetik olmak üzere iki çeşidi vardır.

Sentetik Tiner: Sentetik bazlı boya ve vernikleri inceltmek için kullanılan solventlerdir. Yoğunluğu (20°C’de) 0.97 gr/ml’dir

Selülozik Tiner: Selülozik bazlı boya ve vernikleri inceltmek için kullan solventlerdir. Yoğunluğu (20°C’de) 0.854 gr/ml’dir

Boya inceltici olarak çok kullanılan solventler genellikle şunları içerir:
  • Petrol Ruhu (mineral spirits)
  • Aseton
  • Terebentin
  • Nafta
  • Toluen
  • Metil etil keton (MEK)
  • Dimetilformamit (DMF)
  • Butoksietanol veya diğer glikol eterlerinden herhangi biri

Boya tineri olarak daha az kullanılan solventler şunları içerir:

  • Etilbenzen
  • Ksilen
  • N-bütil asetat
  • Butan-1-ol

Petrol ruhu ile tiner arasında alttaki farklılıklar mevcuttur.


1. Koku
Boya incelticiler zararlı maddelerdir. Doğru önlemleri almadığınızda buharlar sizi dışarı atmaya yeter. Ölümü de içeren çok sayıda zararlı yan etkiye neden olabileceğinden çok fazla solumamaya dikkat etmeniz gerekir. Boya tineri çeşitli çözücüler içerdiğinden, bu daha aşırı derecede zararlıdır. Petrol ruhlarının çok daha düşük bir koku faktörü vardır ve bu nedenle birçok insan için kullanımı çok daha kolaydır.
Petrol eterlerin daha az rahatsız edici kokulu olmasına rağmen, her zaman çözücülerin iyi havalandırılan bir odada kullanılması çok önemlidir. Aksi durumda halsizlik veya bir baş ağrısı başlar. Bu durumda derhal odadan uzaklaşın ve biraz temiz hava alın.

2. Maliyet
Genellikle, tineri yüksek miktarda almak ucuzdur. Petrol eterinde maliyeti iki katına çıkarabilir. Çünkü daha kapsamlı arıtma sağlanır. Malzemenin bu şekilde temizlenmesi de onu daha az zararlı kılan şeydir. Tinere kıyasla petrol ruhu üretmek daha fazla çalışma gerektirir ve daha maliyetlidir.

3. Etkinlik
Petrol eterleri çözücü ve temizleme özellikleri açısından daha etkili olma eğilimindedir. Bunun nedeni yine boya incelticiden çok daha saflaştırılmış bir form olmasıdır. Yurtdışında birçok  boyacı, kullanabileceği herhangi bir boyama aletini çabucak temizleme kabiliyeti nedeniyle petrol eterleri tercih eder. Aynı zamanda daha etkili bir çözücüdür ve tercih edilen inceltme sıvısıdır. Genel olarak daha etkili olduğu için, boya tineri ile karşılaştırıldığında maliyet farkını telafi edebilir.
Fırçaları (cam veya paslanmaz çelik) temizlemek için reaktif olmayan bir kap kullanın ve artık solventi sıkıca kapalı bir kapta saklayın. Kullanılmış ürünü bir lavaboya dökmeyin veya yere boşaltmayın. Atıkları imha etmek için geri dönüşüm merkezine başvurun.

Bu iki ürün aynı temel işleve sahip ancak ne kullanacağınıza karar verirken göz önüne almanız gereken birkaç fark var. Sonuçta, çözücü kullanmayı planladığınız amaca ve kişisel tercihinize göre şekillenir.

Boya Tiner Kullanırken Alınması Gereken Önlemler
Boya tineri, yağ bazlı boyayı inceltmek, aynı zamanda fazla boyayı çalışma yüzeyinden ve uygulama aletlerinden temizlemek için kullanılır. Değişik derecelerde toksisiteye sahip çok çeşitli boya tiner türleri mevcuttur. Çoğu boya inceltici, kullanımda tehlikeli bir şekilde toksiktir ve doğru şekilde muhafaza edilmelidir.

1. İyi havalandırılan bir ortamda çalışma

Boya incelticiler, diğer bazı sağlık sorunları yanında mide bulantısı, baş ağrısı veya nefes alma sorunlarına neden olabilecek duman yayar. Boya incelticileriyle çalışırken, çalışma alanında yeterli havalandırma sağlamanız gerekir. Doğru hava dolaşımı için pencereleri veya kapıları açık bırakın. Bu mümkün değilse havalandırma fanları kullanın.

2. Güvenlik Ekipmanı Takın

Boya incelticileriyle çalışırken güvenlik gözlüğü ve solunum maskenizi kullanın. Bu olası sıçramalar ve dumanlardan sizi koruyacaktır.

3. Gerekli ilk yardım için hızlı davranın

Siz veya başkası nefes alma sorunu, cilt tahrişi yaşarsa, tiner ile gözleri veya diğer hassas organlara kazara temas ettirirse derhal tıbbi yardım isteyin. Boya tinerini su ve sabunla yıkayın. Eğer boya inceltici gözlere sıçramışsa, 10 veya 15 dakika boyunca akan su ile yıkayın ve sonra tıbbi yardım isteyin.

Boya tineri solumayla zehirlediyse, vakit kaybetmeden tibbi destek isteyin.

4. Boya Asidik Malzemelerden Uzak Tutun

Boya tineri, tehlikeli bir kimyasal reaksiyonda asitlere ve asidik maddelerle reaksiyona girebilir. İkisini her zaman ayrı tutmalısınız.

5. Boya Tinerini Boya Dışındaki Maddelerle Karıştırmayın

Boya tineri kesinlikle katı veya sıvı başka maddelerle karıştırılmamalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İş yoğunluğum dolayısıyla yorumlara cevap veremeyebilirim. Anlayışınız icin teşekkürler.