26 Nisan 2017 Çarşamba

OLED Ekran Nedir? Ne İşe Yarar?

OLED Ekran Nedir Ne İşe Yarar

Televizyon ekranları her geçen gün daha ince, daha yüksek çözünürlüklü ve daha geniş boyutlu bir hale bürünüyorlar. Gelişen teknoloji en çok onları değişime götürüyor. Bu değişimlerin yanında bambaşka isimlerle tanıştığımız ekran teknolojileri de mevcut. Bunlardan bir tanesi olan OLED ekran teknoloji nedir? Diğer televizyon ekranlarına göre avantajları ya da dezavantajları nelerdir?


Samsung'un günümüzde telefonlarda da kullandığı ve geleceğin ekran teknolojisi olarak görülen bu ekranlar günümüzün en iyi ekranları olarak tanınmaya başladılar. LED ya da LCD ekranlar gibi bir teknoloji olan OLED'in açılımı "Organic Light Emitting Diode" yani "Organik Işık Yayan Diyotlar", LED ekran teknolojisinin farklı bir versiyonudur. Kodak tarafından üretilen bu teknolojiyi diğerlerinden ayıran özelliği yarı iletkenlerden geçen elektriğin sayesinde ışığın oluşması ve bu ışığın ekranın alt kısmında yer alan tabakadaki yayıcı görevli deliklerine doğru yöneltilmesi ile görüntü vermesidir.
OLED ekranlar bu sayede renk dizilişini ve ışık kaynağını aynı anda kontrol ederler. Bu da her piksele uygun tonlarda ve parlaklıkta ışık iletilmesini sağlar. Bu yüzden OLED ekrana sahip cihazlar diğerlerine göre gerçeğe çok daha yakın renklerde ve parlak bir görüntü oluştururlar. Bunun yanında her bir pikselin parlaklığı farklı olarak ayarlanabildiği için OLED ekranlar önceki ekran tiplerine göre daha az enerji harcarlar.

OLED Ekran Nedir Ne İşe Yarar

OLED Ekranlar Ne Zaman Yaygın Hale Gelecekler?

OLED ekranlar günümüzde yaygın olarak televizyon ekranlarında kullanılmakta. Fakat diğer ekranlara göre daha zahmetli ve maliyetli olması yaygınlaşması önündeki en büyük sorunu teşkil ediyor. Bu sebeple mevcut üretilmiş olan OLED ekranlar piyasada diğerlerine göre daha pahalı bir fiyata sahipler. Eğer LG ve Samsung gibi firmalar OLED ekranlar ile olan çalışmalarını hızlandırır ve maliyeti düşürmenin bir yolunu bulabilirlerse 2018 yılında gerek televizyon gerekse telefonlarda bu teknolojinin kullanılması ve iyice yaygınlaşması beklenmekte.

OLED ekranların sahip olduğu dezavantajlar var mı?

Hemen hemen her teknolojik cihazın artıları ve eksileri olduğu gibi OLED teknolojisinin de sahip olduğu en büyük dezavantaj, piksel üzerinde mavi rengi oluştururken kullandığı madde diğer renklere göre daha çabuk eskidiği ve yıprandığı için çok daha erken bir zamanda canlı yapısını kaybediyor. Fakat üreticiler bu sorun üzerinde gerekli çalışmalarını sürdürmeye devam ediyorlar.

Daha canlı görüntüye rağmen daha az enerji tüketen bu ekran teknolojisi ilerleyen zamanlarda hayatımızda iyice yaygınlaşmaya başlarsa, elektrik tüketimi konusunda büyük tasarruflar sağlanabilir. Önündeki engellerin aşılması ile hemen hemen her türlü cihazın ekranında kullanılacağı tahmin ediliyor.

Yazan : Abdullah Kırıcıkaya

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İş yoğunluğum dolayısıyla yorumlara cevap veremeyebilirim. Anlayışınız icin teşekkürler.