30 Kasım 2015 Pazartesi

Lokma Nedir?

lokma nedir
     Seri şekilde cıvataları, somunları sökmek ve takmak için kullanılan el aletidir. Lokma tek başına kullanılabilen bir ekipman değildir. 

Genellikle çeşitli boylarda kollarla kullanılmaktadır. Bu kollara lokma kolu denir. Lokma kolunun yanında lokmanın kullanımını hızlandıran ve basitleştiren cırcır denilen bir mekanizma mevcuttur. Bu kola da çıkardığı sesten dolayı cırcır kolu denmektedir. Cırcır sıkma ve sökme yönü olarak çift yönlü çalışabilir. Üzerinde değişim sağlayan bir düğme ya da çift taraflı ters yönlerde çalışan lokma takma karesi mevcuttur.


İç kısımlarda veya ulaşılması daha güç yerlerdeki cıvata ve somunları sökmek için lokmalara bazı kollar ilave edilir. Bu kollara uzatma kolu denir. 

Lokmaların cırcıra bağlantı yerleri 1/4, 1/2 ve 3/4″ olabilir. Genellikle 1/2″ kullanılırsa da nadiren özel amaçlı yerlerde 3/4″ kullanılır. 1/2″ kare geçme için uzatmalar 75, 125 ve 250 mm, 3/4″ için ise 200 ve 400 mm’dir. Her ikisi için de aşırı kuvvet istenen yerlerde cırcıra zarar gelmesin diye T şeklinde bir kol (T kolu) kullanılır. 

Lokma anahtarlar hem metrik hem de whitworth ölçülerde olabilir. Metrik olanların ölçüleri 8...32 mm’dir. Whitworth olanların ölçüleri ise 1/8″...1 1/4″ dir. 

Lokmaların toplu bulunduğu lokma takımları mevcuttur.
Lokma takımı nedir?
Lokma Takımı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İş yoğunluğum dolayısıyla yorumlara cevap veremeyebilirim. Anlayışınız icin teşekkürler.