23 Kasım 2015 Pazartesi

Pense Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Pense

Pense nedir?Parçaları el ile tutmanın zor ve imkansız olduğu durumlarda kullanılan sıkma, bükme ve kesme işleri yapmaya yarayan el aletidir. 
   Çalışma mantığı makasa benzer, sap kısmı avuçiçi ile kavranır. Uyguladığınız basınç miktarı kadar kavrama sağlar. Çeneler arasında bulunan tırtırlar parçanın kaymasını önler. Çenede karşılıklı iki adet çentik vardır. Bu çentikler boru ve yuvarlak parçaların kavramasını kolaylaştırır. Ayrıca çenenin dip kısmında makas bölümü mevcuttur. Bu kısım kesme ve kablo sıyırma işlemlerinde yan keski gibi kullanılabilir. Her evde mutlaka bulunması gereken bir el aletidir.


Karga Burun

Kargaburun nedir?
Bir tür pensedir. Çene kısımları penseye göre daha uzun ve sivridir. Pensenin sığmadığı dar alanlarda gereken tutma, sıkma, bükme ve kesme işlerini kolaylaştırır. Penseye nazaran daha zayıf sıkma kuvveti olşturur.
    Çalışma sistemi olarak makasa gibidir, sap kısmı avuçiçine otutulur. Uyguladığınız sıkma kuvveti kadar kavrama kuvveti oluşturur. Çenelerin iç kısmında bulunan tırtırlar işlenecek parçanın kaymasını engeller. Çenede karşılıklı yarım ay şeklinde çentik mevcuttur. Bunlar yuvarla silindir şeklindeki malzemelerin tutmasını kolaylaştırır. Çenenin iç ve dip bölümünde makaslama ile kesme sağlayan kesici çeneler vardır. Tel kesme ve kablo plastiği sıyırma işlemleri kolaylıkla yapılabilir.

Fort Pense





Tamamen tutma ve sıkma amaçlı üretilmiştir. Civataları , yuvarlak, düz parçaları sıkmak veya sabitlemek için kullanılır.
   Sıkılacak malzemenin kalınlığına ve genişliğine göre çene açıklığı ayarlanır. El gücüyle ideal sıkma sağlanır. Üzerinde çene açıklığı arttırıp azaltabilmek için ayarlanabilir kademeleri vardır.

Ayarlı pense


   Sadece güçlü sıkma  ve sabitleme amacıyla üretilmiş el aletidir.
    Sap kısmının altında bulunan vida sistemi sayesinde çene ile parça arasındaki boşluk azaltılır. Sap kısmı el ile sıkılarak üzerinde bulunan kilit sistemiyle sabitlenir. Kilit sistemi sayesinde parçayı sabit tutar ve bırakmaz. Çene kısmı yuvarlak ve silindir parçalar için ideal olduğundan rahatlıkla tesisat işlemlerinde kullanılabilir.

Segman Pensesi



     Segmanları tutma, açma ve yerine takma işine yarar. Tek kullanım alanı segmanlardır. Segmanın çeşidine ve kullanım yerine göre ucu değişiklik gösterebilir.

     Segmanda bulunan açıp kapama için kullanılan iki adet delik mevcuttur. Pensesinin iki ucu yuvaya yerleştirilerek tutma sağlanır.
segman nedir
Segman


      Segman: Mil veya silindir üzerine yerleştirilen parçaların oturtulması veya sabit bir alanda oynaması amacıyla üretilmiş çelik yaydır. Ayrıca Pistonlarda sızdırmazlık elemanı olarak kullanılmaktadır.






Yan Keski


      Yan keski, kablo ve tel gibi ürünleri kesme ve kabloların üzerindeki plastikleri açmayı sağlar.
    Genelde elektrikçiler ve bu tarz işlerle uğraşan kişiler kullanır. Birbirini tam karşılayan kesici çeneleri vardır ve makas işlevi görür. Tele çentik açarak koparma veya direk keserek koparma sağlar.

Kerpeten


kerpeten nedir
      Kerpeten, tel ve kabloları kesmeye, bükmeye, fayans gibi parçaları çentmeye yarar. Genelde inşaat ustaları ve kalıpçılar kullanır. Çene karşılıklı oturur ve kesicidir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İş yoğunluğum dolayısıyla yorumlara cevap veremeyebilirim. Anlayışınız icin teşekkürler.