6 Nisan 2016 Çarşamba

Daire Testere Nedir? Nasıl Kullanılır?

daire testere nasıl kullanılır

     Ahşap, plastik, metal gibi malzemeleri kesmek için kullanılan elektrik motoruyla çalışan yuvarlak kesici testerelere sahip profil kesim makinalarına “daire testere” denir. Diğer adı koparma makinasıdır. 
     Hızla dönen daire kesici, parça üzerine baskı uygulayarak koparma işlemi gerçekleşir. Testere üzerindeki dişler parça yüzeyinden talaş kaldırarak düz bir kesim sağlanır. Metal parçaları keserken çok yüksek devir ve baskı kuvveti olduğu için parçada kesilen kısım ve atılan talaşlar aşırı derecede ısınır. Yapılan işe ve kesilecek parçanın büyüklüğüne göre daire testerenin ebatları ve motor gücü değişir. Seri ve düzgün kesim için uygundur. Yapılacak işin niteliğine göre küçük portatif tipleri olduğu kadar büyük işlerde ve kesimlerde kullanılmak üzere sabit olanları da mevcuttur.


Daire testere ile altta belirtilen işlerde kullanılabilir.
  • Uzun boy malzemelerin kesiminde,
  • Dolu, boş ve profil malzemelerin kesiminde,
  • Çapraz, gönyeli ve açılı kesim gereken parçalarda,
  • Parçalarda kısmi olarak boşaltmalarda,

Kısımları alttaki gibidir.

Gövde: Pik dökümden yapılmış kapalı kutu şeklindeki yapıdır. Tüm parçalar üzerine montajlanarak zemine sabitlenir.

Tabla: Gövde üzerine yatık vaziyette takılır. Orta kısmında kesici testere lamasının girebileceği ve rahatlıkla talaş atabileceği şekilde boşlukludur ve bunlar testerenin kolaylıkla sökülüp takılmasına olanak verir. Tabla üzerinde kanallar bulunur. Gönye siperi bu kanallara monte edilmiştir. Gönye siperi üzerinde parçayı sabitlemek için mengene bulunabilir. Bazı tablalar açılı kesim için ayar yapılabilecek şekilde dizayn edilmiştir.

Mil: Tablanın alt kısmında bulunan ve üzerine testere bağlanan yuvarlak, sert, çelik malzemedir. Motora genellikle bir kayışla bağlıdır ve testereye dönme hareketini iletir

Testere: Kesme işini yapan üzerine diş açılmış daire şeklinde lamadır. Ortasında mil geçmesi için delik ve sabitleme için kama kanalı vardır. Piyasada 80-600mm çaplar arasında bulunur. Kesilecek malzemeye göre değişiklik gösterir. Üzerinde atılan talaşların kişiye gelmesini önlemek için siperlik bulunur.

Motor: Gövdenin iç kısmına monte edilir ve dönme hareketi sağlar. Testereye direk bağlı tipeleri de mevcuttur. Kayış ve kasnaklarla mile bağlıdır.

Kullanımı;

  • Dairesel testere kullanımı için eğitim almadıysanız ve tecrübeniz yoksa bir uzmana danışınız.
  • Kesime başlamadan önce iş güvenlik ekipmanlarınızı kontrol edin. Koruyucu gözlük, yüz siperleri, iş ayakkabısı, iş kıyafeti, eldiven vb.
  • Kesilecek parça açılı veya düz kesilecekse tabla açısı kontrol edilir.
  • Eğer tablada sabitleme düzeneği var ise parça sabitlenir yoksa uygun şekilde dayamalara dayanır. Oynamasını önlemek amaçlı sıkıca tutulur.
  • Motor şalterden açılarak belirli bir devire gelinceye kadar beklenir.
  • Testere siperliğinin üzerindeki tutamaktan tutularak parçaya doğru bastırılır.
  • İstenilen kesme işlemi bittikten sonra makine kapatılır.

Dikkat: Çok fazla ve ani baskı uygulamak testerenin dişlerini kırabilir. Eğer metal parça kesiliyorsa çok baskı uygulamak metalin aşırı ısınarak çok çapaklı bir kesim olmasına sebebiyet verir. Parçaları dayamaya tam sabitlemeden kesmek parçanın fırlayarak yaralanmalara neden olabilir. Motor devirini almadan kesmek motoru yakabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İş yoğunluğum dolayısıyla yorumlara cevap veremeyebilirim. Anlayışınız icin teşekkürler.