27 Temmuz 2017 Perşembe

Dünyanın Etrafında Kağıt Bir Uçak

Voyager
 Mojova Çölünde teksasta okul öğretmeninin kızı olan Jeana Yeager, hayallerini gerçekleştirmek için hazırdı. Onun hayalini tahmin edebilir misiniz? Onun hayali kağıt bir uçakta hiç durmadan dünya etrafında uçmaktı. Bu kağıt uçağın adı Rutan Voyager olacaktı.

Bu hayalini gerçekleştirmek için 4 yıl çabaladı ve 4 milyon dolar harcadı. 9 ay boyunca o ve kopilot Richard, Rutan Voyager adında kağıttan bir uçak yapacak ve 9 gün boyunca gece-gündüz dünyaya temas etmeden etrafında uçacaklar.

Bu gerçek olabilir mi? Gerçekten yapılabilir mi?  "Biz inanıyoruz ki test uçuşlarının başlamasıyla bu muhtemeldir." dedi 33 yaşındaki Jeana. Evet, o yetenekli bir mühendis. 4 tane dünya uçuş kaydı var. Bu Rutan Voyager atmosferin üstünde en büyük rüzgarlarla hareket edecek. Ve suların üstünde uçacak. Hiçbir şey ters gitmezse onlar deniz üzerinden karaya acil bir iniş yapabilecekler.

Jeana ve Richard, Voyager'in 25.000 mil yol katedeceklerini düşünüyorlardı. Bundan dolayı onlar uçağın maddesinde sıradan kağıttan daha güçlü bir kağıt türü kullandılar. Bu kuvvetlendirilmiş özel bir kağıt türüdür. Rutan Voyager oldukça büyük, kanatları Boeing 727'ninkinden daha uzun. Ortalama bir arabanın ağırlığından daha hafif olmasına rağmen bütün vücudunu taşıyabilir.

Dünyanın Etrafında Kağıt Bir Uçak

Test sürüşünde Rocky dağının üzerinde Jeana için hayatında ilk kez hava bu kadar bozuktu. Rutan Voyager ise oldukça hafif, rüzgar ile kolayca hareket edip yön değiştirebilirdi. Sanki devasa bir deniz üzerindeki küçük bir yatın tahtası üzerindeymiş gibi. Uçuş sırasında türbülansa denk gelir. Havanın vahşice hareketleri onu yukarıya doğru uçmaya zorluyordu. Jeana ve Richard'ın, böyle bir yükseklikte uçmak planlarında yoktu.

Jeana ve Richard bu projeleri hakkında oldukça heyecanlıydı. Yolculukları boyunca pilotlar günde yarım saat 3 saat arası uyuyabildiler. Ve uçuş sonrası Jeana kalıcı işitme kaybı yaşadı. İşte kağıt uçağın ilk uçuşu:

Çeyrek asır kadar önce Japonya'dan İspanya'ya bir B-52 savaş uçağı, hiç durmadan 12.532 mil yol katetmiş. Bu, yakıt almadan en uzak mesafeye uçmada kırılan dünya rekorudur. Fakat Jeana ve Rutan yeni bir rekor kırdılar. Rutan Voyager yaklaşık 28.000 mil yol alarak tarih kitaplarına girdi ve bu mesafeyi sadece 100 km gidebilecek kadar bir yakıtla aldılar.

1 yorum:

İş yoğunluğum dolayısıyla yorumlara cevap veremeyebilirim. Anlayışınız icin teşekkürler.