1 Mayıs 2017 Pazartesi

Zaman Yolculuğu Mümkün mü?

  • Zamanda yolculuk mümkün mü

Yapılan son araştırmaların sonuçlarına göre, matematiksel bağlamda zaman yolculuğu yapabilmemiz mümkün. Bir araştıran, alanın üç boyut yerine dört boyuta ayrılması gerektiğini, farklı yönlerin birbirine bağlanmış olduğu bir uzay-zaman devamlılığı olduğu teorisini ileri sürmüştür.


Zaman yolculuğu her ne kadar bilim-kurgu filmlerinde ve kitaplarda mümkün olan bir durum olsa da, şu anki teknolojik şartlarda henüz tam olarak işlev gören bir zaman makinesi yaratmak mümkün gözükmüyor. Ortaya atılan teoriler matematiksel anlamda mümkün ve sorunsuz gözükseler bile araştırmacılar çalışan bir zaman makinesi yaratabilmek için gerekli olan materyali henüz bulabilmiş değiller. IOP Science Journal Classical and Quantum Gravity'de yayımlanmış olan yazıda matematiksel anlamda zaman yolculuğuna çıkabileceğimiz teorisi uzun uzun anlatılmakta.

Yayımlanan yazıda zaman makinesinin tanıma uyan şekilde hazırlanmış bir geometrisine de yer verilmiş. Bu tanıma göre zaman makinesi; İçerisinde bulunanların uzay-zaman boyunca hareket etmelerine olanak sağlayan bir kutudur.  Araştırmacı bu yazıda uzay-zamanın kavisli olmaması halinde, evrende bulunan tüm gezegenlerin tek, düz bir çizgi halinde hareket edeceklerini savunmakta. Araştırmacıya göre ''Kasal Yıldız'' ın altında durduğunuzda uzay-zaman kavisli bir hal almakta ve yakında bulunmakta olan tüm kozmik cisimciklerin düz olan yörüngeleri yıldız etrafında eğimli bir yol izler ve bükülür. Tippett sözlerinde, ''Benim zaman makinesi modelim kavisli uzay-zamanı kullanır düz olanı değil, zaman yolcuları için bu uzay-zaman düzlemi zamanı daireye çevirir ve bu daire bizi zamanda geriye götürür.'' demiştir.


Bu araştırma için Tippett, ''TARDIS'' şeklinde adlandırılan, Hareketli Acausal Retrograd Alan denilen bir matematiksel model geliştirdi. Tippett bu alanı içindekileri ileri ve geri taşıyabilen uzay-zamanın kabarcığı olarak tanımlıyor. Bu kabarcık uzay-zaman düzlemi üzerinde ışık hızından tam sekiz kat daha hızlı hareket eder ve bunun sonucu olarak da zamanda geriye gidebilmeye olanak sağlar. Gelişen teknoloji ile birlikte uzay-zaman düzlemini yapılan araştırmalardaki şekilde kavis almasını sağlayacak bir madde bulunacak olursa zamanda yolculuk yapabilmek için insanoğlunun önünde bulunan tüm engeller artık ortadan kalkmış olacak.


Yazan: Caner Ümit TOPÇU

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İş yoğunluğum dolayısıyla yorumlara cevap veremeyebilirim. Anlayışınız icin teşekkürler.