15 Eylül 2015 Salı

Sızdırmazlık Elemanları

contalar
           Birçok alanda kullanılan ama göremediğimiz bu elemanlar aslında sanayide yok yok hayatımızın her alanında kolaylık sunan makinalarda, arabalarda, ev gereçlerinde vb. yerlerde farkında olmadan kullanmaktayız. Mesela, evimizde sabah uyandığımızda ilk lavaboya gideriz işte orada kullandığımız batarya bu sızdırmazlık elemanlar sayesinde kaplı su akıtmadan durmakta. Bu da conta dediğimiz sızdırmazlık elemanları sayesinde oluyor. 

Aynı kategori de çamaşır ve bulaşık makineleri içerisinde onlarca insan taşıyan arabalar otobüsler bunları bu şekil de gözümüzde canlandıracak olursak ne kadar önemli olduklarını anlaya biliriz. Şu an bu dergiyi eğer kapalı bir ortamda okuyor iseniz bu kapalı alanın oluşturulmasında önemli yeri olan iş makinelerinin yardımı mutlak vardır. Bu iş makinelerinde kullanılan hidrolik silindirler makinenin bütün hareketlerinin yapmasını sağlamaktadır.

          Bölüm olarak ta bizim otomasyon çalışmalarımızda da sıkça kullandığımız makine elemanlarındandır. Bunun için hidrolik silindirlerde ki sızdırmazlık elemanlarından bahsetmek istiyorum. Hidrolik silindirler içerisinde kullanılan sızdırmazlık elemanları, silindirin kullanıldığı koşullara ve süreye bağlı olarak çeşitli zorlanmalarla karşı karşıya kalmaktadır. Bu zorlanmalar kullanılan sızdırmazlık elemanlarının performansını ve ömrünü doğrudan etkilemektedir. Silindirlerin boyutlarını ve özelliklerine bağlı olmakla birlikte standart özellikteki silindirin toplam maliyetinin %3-%6 sı kadar maliyet oluşturmaktadır.

          Maliyet olarak az gözükse de zamanında değiştirilmediği sürece yapılan işin kapasitesine göre yani bir ev inşasında kullanılan iş makinasının hidrolik silindir keçesi patladığında değiştirilmesi gereken süre göz önüne alındığında uzun zaman kayıpları meydana gelir bu ev sahibinde müteahhidin de hiç hoşuna gitmeyecektir. Aynı durum bizim içinde geçerli olası bir kaçak olası bir patlama sonucu üzücü iş kazalarına sebep olabilir. Ne mi yapmalıyız kullandığımız her ne olursa olsun bir raf ömrü ve çalışma kapasitesi vardır bu kapasite dışında kullanacak olursak her türlü olası olumsuzlukları davetiye çıkartmış olursunuz. Sadece iş kazasıyla da kalmaz kullandığınız ev eşyalarını da zarar verirsiniz hasar maliyeti daha da yükselir. Bunların başımıza gelmemesi için en azından yılda birkaç defa bakımını yaptırmak. 

Söz konusu arabaysa rutin kontrollerini zamanında mutlaka yaptırmalıyız. Biliyor musunuz evinizdeki çamaşır makinasında ki conta takımı 50-100 TL arası ama bunlardan birinin patlamasından kaynaklanan zarar zannedersem makine yenilemek olacaktır . bunu bütün kullandığımız araçlarda makinelerde hayatımızın her yerinde böyle düşünerek kullanmalıyız.

          Başımdan geçen bir olayı anlatmak istiyorum. Hemen hemen çoğumuzun evinde kullandığı elektrik tasarrufu amaçlı güneş enerjileri kullanmaktayız. Geçen sene şehir dışında iken güneş enerjisindeki paneller de bulunan contanın ömrü bitmiş ve kaçırmaya başlamış eve gelinceye kadar su boşuna akmış. Sonra servisini çağırdım servis geldi gitti gitti geldi havasını aldı vs. halletti tabi ustayı getirinceye kadar giden zaman neyse iş bitti bana maliyeti 70 TL parayı aldıktan sonra usta dedi ki abi 2 senede bir değiştir bu contayı diye. Öğrendim ki conta (sızdırmazlık elemanı) 5 TL imiş. Bırak maliyetini uğraştığın zaman stres. Bu bana ders oldu tabi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İş yoğunluğum dolayısıyla yorumlara cevap veremeyebilirim. Anlayışınız icin teşekkürler.