14 Eylül 2015 Pazartesi

Katı Modelleme (3D) Nedir ?

katı modelleme
          Makine yapım ve otomasyon bölümü olarak biz üretimin ihtiyacı olan, talep doğrultusunda makine ve veya aparatlar yaparız. Bu istenilen makinayı kapasitesi ve özellikleri ne olacak gibi ön çalışma yaptıktan sonra düşüncelerimizi ve fikirlerimizi ortaya koyarak kaba taslak kağıt üzerinde kaba taslak karalamada diyebiliriz tasarımını başlıyoruz. Gerçek ölçülerle dizaynına geçmemiz için 2D yazılımla tasarlamaya başlıyoruz. 2D çizimler makine parçaları ortaya çıktıkça onlarca hatta yüzlerce makine parçası resimleri oluşmaya başlıyor. En küçük parçasına kadar resimlendiriyoruz. Çünkü biliyoruz ki resimsiz hiçbir parça imal edilemez. Parçaların çizimlerini 2D olarak montajını yapıyoruz inanıyorum ki bu montaj resmini ilk gören kişi çizgi karmaşasından başka bir şey görmeyecektir. Bu görselliği kolaylaştırmak için 3D çizim mutlaka yaparız.

          3D Modelleme, 2D yazılımlarına göre kıyaslandığında üstün görsellik ile, ürün tasarımınıza 100% hakim olmanıza olanak verir. 2D ile yapılan resimlerin, aklımızda 3 boyutlu canlanması çok zordur. Hatta bunun için ürünün tam olarak üretilmesi bile gerekebilir. Bu
portatiflerin üretilmesini hiçbir iş veren istemeyecektir. Üretilse de pek çok zaman dezavantajlar oluşturur. 3D çizimde, ekranda üretilmemiş ürünün katı model halini görebilir, 2D ile çözülemiyecek hatalar belirginleşir. Böylelikle, üretim aşamasında karşılaşılabilecek hataları kolaylıkla görürsünüz. 2D ile, imalata göndereceğiniz ürünün tüm bakış açılarını ayrı ayrı çizmek mecburiyetiniz vardır. Ayrıca, en küçük değişiklikte, tüm bu çizimlerin de değişmesine ve zaman israfına neden olur. 3D çizimde bu olumsuzluklar yoktur. 3D içerisinde ürününüzü , yüksek görsellik ve de hatasız çizersiniz. İstenildiği anda bir hareketle, tüm ürün üzerinde oynamanız gerekmeden düzeltmeyi yaparsınız. 2D devamlı sizi dikkatli olmaya zorlar. Kesitler çizerken veya bunları ölçülendirirken sürekli dikkatli ve uyanık olmalısınız. Üretim aşamasında herhangi bir hata olmaması için 2D çizim yaparken büyük bir emek harcarsınız . 3D ile her şeyi düşünmenize gerek yoktur. Mükemmele yakın bir uyum ile oluşan modelin, az bir çabayla istediğiniz yerden 2D teknik çizimlerini alabilirsiniz. Bunlar üzerindeki kontrolü basitçe yaparsınız. Çünkü program sizin yerinize tüm detayları zaten düşünür.
katı modelleme - pres


          3D Modelleme, ileri montaj özelliği sağlamasının yanı sıra, montajda kullanılacak yüzlerce ürünü sınıflandırarak, kolaylıkla imalatı yönlendirmenizi sağlar. Böylelikle hem kullanılacak parçalar hakkında doğru bilgiyi sağlar, hem de montajda uyumsuz parçaları anında bulursunuz. Aynı anda 2D modelleme ile çizilemeyecek ama 3D yazılımı içinde kolaylıkla gerçekleştirilecek bir diğer özellik ise render ile birebir aynı ürünü görselleştirirsiniz. 3 D çizdiğiniz bir parçayı istediğiniz gibi renk gölge ışık ve materyal atamaları yapabilir, arka plana yerleştireceğiniz aslına yakın görünümler ile daha imalata bile geçmemiş ürününüzü istediğiniz ortam ve şekle rahatlıkla sokabilirsiniz. En önemlisi de makinenin çalışma prensibine göre sınırlamalar getirerek çalıştırarak animasyon hazırlaya biliyoruz. Ayrıca 3D Modelleme 2D modellemenin aksine size, rahatlıkla kütlesel ve hacimsel işlemlerinize olanak sağlar. Aslına en uygun numuneyi 3D ile yapabilirsiniz. Böylelikle, imalatın düzgün akışını sağlar, hesapladığınız şartlarda bir ürüne sahip olursunuz.

          Kısacası, eskiden günümüze rapido kalemler, T cetveller ve daha sonrasında 2D resimler üreten insanoğlunun birşeyler keşfetme dürtüsü, şimdi sırayı 3D modelleme alıyor. Tasarım sürecinde iken merak etmeden nasıl bir şey oluşacağını nasıl çalışacağını görebiliyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İş yoğunluğum dolayısıyla yorumlara cevap veremeyebilirim. Anlayışınız icin teşekkürler.