16 Eylül 2015 Çarşamba

Teknik Resim Nedir?

Üç Boyutlu Teknik Resim
          Bir ürünün imalatı için ihtiyaç duyulan tüm bilgileri eksiksiz olarak taşıyan resimlere teknik resim denmektedir. Bu alanda kabul edilmiş çizim ve kural metotlarını bilen ve uygulayabilen kişilerce çizilebilir ve okunabilir. Serbest elle çizim, araç ve gereçlerle çizim veya bilgisayar ortamında çizim gibi uygulama metodları vardır. 

Teknik resmi çizebilmek ve anlamak için, yazı, çizgi, geometrik çizimler, kroki, iz düşüm, görünüş, ölçülendirme, ölçek, yüzey durumları, toleranslar gibi alanlarda eğitim almak gerekir. İmalat işlemlerinde üretilecek tüm parçaların teknik resimlerinin oluşturulması gereklidir. Otomotiv,imalat sanayi, yan sanayiler ve ve montaj sanayisi gibi seri imalatın olduğu her sektörde teknik resimlerden yararlanılır. Teknik resmin temel kuralları içinde her meslek çeşidinin kendine uygun çizilen resimlerine meslek resmi denmektedir. Mesleki resim genellikle alanında uzmanlaşmış kişiler tarafından uygulanmaktadır.


          Teknik resmin endüstrideki yeri ise İnsanların birbiriyle iletişim kurma ihtiyacı, var olduğu zamandan günümüze kadar uzanan bir süreçtir. Resim algı, duygu ve düşüncelerin özel aletlerle veya sadece el ile çizip anlatmak için insanın kullandığı iletişim metotlarından biridir. 

Eğer başlangıçta oluşturulmuş kurallar ve metotlar kullanılarak grafik olarak çizilmişse, endüstrinin alanına girer. Bu grafik anlatım şekli (genel anlamda düşünce ve tasarıların oluşturduğu) , ölçülendirme, çeşitli semboller vb. diğer bilgilerle desteklenir. Bu bilgiler kolaylıkla kağıt üzerinde anlatılmalıdır. Bu özellikler ancak teknik resimle detaylı şekilde anlatılabilir. Teknik resmin başlangıcı M.Ö. 30 yılına dayanmaktadır. Endüstride kullanılan resimlerin en az bilgiyle yeterli derecede anlatma ihtiyacı hissedilmiştir. Bunun geliştirilmesi 1800 lü yılların son dönemlerinde Fransız matematikçisi Gaspart Monge (1746-1818), 1795 yılında oluşturduğu geometri kitabında, izdüşümün teknik resimde nasıl çizileceğini göstermektedir. Bu da bu gün kullandığımız iz düşüm kural ve metotlarının temeli oluşturmaktadır.

          Bir cismin bütün bileşenlerinin görevini yapabilmesi için, şekil, ölçü, yüzey durumu, malzeme, ısıl işlemler gibi bilgilerin tasarlanması, üretilmesi ve montajının yapılması gerekir. Üretimi yapılacak parçalar, niteliklerine ve yapılacak işleme göre birçok prosesten ve çalışanların elinden geçer. Bu kişilerin imal edilecek parçalar hakkında bilgi birikimi ve parça için çizilmiş teknik resmi okuyabilmesi gerekir.Yetkin kişilerin tasarladıkları ürünlerin istenilen şartları sağlayabilmesi ancak üretim tecrübesi edinmiş ve yetenekli teknik kişilerin çizmesiyle oluşur. 

Teknik resimler sadece çizgilerden ve sayılardan oluşmaz, üzerinde birçok bilgiyi (ortak standartlar) barındırır. Bu nedenle teknikle ilgili bütün mesleklerin kullandığı ortak çizim standartı sayılır. Hayatımızdaki teknik resmin önemi saymakla bitmemektedir. Günümüzde yanlış eğitim politikası nedeniyle teknik ressam alanında uzmanlaşacak bir eğitim alamamaktadır. Herkesin kendini geliştirmesi ve insanların alanında tecrübeli olabilmesi kişinin kendini gerçekleştirilmesi sağlanmalıdır. Bu nedenle Türkiye gelişmekte olan bir ülke olduğundan sanayileşmede ilerlemesi ağır kalmaktadır. Kalifiye, işinde uzman insan sıkıntısı bir an önce çözümlenmesi gerekmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İş yoğunluğum dolayısıyla yorumlara cevap veremeyebilirim. Anlayışınız icin teşekkürler.