5 Ocak 2016 Salı

Dekupaj Testere Nedir? Nasıl Kullanılır?

dekupaj nedir
     Çepeçevre kesme veya parçalara ayırma işlemine dekupaj denir. Dekupaj testereleri, zor ve desenli kesimleri kolaylıkla yapmaya yarayan elektrikli el aletleridir. Örneğin ahşap bir plakanın üzerine çizilen çiçek deseni dış kenarlarından kesilerek çiçek şekli çıkartılabilir. 

Diğer testerelerle karşılaştırıldığında, daha artistik ve dekoratif kesimler yapmaya yarar. Daire testerelerle kesimini yapamayacağınız köşeleri, dekupaj testereler ile kolay ve hızlı şekilde kesebilirsiniz. Hem zamandan hem de malzemeden tasarruf sağlar. Ayrıca bir plakanın ortasından şekil çıkartılacak ise bunu matkapla istenilen şeklin bir kenarından dekupaj bıçağının girebileceği genişlikte delik delinebilir. Bu delikten başlayarak plakayı fazla kesip biçmeden ve parçalamadan istenilen şekil kolaylıkla sağlanabilir. 



   Önceleri dekupaj tekniğinde, el testereleri veya kıl testereler gibi ince ve küçük bıçaklı testereler kullanılmaktaydı. Bunların yerini hızlı ve kolay imalat açısından dekupaj testereleri almıştır. Ancak eski tip el testereleriyle dekupaj işleriyle uğraşanlar mevcuttur. Çoğu marangozun atölyesinde dekupaj testeresi bulunmaktadır. Birçok malzemeyi(plastik, metal, ahşap vb.) kesmeye yarayan bu testerelerin her materyal için farklı bıçakları bulunmaktadır. 

Çoğu dekupaj testeresinin üzerinde hız, sert kesim veya yumuşak kesim ayarları da vardır. Hız ayarının yapılabiliyor olması, kesim için belirlenen malzemenin istenilen şekilde kolaylıkla kesilmesini sağlar. Kesilen malzemenin masa üzerinde gergin ve sabit tutmak gereklidir. Bu hem malzemenin düzgün bir şekilde kesilmesi hem de kesilen parçaların düşerek kişilere zarar vermesini önler. İşkence denilen sabitleme takımları malzemeyi sabitlemek için kullanılabilir. İnce parçalardan şekilli şekilde parçalar çıkarılması için ideal bir alettir. 



     Dekupaj testeresiyle kesim yapmak el becerisi gerektiren bir iştir. Eğer testereyi kaydırırsanız istediğiniz kesimi sağlayamayabilirsiniz. Ayrıca büyük ve derin kesimler, ileri dereceli beceri gerektirir ve ilk başlangıçta gözden çıkarabileceğiniz eşyalarla işe başlamak daha iyi olabilir. Eğimli kesim yapan tipleri de mevcuttur. Bunlar ile 45 dereceye kadar kesim yapılabilir. 



     Dekupaj testeresi kullanımında güvenlik önlemleri almak şarttır. Bu önlemler; işe başlamadan önce yapılması gereken kontroller, kullanım talimatlarının dikkatlice okunmuş olması, koruyucu baret, kulaklık, gözlük, eldiven, toz maskesi giyilmesi, bıçağın titrekliğinin kontrolü, gerekiyorsa bıçağın değiştirilmesi, güvenli çalışma ortamının sağlanması gereklidir. Kesim yaparken bir tezgah kullanılması da hem güvenlik açısından hem de düzgün kesimler yapabilmek için oldukça gereklidir. Dekupaj testeresinde bıçak değişimi ayar gibi işlemler esnasında fişinin takılı olmamasına dikkat ediniz. Kesilecek malzeme cinsine ve kalınlığına göre bıçak seçimi önemlidir. Ayrıca bıçakların fırlamaması için tam oturduğundan emin olunmalıdır. Kesim yapılacak malzeme üzerinde başka malzemeler ve aletler olmamasına özen gösteriniz. Testere bıçaklarını takarken eldiven kullanmak elinizin kesilmesini önler. Ayrıca kesim esnasında testerenin kablosunun kesim bölgesinden olabildiğince uzak tutarak kablonun kesilmesinin önüne geçebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İş yoğunluğum dolayısıyla yorumlara cevap veremeyebilirim. Anlayışınız icin teşekkürler.