3 Ocak 2016 Pazar

Kaizen Nedir? Nasıl Uygulanır?

kaizen(küçük adımlar)
     Firmalarda önemsiz gibi görünen değişiklikler, küçük hatalar veya aksaklıklar büyük maliyet artışlarına sebebiyet verebilir. Bunlar için uygulanan basit ama etkili çözümler süreci tahmin edebileceğinizden daha fazla iyileştirir ve sizi rekabette bir adım öne geçirebilir. Bu aşamada Kaizen adlı sistem devreye girmektedir.



     Kaizen, kai(değişim) ve zen(daha iyi) anlamına gelen Japonca kelimelerin birleşimi olup, sürekli iyileştirme anlamına gelmektedir. Adından da anlaşılacağı üzere; öncelikli amacı üretimdeki süreci küçük ama etkili değişikler ve çözümler ile daha iyi hale getirmektir. Bu sistem daha çok, üretimde proseslerin iyileştirilmesine öncelik tanıyan bir yöntemdir.



     Sürecin iyileştirilerek, israf ve maliyetin sürekli olarak yavaş ama emin adımlarla düşmesi sağlanır. Küçük adımlarla ilerleme mantığı ön plandadır. Takım çalışmasına öncelik verilerek insan unsurunu ön plana çıkarır. Firmadaki herkesin süreçte aktif olması istenir. Böylelikle yaratıcı fikirlerin konuyla alakasız kişiler yerine sorunu direk olarak yaşayan kişilerden gelmesi sağlanır. Herkesin sorun hakkında fikri alınarak bu veriler toplanır ve çözüme yön verir. Çözüm sürecinde farklı görevleri bulunan kişiler bir araya getirilerek takımlar oluşturulur ve sorunlara kökten çözüm bulunması hedeflenir. Burada amaç geçici çözümlerden çok kalıcı çözümlerle sürecin devamlılığını sağlamaktır. Büyük buluşları küçük adımlar ile iyileştirerek geliştirmek Kaizen'in temelinde yatan düşüncedir. 



     Yenilik ile kaizen aynı kavramlar gibi algılansa da yenilik büyük yatırım gerektiren köklü değişiklerdir. Kaizen ise var olan sistemdeki hataların fazla bir maliyet gerektirmeden iyileştirilmesidir. Kaizen yeniliğin tamamlayıcı unsurudur diyebiliriz.

     Kaizen’ i bireysel ve takım çalışması olarak ikiye ayırabiliriz. Ekip çalışmasına dayalı olana Kobetsu Kaizen denir. Kobetsu Kaizen'de şirketlerdeki büyük kayıpların azaltılmasına yönelik maliyeti düşük getirisi yüksek olan iyileştirmeler hedeflenir. Puko döngüsü (planla, uygula, kontrol et, önlem al) bu süreçlerde önemli rol oynar.

    Planlama adımında, kaynaklar tanımlanır ve hedef belirlenir ilerlenecek bir plan oluşturulur. Kaizen mevcut sistemde var olan sorunları bir engelden çok gelişimin devamlılığı için gerekli görür ve bunların giderilmesi için küçük değişiklikler yapar. Yapılan bu küçük değişiklikler ile üretim maliyetlerinde büyük azalmalar meydana gelir. Kaizen mevcut sistemin iyileştirmesi olduğu kadar devamlılığını da sağlayan bir sistemdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İş yoğunluğum dolayısıyla yorumlara cevap veremeyebilirim. Anlayışınız icin teşekkürler.