6 Ocak 2016 Çarşamba

Taşlama Makinası (Spiral) Nedir?

taşlama makinası
     Taşlamalar, kesim, taşlama ve parlatma için kullanılan elektrikli el aletlerindendir. Spiral veya canavar olarak da piyasada adlandırılmaktadır. Normal boyutta iki elle kullanıma uygundur. Rahat ve kolay kullanım için daha küçükleri ve tek el ile kullanım amacıyla tasarlananları da mevcuttur. Bunlara da avuç içi taşlama denmektedir. 

Su kullanmadan metal, mozaik, mermer vb. malzeme yüzeylerini hafif taşlamak, çapaklarını almak ve kesmek için üretilmiştir. Küçük boyutlarıyla dar alanlarda dahi çalışma kolaylığı sağlar. Sahip oldukları elektrik motorunun gücüne göre performans gösterirler. Temel olarak elektrik motoru mili, dişliler yardımıyla spiral makinesinin uç kısmında bulunan yuvayı çok yüksek devirlerde döndürmesi şeklinde çalışır. Bu yuvaya kullanım amacına uygun bir taş takılarak kullanılır. 

Taşlama el aletleri elektrikle veya hava ile çalışan tipleri mevcuttur. Taşlama için yüzeye baskı yapmaya gerek yoktur. Devir hızı, 115 mm çapındaki bir diskte, 12.000 devir şeklindedir. Bu yüksek devirler taş metal ve granit gibi en sert malzemelerin işlenmesinde kolaylık sağlar. Kullanılacak taşın ve diskin çapı arttıkça makineyi zorlamamak adına taşlamanın gücüde yüksek seçilmelidir. Sanayide ve inşaat sektöründe sıklıkla kullanılmaktadır. Günlük hobi amaçlı işlerde kullanılacak ise 115’lik taşlama taşı takılabilecek büyüklüğüne sahip avuç içi taşlamalar yeterli olacaktır. Daha büyük ve kapsamlı taşlama işlerinde taşlama tezgahları kullanılmaktadır.

     Genel disk büyüklükleri 102, 114, 127, 152, 178, 229 mm’dir. 

     Hava basıncıyla çalışan taşlama aletlerinin diskleri oldukça küçüktür. Bu yüzden bu aletler daha hafif işler için daha dikkat gerektiren işler için kullanılmaktadır. Hava basınçlı taşlamaların küçük disklerle güçlü çalışması mümkünken, elektrikli taşlama aletlerinde bu pek mümkün değildir. Bu yüzden elektrikli olanlar daha büyük ve daha ağır işlerde kullanılır. Havalı olan tipleri elektrikli olanlara göre daha pahalıdır. Ancak metal parçaların zımparalanması için elektrikli olanlara göre daha iyi performans sağlar. Çünkü metal taşlarken kalkan talaşlar elektrikli olanlara kısa devre yaptırıp bobinleri yakmaktadır. Havalılar için kompresör veya hava tankı ihtiyacı bulunmaktadır.

     Taşlamayı kullanmadan önce canavarın dönen kısmını ve takılan taşı çevreleyen başlık koruması takılı olmalıdır. Spiraller çok hızlı dönme momenti sağlayan cihazlar olduğundan takılı olan taşın veya kesicinin insana değdiği anda büyük yaralanmalara neden olacağını bilmeliyiz. Bu yüzden uygun taşlama tezgahı ve aksesuarlarının kullanılması şarttır. Kopan, fırlayan parçalardan ve gürültülü çalışma ortamından korunmak için güvenlik gözlükleri, kalın deri eldivenler, sesi engelleyen kulaklıklar, yüz maskesi vb. güvenlik kıyafetleri mutlaka giyilmelidir. Çalıştığımız alanın düzenli ve yeterli aydınlatılmış olması temiz olması gereklidir. Yanıcı, patlayıcı katı, sıvı ve gaz maddelerin olduğu ortamlarda çalışılmamalıdır. Çalışırken dikkatinizi dağıtabilecek kişiler ortamdan uzak tutulmalıdır.



Taşlama Makinesi Kullanımı;

Taşlama makinesi ile çalışmaya başlamadan önce yapılacak işe ve çalışılacak yüzeye uygun bir taş seçilmeli ve makineye sıkma anahtarı (ay anahtar) ile sıkılarak sabitlenmelidir. Spiral makinesi ile kesme işlemi yapılacaksa kesilecek yüzeyin cinsine göre metal, beton ya da mermer kesme taşı kullanılmalıdır. Paslanmaz çelik yüzeylerde çalışılacaksa kesme taşının inox olmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca çeşitli yüzeylerde taşlama yapmak içinse çapak alma taşları ya da flap diskler kullanılabilir. Paslanmaz çelik yüzeylerde çapak alma taşlarının inox, flap disklerin ise seramik ya da zirkonyum olmasına özen gösterilmelidir.

  • Spiral makinesine takılacak taşın üzerinde yazan devir değeri, spiral makinesinin devir değerinden büyük olmalıdır.
  • Spiral ile çalışılmadan önce güvenlik için spiral muhafazası mutlaka takılmalıdır.
  • Spiral makinesinin çalıştırılması için topraklı priz kullanılmalıdır.
  • Çalışmaya başlamadan önce makinenin açma-kapama anahtarının sağlamlığı kontrol edilmelidir.
  • Spiral makinesi çalıştırılmadan önce sıkma anahtarı mutlaka makinenin üzerinden alınmalıdır.
  • Spiral makinesi ile kesme işlemi yapılırken spiral dik tutulmalı, ancak kesmeyi kolaylaştırmak ya da hızlandırmak amacıyla makineye aşırı güç uygulanmamalıdır.
  • Taşlama işlemlerinde makine yüzeye yaklaşık 30 derece açı yapılacak şekilde tutulmalı ve işlem taşın uç kısmıyla gerçekleştirilmelidir.
  • Taşlama ve kesme işlemlerinde üzerinde çalışılacak malzeme mutlaka sabitlenmelidir.
  • Spiral makinesi ile çalışılırken makinenin dirsek seviyesinden aşağıda tutulması ve baş yukarısına çıkartılmaması gerekir.
  • Spiral makinesiyle çalışılırken çıkan çapakların ve kıvılcımların çevredekilere gelmemesi için önlem alınmalı ve ortamda kıvılcımlarla alev alabilecek yanıcı bir madde bulunmamalıdır.
  • Spiralin taşı tamamen durmadan makine yerine koyulmamalıdır.
  • Makine ile çalışılmadığı zaman fişi prizden çıkartılmalıdır.
Taşlama makinesinde kullanılan aşındırıcı taşlar için Aşındırıcı Taşlar Nelerdir? yazımızı okuyun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İş yoğunluğum dolayısıyla yorumlara cevap veremeyebilirim. Anlayışınız icin teşekkürler.