25 Ocak 2017 Çarşamba

Yat Vernik Nedir? Vernik Nasıl Uygulanır?

Yat vernik nedir
Mobilyalarınızın, eşyalarınızın ve bir yerde bulunan boyanızın en iyi şekilde görünmesini sağlamak için doğru verniğin doğru şekilde uygulanması geleceğe dönük iyi bir yatırım olacaktır. Vernik, boyayı dış etkilere karşı korur ve eşyanın son görünümünü mükemmelleştirir, eşit derecede parlak ya da mat hale getirir. Yıllar boyunca eşyalar yaşlandıkça vernik çıkarılabilir ve boyalar cansızlaşabilir. Bu durumda yeni gibi güzel görünmesi için yeniden verniklenebilir.

Yat verniği, ağaç esaslı malzemeler başta olmak üzere koruma sağlanması gereken yüzeylere uygulanan şeffaf, sert, koruyucu katman oluşturan bir vernik türüdür. Daha çok kullanım amacı su ile temasın ve nemin çok olduğu yerlerdir. Yatlar, ahşap esaslı gemilerde kullanılabileceği gibi bunların dışında her türlü mobilyada başarı ile uygulanır. Yapışma olarak da son derece iyi bir birleşme sağlar. Yat vernikleri sentetik olup alkid(polyester sentetik reçine) esaslı, üretan- alkid esaslı üretilenleri piyasada mevcuttur.

Yat verniğinin uygulanışında tüm kaplama işlemlerinde olduğu gibi astar vernik ve son kat vernik olmak üzere iki aşama vardır. Bu iki aşama arasında astarın devamı olarak arakat vernik atılabilir. Yat verniği görünüş olarak mat, yarı-mat ve parlak yüzey kalitesine sahip çeşitleri bulunmakla beraber isteğe göre üçünden biri tercih edilebilir.

Vernikler belirli bir süre kuruduktan sonra yüzeyi toz tutmaz bu süre toz tutmama süresi olarak geçmektedir. Dokunulabilen kuruma sağladığı sert kuruma süresi ve ayrıca tamamen kurumanın sağlandığı fiziksel ve kimyasal dayanıklılık süresi belirtilmektedir. Markaya göre oda sıcaklığında toz tutmama süresi ortalama 2-3 saat, sert kuruma süresi ortalama 12-24 saat ve tam kuruma süresi ortalama 2-3 gündür. Bazı markaların ikinci kat verniklemesi 6 saat iken bazıları 24 saat olarak verilir. Uygulamayı markanın standart kuruma sürelerini baz alarak yapın.

Bir litre vernik tek bir kat vernikleme yaptığımızı düşünürsek, inceltme miktarına göre ortalama olarak 15 metrekare alanı kaplamaktadır. Vernik alımınızı bu hesaba göre yapmanız işin yarım kalmadan bitirmenizi sağlar.

Yat vernik kullanmanın avantajları

  • Yüzeyi darbelere karşı korur.
  • Yüzeyi aşınmaya karşı korur.
  • Sert bir tabaka oluşturarak çizilmeyi engelleyici etkisi yüksektir.
  • İsteğe göre parlak, mat ve yarı-mat bir yüzey oluşturur.
  • Altında kalan bölgeyi estetik olarak gösterir.
  • Güneş ışınlarının yıpratıcı etkilerinden yüzeyi korur.
  • Hava ve sıvı ile yüzey temasını kestiği için kapladığı ürünün içine nem, yağ vb. partiküllerin girmesini engeller.
  • Gemi ve yatlarda özellikle korozyonu hızlandıran tuzlu su ve nem etkeninin yüzeye girmesini engeller.
  • Kaplandığı eşyanın ömrünü kat ve kat arttırır.

Uygulamaya başlamadan önce gerekli önlemleri aldığınızdan emin olun.

  • Vernikleme için iyi bir havalandırma zehirlenme vakalarının önüne geçer.
  • Vernik kolay tutuşan bir kimyasal olduğu için ateşe maruz kalmayacak bir ortam tercih edin. Sigara içmeyin.
  • Gıdalardan uzak tutun.
  • İş güvenliği ekipmanlarınızı (gözlük eldiven, önlük vb.) takın.

Uygulama Adımları

Adım 1 – Yüzeyi düzeltip zımparalayın.

Yüzeyi temizlemeden önce gerekli yerleri zımparalamanız ve oyukları macun tarzı ürünlerle doldurup düzeltmeniz, dalgalı bir görüntünün önüne geçecektir. Yüzeyde istenilen pürüzlülüğü yakalamak için uygun incelikte zımpara kullanın. Zımparalama işlemini vernikleme uygulamasının her aşamasında yapmanız iyi ve sağlam bir yapışma için önerilir.

Adım 2 – Yüzeyi temizleyin.

Vernik çekilecek malzeme yüzeyinde bulunan toz, kir ve yağlardan arındırılması gerekir. Bunun için kullanılacak verniği inceltecek sıvıyı (tiner, su vb.) tüy bırakmayacak bir bez yardımıyla yüzeyi silerseniz uygulamadan maksimum verimi alırsınız. Eğer ağaç bir eşya içinde nem bulunuyorsa kurutulması gereklidir. Yoksa verniklemeden istenilen sonuç elde edilemez ve vernik çabuk kalkar.

Adım 3 – Verniğinizi inceltin.

Atılacak kata veya eşyanın önceden vernikli olup olmamasına göre inceltme işlemi yapılır. Eğer direk boyasız ve verniksiz bir ağaç üzerine işlem yapılıyor ise gözeneklerin iyi dolması ve malzeme içine işlemesi için verniğin türüne göre %15-40 oranında inceltilir. Diğer katlarda da verniğin markasına ve üzerinde yazan bilgilere göre ya %5-20 arasında inceltilir ya da hiç inceltilmez. Yani 5 litre verniği %10 inceltmek için 0,5 litre inceltici kullanılır. Boya tabancası ile yapılacak vernikleme işleminde vernik inceltme işlemi tabancanın daha rahat atması için normal inceltmeye göre %5-10 arası daha fazla yapılabilir. İnceltme yapılacak malzeme türü kutularında yazmaktadır ya da satıcıdan bilgisini öğrenebilirsiniz.Ayrıca incelme işlemi esnasında verniğin içerisinde kabarcık oluşmamasını sağlayın. Bu kabarcıklar yüzeyde donarak kötü ve eksik kaplamaya neden olur.

Adım 4 – Astarı uygulayın.

Verniklemede fırça, rulo ve boya tabancası kullanılabilir. Bu üç aletten rulo ve fırça tabancaya göre biraz daha dalgalı ve eşit dağılmamış bir film tabakası oluşturur. Eğer fırça ve rulo ile uygulama yapılacak ise boşluk kalmayacak şekilde tarama yöntemi kullanılarak vernik sürülmelidir. Alttaki resimde tarama yöntemini görebilirsiniz. Vernik yüzeye iyice yedirildikten sonra astarın kuruması için bekleyin. Bu süre markaya göre 6-24 saattir. Eğer süre konusunda bilginiz yok ise bir sonraki kat için minimum 12 saat bekleyin ve uygulama öncesi dokunarak veya ince bir zımpara ile kurumayı kontrol edin. Eğer ilk uygulamada dalgalı bir yüzey oluştuysa ince zımpara ile üzerinden geçin.

Yat vernik nedir

Adım 5 – Ara kat uygulayın.

Ara kat uygulaması illaki yapılması gereken bir uygulama değildir. Ancak astar katın yeterince doldurmadığını düşünüyorsanız ve son katın kusursuz görünmesi önemliyse bu katı birkaç kez aralarında kuruma sürelerini dikkate alarak uygulayabilirsiniz. Ardında yüzey durumunu kontrol edip gerekiyor ise zımparalayın. Her katta minimum 6 saat bekleyin.




Adım 6 – Son kat uygulayın.
Son katınız, eşyanızı gösterecek bir kat olduğundan dolayı en dikkat edilmesi gereken kattır. Tüm yüzeyi vernikledikten sonra aynı fırçayı verniğe daldırmadan yüzeyde gezdirerek eşit dağılım sağlayın. Bu katı dalgalanma olmadan ve eşit dağılma sağlayarak verniklemeniz yaptığınız işten memnuniyet duymanızı size garanti eder. Bu katta zımparalama yapmayın, tamamen kuruması için 2-3 gün havalandırması iyi olan bir ortamda bekletin.


Adım 7 – Ekipmanınızı temizleyin.

Fırçanızı, rulonuzu veya boya tabancanızı tekrar kullanmak için incelme işleminde kullandığınız inceltici ile temizleyin. Eğer temizlemezseniz aletlerinizin üzerinde vernik kuruyarak kullanılamayacak hale getirir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İş yoğunluğum dolayısıyla yorumlara cevap veremeyebilirim. Anlayışınız icin teşekkürler.