3 Haziran 2017 Cumartesi

ABD, Vize Başvurusu Yapanların Sosyal Medya Hesaplarını Kontrol Edecek

ABD-Vize

Amerika Birleşik Devletleri vizesi elde etmek giderek güçleşiyor. Bundan sonra Amerika Birleşik Devletleri için vize talebinde bulunduğunuz taktirde sosyal medya hesaplarınız da gözden geçirilecek.


Donald J. Trump'ın Amerikan başkanı olmasından hemen ardından özellikle yurt dışından ülkeyi ziyaret etmeye gelen turistlere yönelik olarak oldukça sıkı denetim ve uygulamalara geçen Amerika Birleşik Devletleri, bu kontrollere yeni bir kıstas daha eklemeye hazırlanıyor. Üstelik bu sefer dikkat edilecek nokta, oldukça tuhaf.
Amerika-Birlesik-Devletleri


Amerika Birleşik Devletleri'ne gitmek isteyen ziyaretçilerin güvenlik denetlemelerini sıkılaştırma politikasının bir parçası olarak 23 Mayıs 2017 tarihinde onaylanan ve Amerika Birleşik Devleti Bütçe ve Yönetim İdaresi tarafından onay alan yeni yasaya göre, Amerika Birleşik Devletleri için vize başvurusunda bulunan kişilerin Twitter, LinkedIn, Facebook gibi sosyal medya platformları başta olmak üzere son 5 yıla ait sosyal medya hesapları ve 15 yıllık kişisel bilgileri talep edilecek. Sosyal medya hesaplarınız da Amerika Birleşik Devletleri hakkında kötü, aşağılayıcı bir yazı ya da hakaret barındıran mesajların tespit edilmesi halinde ise vize başvurunuz reddedilecek.

Söz konusu bu yasaya başta bilim insanları ve akademisyenler şiddetle karşı çıkmış olsalar dahi bu durum yasanın onaylanmasının önüne geçemedi. Yeni uygulama sebebi ile vize alım sürecinin uzayabileceği kanaatinde olan kişiler, başta öğrenciler ve bilim insanları olmak üzere Amerika Birleşik Devletleri'ne gelecek kalifiyet ziyaretçilerin sayısında azalma olabileceğinden, Amerika Birleşik Devletleri'ne gitmeyi düşünen insanların heveslerinin kırabileceğinden de endişeliler.


Başkan Donald J. Trump'ın İlk Uygulaması Bu Değil

Başkanlık yarışı sırasında en büyük vaatlerinden bir tanesi olan Amerika Birleşik Devletleri'nin ulusal güvenlik ve sınır koruma önlemlerini arttırmak olan Donald J. Trump, görev başına geçtiği günden bu güne kadar vaatlerine yönelik adımlar atmaya hız kesmeden devam ediyor.

Daha önceden Meksika ile Amerika Birleşik Devletleri arasında duvar örme planı ile gündeme gelen Amerika Birleşik Devletleri, bir süre önce de terör korkusu ile 6 Müslüman ülkenin vatandaşlarına Amerika Birleşik Devletleri için seyahat engeli çıkartmıştı. Ayrıca Türkiye'ninde aralarında olduğu bazı ülkelerden yapılacak uçuşlarda, el bagajlarında kamera, laptop, tablet gibi elektronik eşyaların taşınmasına da yasak getirtmişti.

Amerika-Vize-Basvurusu-Sosyal-Medya

Şimdi ise vize başvurularında sosyal medya hesaplarına ait bilgilerin Amerika Birleşik Devletleri tarafından istenecek olması, Donald J. Trump'un diğer ülke vatandaşları için getirdiği yeni bir zorunluluk. Bir diğer yandan da sosyal medyanın artık bu kadar önemsenmesi ayrı bir konu.

Yazan : Abdullah Kırıcıkaya

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İş yoğunluğum dolayısıyla yorumlara cevap veremeyebilirim. Anlayışınız icin teşekkürler.