3 Haziran 2017 Cumartesi

Ethereum Nedir? Ethereum Mining Nasıl Yapılır?

ethereum nedir
Günümüzde sanal para birimleri oldukça popüler hale geldi. Bu sanal para birimlerinin başında Bitcoin gelse de alternatifleri de yok değil. Bu alternatiflerin başında Ethereum geliyor. Aslında tüm sanal para birimleri blockchain alt yapısını kullanıyorlar.
2015 Ağustos ayında başlayan Ethereum projesi, Bitcoinden daha gelişmiş ve özgün olduğunu iddia ediyor. Proje,  İsviçreli bir kar amacı gütmeyen kuruluş olan Ethereum Vakfı tarafından dünyanın dört bir yanındaki büyük beyinlerin katkısıyla geliştirildi. Projenin başında Vitalik Buterin var. Buterin Ethereum'u gelecekte İnternetin enerji kaynağı olacak kripto yakıt olarak tanımlıyor. Cazip gelir imkanı kimi insanları bu para birimine yatırıma yöneltirken kimilerini de mining denen madencilik ile bu paranın güvenliğini sağlayarak para kazandırmaya yönlendiriyor.  


Ethereum Mining Nasıl Yapılır?

Ethereum da , Blockchain alt yapısını kullanıyor demiştik. Blockchain bir ağ gibi düşünülebilir. Türkçe tercümesi ile blok zinciri ağı. Birisi diğer bir kişiye Ethereum gönderdiği zaman işlem bilgisi bu blokların içerisine kayıt ediliyor. Bu şekilde kimin kime ne gönderdiği kayıt altına alınmış oluyor. İşte bu işlemlerin doğruluğu Ethereum mining yapanlar tarafından doğrulanıyor. Doğrulama işlemi kompleks matematiksel işlemler gerçekleştirilerek yapılıyor. Aslında sanal para birimi kazmak demek, yüksek işlem gücüne sahip bilgisayarlar ile bu kompleks matematiksel işlemleri gerçekleştirmek demek. Bu zor işlemleri gerçekleştirmek için genelde ekran kartlarından oluşturulmuş bilgisayar sistemleri kullanılıyor. Tabi bu sistemlerin soğutması ve çalıştırılması için de yüksek elektrik gücü gerekiyor. 

mining

Eğer siz de Ethereum madenciliği işine girmek istiyorsanız aşağıdaki bileşenlerden oluşan bir sistem toplamanız gerekiyor;

1. Anakart
2. İşlemci(CPU)
3. Ram
4. SSD/USB
5. Ekran Kartı
6. Güç Kaynağı
7. Risers

Ekran kartlarının işlemcilerinin gücü kullanıldığı için buradaki en önemli parça ekran kartıdır. tabi ekran kartlarının 6-7 ayda bir ömürleri dolduğu için değiştirildiğini de belirtelim. Temelde böyle bir sistem ortalama 10 bin TL'ye mal oluyor. Sistemin kendini amorti etmesi süresi değişse de uzun vadede karlı bir yatırım olmakta.

Sistemi kurarken ve işletirken dikkat edilmesi gereken en önemli husus ısı. Bir çok ekran kartı yüksek işlem gücü ile birlikte yüksek ısı üretiyor. Bu ısının cihazlara zarar vermesini engellemek için önlenmesi lazım. Bunun için de klima vb. iklimlendirme seçeneklerini kullanmak gerekiyor. Tabi bu da ek kurulum ve işletme masrafı oluyor.

Her ne kadar madencilik işi çok büyük çiftliklerde devasa boyutlu sistemlerle yapılsa da küçük girişimciler için de cazip olmakta.

Yazan: Cemal Taner
Konuyla ilgili yazılar:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İş yoğunluğum dolayısıyla yorumlara cevap veremeyebilirim. Anlayışınız icin teşekkürler.