3 Haziran 2017 Cumartesi

Öğretmen Maaşlarının En Az ve En Fazla Olduğu 10 Ülke

Ogretmenlik-Kazanci

Tüm dünya genelinde öğretmenlik mesleğinin gelir kaynağı ne kadar? Ülkeler öğretmenlere ne kadar yüksek maaş veriyor? Hangi ülkelerde öğretmen maaşları en düşük? Türkiye öğretmen maaşları listesinde kaçıncı sırada? Türkiye'de öğretmen maaşları ne kadar?


Dünyanın hangi ülkesine olursanız olun; öğretmenlik son derece elzem bir meslektir. Zira bir ülkenin geleceğine yön verecek olan çocuklara ve gençlere tüm bilgi birikimini aktaran, onlara dünya görüşü kazandıran ve ufuklarını genişletenler pek tabii öğretmenlerdir. Bu nedenle bir ülkenin eğitim sistemi ve bu eğitim sistemi doğrultusunda öğretmenlerin öğrencilerine kazandırdıkları değerler, o ülkenin gelecekteki durumu ile doğrudan ilişkilidir.


Ogretmenlik

Ancak çoğu farklı mesleklerde olduğu gibi öğretmenlik mesleğinde de, bu mesleği icra edenlerin elde ettikleri kazançlar büyük ölçüde değişkenlik göstermekte. Bu konu ile ilgili bir araştırma yürüten (OECD) Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü, araştırma sonucunda elde ettiği verileri paylaşarak dünya genelinde öğretmenlik mesleğinin kazançlarının yer aldığı en fazla ve en az ülkeleri listelemiş. Türkiye ise bu listede son sıralarda yer almakta.

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü, ülkelerde öğretmenlerin kazandıkları maaşları başlangıç kazancı (starting salary), öğretmenlik mesleğinde 10 yıl çalıştıktan sonra elde edilen kazanç (after 10 years) ve genel maaş grafiği (top of pay scale) olarak listelemiş. Türkiye'nin en dikkat çeken özelliklerinden birisi de, -diğer ülkelere kıyasla- bu üç kıstasında hemen hemen birbirine yakın kazançlar olduğu. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'nün verileri şu şekilde:

İlk ve Ortaokul Öğretmenlerinin En Fazla Maaş Kazandığı 10 Ülke:

  1. Lüksemburg
  2. İsviçre
  3. Almanya
  4. Güney Kore
  5. A.B.D.
  6. Avusturya
  7. Hollanda
  8. Kanada
  9. İrlanda
  10. Japonya

İlk ve Ortaokul Öğretmenlerinin En Az Maaş Kazandığı 10 Ülke:

  1. Çek Cumhuriyeti
  2. Macaristan
  3. Polonya
  4. Türkiye
  5. Yunanistan
  6. Şili
  7. İskoçya
  8. İsveç
  9. İtalya
  10. Yeni Zelanda


Ogretmen-Maaslari

Lise Öğretmenlerinin En Fazla Maaş Kazandığı 10 Ülke:


  1. Lüksemburg
  2. İsviçre
  3. Almanya
  4. Belçika
  5. Güney Kore
  6. Avusturya
  7. A.B.D.
  8. Hollanda
  9. Kanada
  10. İrlanda


Lise Öğretmenlerinin En Az Maaş Kazandığı 10 Ülke

  1. Çek Cumhuriyeti
  2. Polonya
  3. Macaristan
  4. Türkiye
  5. Yunanistan
  6. Şili
  7. İsrail
  8. İskoçya
  9. Slovenya
  10. İsveç
Ogretmen-Maas-Siralamasi

Yazan : Abdullah Kırıcıkaya




1 yorum:

  1. Öğretmenlere verilen değer ülkenin gelişmişlik seviyesini gösterir. Aslında milletvekili maaşları öğretmenlerden az olmalıdır. Ama işin kötüsü yasayı ve zammı onlar belirliyor.

    YanıtlaSil

İş yoğunluğum dolayısıyla yorumlara cevap veremeyebilirim. Anlayışınız icin teşekkürler.