5 Haziran 2017 Pazartesi

Arttırılmış Gerçeklik Nedir? Arttırılmış Gerçeklik Nasıl Çalışır?

Arttırılmış-Gerçeklik

Hızla ilerleyen teknoloji ile artık dijital dünya tam anlamıyla gerçek dünyaya dahil olmuş durumda. Gelecekte hayatlarımızı çok daha kolaylaştıracağı kesin olan bu artırılmış gerçeklik teknolojisi hangi alanlarda kullanılıyor? Arttırılmış gerçeklik nedir ve nasıl çalışıyor?


Augmented Reality (Arttırılmış Gerçeklik) teknolojisi, gerçeklik temelli olarak çalışan ve bilgisayar teknolojileri yardımı sayesinde sanal bir açıda kullanıcılarına gerçek ile dünya ile sanal dünya ortamlarını tek bir noktada birleştirebilmesidir. Arttırılmış gerçeklik ile uygulamalar oluşturulurken; oluşturulan ses, görüntü, yazılar ve görsel efektler gerçek dünya deneyimini birebir yansıtacak şekilde yapılandırılır. Bu sayede kullanıcılar sanal motifleri bulunduğu gerçek dünya ortamında canlandırabilir.

Günümüz açısından Arttırılmış Gerçeklik ya da kısaca AR ile yapılabilecekler, bu teknolojinin ilk defa üretildiği zamanlardaki kadar sınırlı değil. 2008 senesinde Gartner'ın sunumu ile karşımıza çıkan ve tüm dünyanın merakla izlediği Arttırılmış Gerçeklik teknolojisi şimdilerde çok daha farklı kullanım alanlarında kendine yer buluyor. Arttırılmış Gerçeklik uygulamalarının en popüler modeli ise sanal nesnelerin gerçek görüntülerin üzerine yansıtılması mantığı üzerine çalışıyor.

Arttırılmış Gerçeklik teknolojisi birçok açıdan Virtual Reality (Sanal Gerçeklik) ile benzerlik gösteriyor. İki teknoloji arasındaki en temel fark, Arttırılmış Gerçeklik teknolojisinde kullanılan nesne modellemelerinin tamamının sanal olmayışıdır. Kullanıcı bu teknolojiyi kullanırken gerçek dünyadan tam anlamıyla kopmaz ve bulunduğu ortamdaki görüntüleri ve/veya sesleri görmeye/işitmeye devam edebilir. Yine Virtual Reality teknolojisinde olduğu gibi Arttırılmış Gerçeklik teknolojisini de kullanmak için en az bir adet mobil akıllı cihaz, bilgisayar, akıllı gözlük vb. cihazlara sahip olmanız gerekmektedir. Sistemin tam ve doğru bir şekilde çalışabilmesi için Arttırılmış Gerçeklik modelini içerisinde barındıran yazılım ya da uygulamaların da bu cihazlarda yüklü olması gerekiyor.

Arttırılmış Gerçeklik Teknolojisinin Kullanım Alanları

arttırılmış gerçeklik

Arttırılmış Gerçeklik bugünlerde; askeri ve sivil birçok farklı alanda kullanılıyor. Teknolojinin bu hızlı gelişimini hesaba katarsak, Arttırılmış Gerçeklik kavramının önümüzdeki senelerde hemen hemen her sektörde görülmesi ve farklı amaçlar uğruna kullanılması mümkün gözüküyor. Günümüzde Arttırılmış Gerçeklik sıklıkla pazarlama sektörü ve eğlence sektöründe kullanılmakta.

Örnek olarak; bir ev satın alacaksanız ve bu ev AR teknolojisi ile size tanıtılıyor. Mobil cihazınıza indirdiğiniz bir uygulama ile henüz inşaatına dahi yeni başlanmış olan bu evi mobil cihazınız ile dolaşabiliyor ve eviniz için düşündüğünüz mobilyaları daha satın almadan evin içinde nasıl duracağına göz atabiliyorsunuz.

Veya 2016 ile 2017 yılları arasında sosyal medya ile büyük bir yankı uyandıran Pokemon GO oyununu ele alalım. Oyun indirilmeye sunulduğu günden itibaren tüm dünya tarafından milyonlarca kez indirilmiş ve oyun kısa sürede trend olmuştu. Bu oyun Arttırılmış Gerçeklik teknolojisini Türkiye dahil birçok ülke ile tanıştıran ilk uygulama olmuştu. Gerçek dünyada geçen bu oyunda, kamera ve jiroskop gibi etmenler yardımıyla sihirli sanal canlıları kendi sokağımızda, caddemizde hatta evimizin içinde görebiliyorduk.

IKEA'nın ortaya çıkardığı Arttırılmış Gerçeklik uygulaması da pazarlama sektöründe Arttırılmış Gerçeklik teknolojisinin nasıl kullanılabileceğini görmemiz açısından bizlere güzel bir örnek olmuştu. IKEA'nın hazırladığı temelde AR teknolojisi barındıran bu uygulama sayesinde, müşteriler IKEA ürünlerinin evlerinde nasıl görüneceği daha satın almadan deneyimleme imkanına sahip olmuşlardı.

Şu an için Arttırılmış Gerçeklik teknolojisini sadece uygulanan bazı alanlarda görmekteyiz fakat birkaç sene içerisinde Arttırılmış Gerçeklik'i birçok çeşitli sektörde ve daha sonrasında hemen hemen tüm sektörlerde yüzlerce örnek ile görebilme imkanına sahip olacağız.

Arttırılmış Gerçeklik Nasıl Çalışır?

Arttırılmış Gerçeklik teknolojisi biz kullanıcıların karşısına tamamen farklı kullanım çeşitlerinde çıkabiliyor. İçerikteki örneklerde de olduğu gibi son yıllarda AR alanında görülen yaygın örneklerin birçoğunda gerçek dünyadaki görüntülerin ve sesin üzerine sanal objelerin yerleştirilmesi yöntemiyle çalışmasına tanık olduk. Oysa Arttırılmış Gerçeklik teknolojisi bilgisayar aracılığı ile sahnelerin birey yapay simülasyon haline çevrilmesi; ses tanıma, animasyonlar, görsel, resimler gibi daha pek çok görsel efektin üst üste giydirilip modellenmesi mantığı ile çalışıyor.

Yazan : Abdullah Kırıcıkaya

1 yorum:

  1. Bu işin sonu ışınlanmaya kadar gidecek, belkide aynı anda birden fazla yerde bulunabiliriz.

    YanıtlaSil

İş yoğunluğum dolayısıyla yorumlara cevap veremeyebilirim. Anlayışınız icin teşekkürler.