3 Haziran 2017 Cumartesi

Lucid Rüya Nedir?

Lucid-Rüya

İnsanlar hayatlarının üçte birini uykuda geçirirler. Bu zamanlarda hemen hemen herkes hayal bile edemeyeceği derecede fantastik rüyalar görür. Peki bu baş kahramanın biz olduğumuz rüyalar lucid rüya yöntemi ile kontrolümüz altında olsaydı nasıl olurdu? Gerçek hayatta yapmamızın imkansız olduğu ne varsa rüyalar aleminde gerçekleştirebilirdik. Bizlere rüyalarımızı kontrol etmemizi sağlayan lucid rüya tam olarak nedir? Lucid rüyaya nasıl başlanır?



Rüya Nedir?

Bilim adamlarına göre şu anda halen tam anlamıyla rüyaların ne olduğunu anlaşılmış değil. Bazıları rüyaların, beynin uyanık olduğu zamanlarda yaşadığı problemleri ve duyguları çözümleme zamanı olduğunu söylüyor, bazıları ise rüyalar beynin hafıza verilerini bir araya topladığı zaman.

Uyku-Hayal-Gücü

Ancak bu soruya verilebilecek en kısa ve en olası cevap ise rüyaların,  beynin kendi varoluşunu fark ettiği zaman olduğuydu. Uyanık olduğumuz vakitlerde beyin, sonu hiç bitmek tükenmeyen dış uyaranlarla ve bu dış uyaranları anlamakla meşgul oluyor. Uyuduğumuz anda ise dışarıdan çok daha az uyaran geliyor. Bu durumda beynin anlayabileceği bir dünya var olmadığı için beyin normal çalışmasına devam edebilmek adına kendi içinde bir dünya oluşturuyor.

Neden rüyalar gördüğümüzü henüz bilmiyor olabiliriz ancak rüyaları hangi zamanlarda gördüğümüzün farkındayız. Yeterli bir uyku aldığımızda uykunun 4 aşamasını da yaşıyoruz.

  • NREM 1 (N1) : Bu ilk uyku aşaması hafif uyku olarak isimlendiriliyor. Kalp ritmi, vücut sıcaklığı, nefes alış-verişleri ve enerji tüketimi tüm vücutta düşüyor. Kaslar halen aktif ve dış uyarılara açık durumda. Kısaca uykuya dalış aşaması.
  • NREM 1 (N1) : Derin uykuya doğru dalış olarak isimlendirilen bu ikinci aşamada uyanmamız biraz daha güçleşiyor ve artık bu aşamada dış uyaranları hissetmiyoruz. Bu aşama uykumuzun yaklaşık olarak %50'sini kapsıyor.
  • NREM 1 (N1) : Üçüncü uyku aşaması, derin uyku. Dış uyaranlara bu aşamada tepki veremiyoruz. Bu uykumuzun yaklaşık olarak %25'lik diliminde iyice rahatlamaya başlıyoruz. Bu 3. aşama 4. aşamaya doğru gidiyor ve hatta bazen 4. aşamanın bir parçası olduğu söyleniyor.
  • REM (Rapid Eye Movement - Seri Göz Hareketi) : Bu son aşama rüya aşaması olarak isimlendiriliyor. Kaslarımız artık tamamen kapalı durumda ve nefes alış-verişimiz, kalp ritmimiz düzensiz bir hale geliyor. REM uykusunun gerçek görevi halen tam olarak bir muamma. Bu uyku aşaması da genel uykumuzun yaklaşık %25'ine denk geliyor.
Her gece bu 4 aşamayı da sırasıyla tekrar tekrar yaşıyoruz. En net ve en kolay hatırlanan rüyalar genellikle REM aşamasında oluşuyor.

Lucid Rüya Nedir?

Normal uykular genellikle bizim karar vermediğimiz, seçmediğimiz ve yolu belli olan raylara bağlı rotasında hareket eden bir lunapark trenine binmeye benziyor. Bu trenin içindeyken etrafımızda gerçekmiş gibi hissettiren değişik olaylar görüyoruz ve istesek de istemesek de bu trenin içinden çıkamıyoruz. Yolumuza ne çıkarsa çıksan onu rüya sonuna kadar yaşamak zorunda kalıyoruz.

Lucid rüyalar ise kendimizin kurduğu uçsuz bucaksız bir lunaparkı keşfetmeye benziyor. İstediğimiz yere özgürce gidebildiğimiz gibi ne istersek anında yapabiliyoruz. Bir lucid rüyada kontrol tamamen sizde ve sizi sınırlayan tek şeyde hayal gücünüz oluyor. İsterseniz süper kahramanlar gibi uçabiliyor, bulutların üzerinde yürüyebiliyor, dünyada ve evrende nereye gitmek isterseniz gidebiliyorsunuz. Lucid rüya sırasında, her gece sonsuz tecrübe edinip uyandığınızda dinlenmiş olabiliyorsunuz.

Lucid rüya her ne kadar büyüleyici bir deneyim olsa da ona ulaşmak büyük bir çaba, hırs ve sabır istiyor.

Lucid-Uyku-Hayal

Anlık Bilincinizin Farkında Olun

Bir rüyanın içinde olduğunu fark etmek, şu an bu kelimeleri okurken hissettiğiniz farkındalıklardan çok da farklı bir his değildir. Örnek olarak tam şu an tarayıcınızın geri tuşuna basıp ardından ileri tuşuna basarsanız yine bu aynı sayfada olursunuz. Rüya sırasında aynen bu hareketi yaparsanız kendinizi bambaşka bir yerde bulabilirsiniz. Bu başka bir sayfa olduğu gibi bir uçak bile olabilir. Rüyalar tutarlı değillerdir ve bu tutarsızlıkları fark etmek rüyada olduğumuzu fark etmenin en basit yöntemidir. Bu yöntem, lucid rüyayı deneyimlemenin ilk adımıdır.

Rüyanızda lucid olmanın nasıl bir his olduğunu anlamak istiyorsanız önce gerçek hayatta lucid olmanın nasıl bir his olduğunu anlamalısınız. Bunun için ise her gün düzenli olarak bu alıştırmaları yapmalısınız.

  • Bakın : Gördüklerinizi fark edin. Canlı ve zengin şekilleri, hareketleri, renkleri, boyutları yani tüm dünyanın farkında olun.
  • Dinleyin : Duyduklarınızı fark edin. Kulaklarınıza ulaşan onlarca ses tonunu hissedin.
  • Hissedin : Dokunduğunuz yerleri fark edin. Sert, yumuşak, kuru, ıslak, yapışkan gibi her türlü dokuyu hissedin. Ağırlık, hafiflik, sertlik, yumuşaklık, sıcaklık gibi kavramları düşleyin. Şu an nasıl vücudunuzun neler hissettiğini ve farklı durumlar karşısında neler hissettiğini karşılaştırın. (Mutlu, üzgün, yorgun, enerjik, dinç, hasta, memnun, acılı vb.)
  • Tadın: Tattığınız yiyeceklerin damak tadınızda bıraktığı hazzı hissedin.
  • Koklayın: Kokladığınız her kokuların farkında olun. Soğan, alkol, sigara, parfüm, kahve, sıcak vücut kokusu, deniz, orman, yağmur, toprak kokusu gibi kokusunu aldığınız her şeyi hissedin. Bunları zihninizde canlandırın ve ezberleyin.
  • Nefes Alın: Aldığınız nefesleri düşünün. Biraz önce aldığınız nefesin farkında bile değildiniz. Hatta bu aşamaları okurken aldığınız düzinelerce nefesin dahi farkında değildiniz. Şimdi nefesinizi bir kaç saniyeliğine tutun. Ardından bırakın. Şimdi derin bir nefes alın. Nefes alış-verişinizi fark etmek demek onu tamamen kontrol etmek anlamına geliyor.
  • Duygularınızı Hissedin: Hislerinizi ve duygularınızı fark edin. Heyecan, öfke, keyif, neşe, hüzün, huzur, sıkıntı gibi tüm duyguların farkında olun. Gerçek duygular size nasıl hissettiriyor?
  • Düşüncelerinizin Farkında Olun: Bu aşamaları okurken neler düşündünüz? Şu an ne düşünüyorsunuz? Düşünceler ne kadar gerçek gibi geliyor? 
Yukarıda yazılı olan hisleri ve diğerlerini gün içinde sayısız defa tecrübe ediyoruz. Gerçek hayatımızda bu hislerimizin ne kadar farkında olursak, rüya aleminde de bu duyguları o kadar rahat kontrol edebiliriz. Sonuç olarak okyanusun kokusunu, ayağımızın altında ezilen kum taneciklerini, ufukta dünyayı selamlayan güneşin rengini. Tüm bunların ne kadar huzur verice hisler olduğunu hatırlayamazsak zihnimizde de bu anların hiç birini canlandıramayız.

Tüm bu aşamaların ardından son iki aşamaya geçebilirsiniz.

  • Ben: Bu sonsuz evrenin içinde siz de varsınız. William James'e göre tecrübe kazanmak; düşünmek, hissetmek, tatmak, görmek ve duymaktan meydana geliyor. Bizler sonsuz tecrübe edindiklerimizin tam merkezindeyiz. Ancak buna rağmen kendimizin farkında değiliz. Alıştırmalarınızı, "Ben duyuyorum, ben tadıyorum, ben görüyorum" şeklinde yapmalısınız.
  • Bilinçliliğin Farkındalığı: Son aşama olarak bilinçliliğinizi fark etmelisiniz. Normalde bilinç çeşitli cisimlere odaklanıyor, bize değil. Ancak bu cismin kendisi de bilinç olabilir. Burada tecrübe dil ile yeterince ifade edilemez.
Tebrikler. Bir rüya kaşifi olmanın ilk adımını attınız. Artık geriye bu aşamaları en iyi şekilde tekrar edip denemeler yapmaya başlamak kalıyor. Var olduğumuz bu evren onu uyanık halde keşfetmeye yetecek kadar küçük bir yer değil. Fakat hayatımızın üçte birini uykuda geçirdiğimiz vakitlerde hayal gücümüz ile bu sınırlamayı kaldırmamız mümkün. Rüyalarda imkansız diye bir şey yoktur.

Yazan : Abdullah Kırıcıkaya

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İş yoğunluğum dolayısıyla yorumlara cevap veremeyebilirim. Anlayışınız icin teşekkürler.