8 Haziran 2017 Perşembe

FLAC Nedir? FLAC Ses Kalitesi Nasıldır?

FLAC-Ses-Dosyası

FLAC nedir? FLAC ses kalitesi nasıldır? FLAC ses dosyaları nasıl açılır?


Free Lossless Audio Codec (Kısaca FLAC), ücretsiz, özgür ve kayıpsız bir ses kodlamasıdır. MP3 lisansının 2017'de tamamen bitmesi ile birlikte, FLAC'ın dünyadaki multimedya oynatıcıları tarafından en çok desteklenecek ses dosya formatı olması bekleniyor. FLAC ses kodlaması ile hazırlanan dosyaların uzantısı ile .flac'dır.

FLAC sayısal sesleri kayıpsız bir şekilde sıkıştırmak için WAV, MP3 ve diğer ses formatlarından farklı bir algoritma sistemi kullanır. Kullanılan bu algoritma ile FLAC dosyalarının disk üzerinde kapladığı boyut %50 ile %60 arasında düşüş gösterir. Bunun da anlamı; 1 dakikalık bir .WAV dosya formatı diskte 10 MB yer kaplarken aynı dosyanın .FLAC uzantısına sahip olan versiyonunun dosya boyutu 4.2 ile 6.3 MB arasında yer kaplayacaktır.

FLAC diğer kayıpsız ses formatlarının karşısına ilk defa açık kaynaklı olarak 2001 senesinde çıkmıştı. O zamanlar Apple şirketi kendi ses formatı olan ALAC'ı kullanırken, Microsoft ise WMA ve WAV dosya formatlarını kullanıyordu. Tüm bu dosya formalatının büyük birer dezavantajı vardı. Apple'ın ALAC formatı yalnızca iPod ve iPhone kullanıcıları arasında kullanılıyordu. Diğer cihazlarda kullanılamıyor olması sebebiyle ALAC hiçbir zaman beklenen popülariteye ulaşamamıştı.

.WAV uzantılı dosya formatları ise Microsoft'un yazılımlarını kullanan cihazlarda kullanılabildiği gibi iPod ve iPhone cihazlarda da kullanılabiliyordu ancak .WAV dosya formatı bu kadar popüler olmasına karşın birçok dezavantaja sahip olan bir formattı. WAV'ın hem dosya boyutu çok fazlaydı hem de sanatçı bilgileri, etiket, albüm kapağı, albüm adı ya da şarkı sözü gibi detaylar içerisine yerleştirilemiyordu. FLAC dosya formatı ise hem bu dezavantajlardan sıyrıldı hem de kendi içerisinde birçok avantajı barındırdı.

FLAC Ses Kalitesi

Şu an dünya üzerinde kullanılan en popüler ses dosya formatı MP3 formatı olduğu için, FLAC'ın ses kalitesini bu yol ile açıklamak daha doğru olacaktır. MP3 kayıplı bir dosya formatıdır. Yani müziğin ses kalitesini düşürerek dosyanın boyutu azaltmış olur. MP3 dosyalarında meydana getirilen bu sıkıştırmalar; yankıyı saptırır, sesin netliğini düşürür ve gitarların ses kalitesini düşürür. Bu kayıplara karşılık olarak da dosyanın disk üzerinde kapladığı alan boyutu düşer.

FLAC ses formatı ise kayıp bir formattır. Nasıl ki dosyaları bir RAR ya da ZIP arşivi içerisine sıkıştırıp, açtığımızda yine aynı boyutu kayıpsız olarak elde ediyor isek, FLAC ses formatı içinde aynen bu durum geçerlidir. Yani böylelikle, .FLAC uzantılı dosyalar hem daha kaliteli ses düzeyine sahiptir hem CD'de daha iyi performans sağlarlar hem de disk üzerinde daha az alan kaplarlar.


FLAC Ses Dosyası Nasıl Açılır?



  • Windows'da FLAC Dosyaları Nasıl Açılır?
Şayet Windows 10 işletim sistemi kullanıyorsanız, harici bir medya oynatıcısına gereksinim duymadan, Windows 10 ile birlikte sunulan Groove Player yardımı ile .flac uzantılı ses dosyalarını açabilirsiniz. Windows'un daha önceki işletim sistemlerden birini kullanıyorsanız Windows Media Player'a buradan indirip kurabileceğiniz bir eklenti ile bilgisayarınıza FLAC desteği kazandırabilirsiniz.

Ayrıca harici bir medya oynatıcı kullanılmak istiyorsanız; Fluke, Songbird, Roon, Jriver ya da Media Monkey oynatıcılarından bir tanesini indirip kullanabilirsiniz. 
  • Mac'da FLAC Dosyaları Nasıl Açılır?
Mac işletim sistemi kullanıcıları iTunes ile .flac uzantılı dosyaları kolaylıkla oynatabilirler. Harici bir medya oynatıcısı kullanılmak istiyorsanız da Fluke ya da Songbird programlarını indirip kurarak .flac uzantılı dosyaları oynatabilirsiniz.
  • Android'de FLAC Dosyaları Nasıl Açılır?
Android işletim sistemi kullanıcılarının .flac formatındaki dosyalar için endişelenmelerine gerek yok. Android 3.1 ve sonraki üst sürümlerin tamamı harici bir oynatıcıya gereksinim duymadan .flac dosya formatını destekler nitelikte kullanıcıların hizmetine sunulmakta. Şayet cihazınızın sürümü Android 3.1'den daha eski bir sürüm ise Bubble UPnP ya da Player Pro uygulamalarını Play Store üzerinden indirip .flac dosya formatlarını oynatabilirsiniz.
  • iOS'da FLAC Dosyaları Nasıl Açılır?
iOS işletim sisteminin stok hali ne yazık ki .flac dosya uzantısılarını desteklemiyor. Yani bu da demek oluyor ki iPod Touch veya iPhone kullanıcısı iseniz cihazınızın stok oynatıcısı ile .flac uzantılı dosyaları oynatamazsınız. Fakat App Store'dan indirecebileceğiniz FLAC Player, Capriccio, MediaConnect uygulamalardan herhangi bir tanesi ile .flac uzantılı dosyaları sorunsuz bir şekilde yürütebilirsiniz.

Yazan : Abdullah Kırıcıkaya

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İş yoğunluğum dolayısıyla yorumlara cevap veremeyebilirim. Anlayışınız icin teşekkürler.