8 Haziran 2017 Perşembe

Yazılım Mühendisliği Nedir? Nasıl Yazılım Mühendisi Olunur?

Yazılım-Kod-Mühendis

Bulunduğumuz dönemde telefonlardan evlere, otomobillerden ev eşyalarına kadar hemen hemen tüm elektronik cihazlar donanımsal gelişmişliklerinin yanında yazılımsal olarak da çok komplike yapıda cihazlar olarak üretilmeye başladı. Haliyle tüm bu cihazların çalışma prensibin arkasında detaylı bir kod sistemi çalışmakta. Tüm bu kodları dizayn eden ve güncelleyen yazılım mühendisliği tam olarak nedir? Nasıl yazılım mühendisi olunur? Yazılım mühendisleri ne kadar maaş kazanırlar?


Software Engineering (Yazılım Mühendisliği) yazılımlarla ilgilenen bir bilim dalıdır. Bu yazılım biliminin temsilcileri olan yazılım mühendisleri, kullanıcıların ihtiyaçlarına göre oluşturulacak yazılımın gereksinimlerini, tasarımını ve yapısını kontrol eder ya da çeşitli programlama dilleri ile yeni bir yazılım oluştururlar. Yazılım mühendisleri sadece yeni bir yazılım oluşturma aşamasında yer almazlar. Yazılımın hayat döngüsünü sağlıklı ve sorunsuz bir şekilde devam ettirebilmesi için de yazılım mühendisliği bilimine ve bu bilimin temsilcileri olan yazılım mühendislerine gereksinim duyulur.

Günümüzde birçok kişinin aktif olarak kullandığı akıllı cihazlar, bilgisayarlar, televizyonlar hatta otomobillerin dahi programları, yazılım bilimi ve yazılım mühendislerinin uzun soluklu çalışmaları sonucunda oluşturulmaktadır. Yazılım mühendisleri sayesinde teknoloji yetkin ve uzmanların yanı sıra son kullanıcıya kadar indirgenerek pratik ve basit kullanımlı bir hale getirilmektedir.

Yazılım Mühendisi Maaşı

Yazılım mühendislerinin kazandığı maaşı belirleyen birçok faktör mevcut fakat bunlardan en önemlileri, hangi programlama dillerini bildiği ve hangi alanlarda çalışmalar yürüttüğüdür. Sıradan bir geliştiricinin aksine yazılım mühendislerinden çoğunluk tarafından bilinmeyen, popüler olmayan yazılım dilleri ile yazılım geliştirebilmeleri ve kompleks sistem yapılarına pratik çözümler üretilmesi beklenir.

Bu sektörde daha önce oluşturduğu çeşitli çalışmalar, portföyü, hangi dallarda uzman hale geldiği ve bildiği tüm programlama dilleri gibi detaylar göz önünde tutulduğunda tahmini bir maaş söylemek mümkündür. Kabataslak bir hesapla en alt seviyede etkin bir yazılım mühendisinin aylık kazancı 3.000 TL alacağını ve uzman ve ileri seviyedeki mühendislerin aylık 20.000 TL'nin üzerinde kazançlara sahip olacağını söyleyebiliriz. 

Nasıl Yazılım Mühendisi Olunur?

Yazılım mühendisi olmak için için akademik alanlarda aşağıda yer alan bölüm ya da bu bölümlere denk bölümlerin lisans programlarından (4 yıllık) mezun olmanız gerekmektedir;

Elektrik Mühendisliği
Elektronik Mühendisliği
Elektrik ve Elektronik Mühendisliği
Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği
Endüstri Mühendisliği
Yazılım Mühendisliği
Bilgisayar Mühendisliği

Ancak, yalnızda bu bölümlerden birinden mezun olmanız yazılım mühendisliği dalında kariyerinizi oluşturmanız için yeterli olmayacaktır. Üniversite eğitim süresince öğrendiklerinizin haricinde de çeşitli internet sitelerinden, kitaplardan, kurslardan eğitim almalısınız, çalışma yapmak istediğiniz dalların yazılım dilleri konusunda kendinizi eğitmeniz ve işletim sistemleri ve platformlara hakim olmalısınız. Sıradan bir geliştirici ile kıyaslayacak olursak; yazılım mühendisi statüsünde çalışabilmek için daha çok birikim, bilgi ve deneyim sahibi olmalısınız. Aksi taktirde bu sektörde iş bulma ihtimalinizin çok yüksek olmayacaktır.

Yazan : Abdullah Kırıcıkaya

1 yorum:

  1. Teknoloji hayatımıza girdikçe daha çok zamanımızı çalıyor. Bu nedenle bu konuda yetişmiş insan gücü ileride daha çok önem arzedecektir.

    YanıtlaSil

İş yoğunluğum dolayısıyla yorumlara cevap veremeyebilirim. Anlayışınız icin teşekkürler.