25 Nisan 2017 Salı

Akım Korumalı Priz Nedir?

Akım Korumalı Priz Nedir
Teknolojik cihazların hayatımızda çokça yer edindiği bu zamanlarda hemen hemen herkesin evinde yüksek ya da düşük voltajdan kaynaklı zarar gören bir cihazı bulunuyordur. Bazı bölgelerde çok sık yaşanan elektriksel sorunlar maddi kaynaklı zararlar doğurabiliyor. Elektrik kesintileri ve ani voltaj değişimlerinden en çok etkilenenler televizyonlar, masaüstü bilgisayarlar ve bilgisayar monitörleri. Veri kaybının dışında ana kart yanmalarına kadar bir çok tehlikeyi barındırıyor bu durum.


İşte tam bu konunun önüne geçebilmek adına üretilmiş akım korumalı prizler tam olarak nedir? Ne işe yarar? Gerçekten cihazları koruyor mu?

Akım Korumalı Priz Nedir?
akım korumalı prizler bazıları tarafından UPS yani harici güç üniteleri ile karıştırılmaktadır. Harici güç üniteleri içlerindeki batarya ile devamlı olarak sabit bir akım göndererek bağlı olduğu cihazı korurken, cihazları düşük ya da yüksek voltajdan, dalgalanmalardan zarar görmesini engeller.

Akım korumalı prizin amacı ise cihazınıza ya da onun çeşitli bileşenlerine çok ciddi zararlar verebilecek yüksek voltajı engellemektir. Bunun yanı sıra dalgalanmalar ve gürültülere karşıda koruma sağlarlar. Fakat İçlerinde harici bir batarya bulundurmadıkları için düşük voltaj karşısında etkisizlerdir. Özetle akım korumalı prizlerin görevi yüksek voltajı engellemektir.

Akım Korumalı Prizler Neden Pahalı Satılırlar?
Akım korumalı prizlerin içinde normal prizlere göre ekstra bileşenler barındırır. Bunun haricinde birde sigortaya sahiptirler. Sigortanın görevi ise ani bir yüksek voltajda kendi aldığı gücü keserek elektriğin cihaza ya da cihazlara ulaşmasının önüne geçer. Aynı zamanda daha kaliteli malzemelerden üretilmişlerdir. Piyasada ucuza akım korumalı priz sattığını iddia edenlere aldırış edilmemesi gerekir aksi taktirde geri dönülemeyecek maddi hasarlara sebebiyet verebilir bu prizler.

Akım Korumalı Prizlerin Çeşitleri Nelerdir?
Standart olarak 4'lü, 6'lı 8'li gibi çoklayıcı görevi olanlar, tekli olanlar, üzerinde USB girişi barındıranlar, bir uzaktan kumanda ile kontrol edilebilenler olarak farklı tarzda ve yapıda modelleri mevcuttur. USB girişine sahip olan bir priz ile akıllı telefon, tablet gibi cihazları bu giriş yuvası üzerinden şarj etmek mümkündür. Bir uzaktan kumanda kontrolüyle yönetilebilenler ise 'akıllı priz' sıfatındadır. Bazı modellerde ise zaman ayarı ile prizin gücü ne zaman keseceğini bizler ayarlayabiliriz.

Akım Korumalı Priz Nedir

Akım Korumalı Priz Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

1) Malzeme Kalitesi :
İlk olarak belirleyici kriter malzeme kalitesidir. Akım korumalı prizin genel olarak dayanıklı ve ısıya karşı dirençli olması gerekmektedir.

2) Jule Değeri : 
Bu değer prizin ömrünü ifade eder. Jule değeri az olan bir prizin ömrü de aynı oranda kısa olacaktır ve akım koruma özelliğini uzun süre koruyamayacaktır. Yüksek jule değerine sahip bir priz ise çok daha uzun bir süre verim sağlayacak, akım koruma özelliğini kolay kolay kaybetmeyecektir. Bazı prizler üzerinde jule durumunu belirten led bir ışığa sahiptir. Eğer satın aldığınız prizde de bu özellik bulunuyor ise prizin akım korumasını yaptığını ya da yapmadığını bu led ışık ile anlayabilirsiniz.

3) Güvenilir Marka : 
Son olarak her üründe olduğu gibi bilinen seçkin firmaların ürünlerini tercih etmeniz her açıdan sizin yaranıza olacaktır. 

Akım Korumalı Priz Hangi Cihazlarda Kullanılmalıdır?
Eğer priz için bir bütçe ayırdıysanız tabii ki evdeki tüm prizleri akım korumalı olanları ile değiştirmeniz size yarar sağlayacaktır. Fakat belirli bir bütçe oluşturmadı iseniz önceliğiniz kesinlikle televizyon ve masaüstü bilgisayar daha sonra telefon ve tabletleriniz olmalıdır. En sonda diğer teknolojik cihazlarınız için birer priz edinebilirsiniz.

Bu prizler ile dikkat edilmesi gereken önemli bir diğer husus ise prizin sahip olduğu maksimum güç kapasitesi. Şayet 2.500W maksimum güce sahip bir prize gereğinden fazla elektronik cihaz bağlarsanız prizin sigortası atarak tüm gücü kapatacaktır.  Kullandığınız priz ne kadar önemli ise o prizde kullanılan cihazlarda o kadar önem arz etmekte.

Yazan : Abdullah Kırıcıkaya

1 yorum:

  1. Gayet güzel açıklamışsınız emeğinize sağlık teşekkürler...

    YanıtlaSil

İş yoğunluğum dolayısıyla yorumlara cevap veremeyebilirim. Anlayışınız icin teşekkürler.