20 Nisan 2017 Perşembe

MasterCard'ın 'Parmak İziyle' Çalışan Kartları Yıl Sonu Kullanıma Başlıyor!

Banka ya da kredi kartları için test edilen bu yeni teknoloji, her zaman olduğu gibi daha pratik ve daha güvenli ödemeleri hedefliyor. Bu yıl sonunda tüm dünya için dağıtımı başlıyor.



Kalabalık mekanlarda, hesabınızı POS cihazı ile öderken şifrenizi gizlemeye çalıştığınız zamanlar elbet olmuştur. Bu olay hem büyük bir güvenlik açığını doğuruyor hem de bize zaman kaybettiriyor. Bu durumun önüne geçmek için başka sistemler de kullanıldı. Örneğin artık hemen hemen her akıllı telefonda artık standart bir özellik olarak yerini alan, NFC sistemi. Fakat beklenenin aksine bu ve buna benzer özellikler, beklenileni pek karşılayamadı maalesef. NFC sistemi toplu taşıma araçlarında sadece kartlarını dokundurarak ücret ödeyebilse de bu durumun diğer ödemeler için güvenli olduğunu söylemek güç. Çünkü konu kredi kartı olduğunda bu yöntem oldukça basit kalıyor. Mastercard firması ise daha güvenli bu yeni teknoloji üzerindeki çalışmalarını sürdürüyor. Bu yöntem ile insanlar alışverişlerin de kendilerini daha güvende hissedeceklerdir.



Şu anda Güney Afrika'da test aşamasında olan bu teknoloji, 2017 yılının sonuna kadar dünyanın geri kalanında da uygulamaya başlayacak. Bu konu ile ilgili müşterisi olduğunuz bankalar da Mastercard ile anlaşma yapması halinde mevcut sahip olduğunuz kartlar yeni parmak izi algılayıcıya sahip yeni kartlarla değiştirilecektir.Teknoloji son hızda gelişirken 'parmak izi şifreleri'ni yavaş yavaş hayatımızın her alanında  görmeye başlıyoruz. Telefonlarda, kapı ve kasa kilitlerimizde en güçlü PIN kodlarını bile yavaş yavaş geride bırakıyor parmak izi şifreleri. Eşsiz oldukları için maksimum güvenliği biz kullanıcılara sunuyor.


Kartın tasarımı ise, şu an kullanmakta olduğumuz kredi/banka kartlarından daha kalın olmayacak. Üzerinde bulunan altın sarısı çipten biraz daha büyük alana sahip olan sensör, kartı POS cihazına yerleştirdiğinizde kolayca tutulabilecek bir pozisyonda bulunuyor. Bu sayede parmak izinizi okuturken ekstra bir uğraş içine girmemiş oluyorsunuz.

Çok hızlı gerçekleşen bu ödeme işlemi sırasında kart şu şekilde çalışıyor: 
  • Kimliğiniz ve işlem tutarı gibi bilgileri POS cihazı bankaya iletiyor.
  • Ardından, POS cihazı parmak izinizi sorarak kimliğinizi teyit etmenizi istiyor.
  • Algılayıcı parmağınızı tarıyor ve bilgiyi kart çipindeki kayıtlı parmak izinizle karşılaştırıyor.
  • Eşleşme gerçekleştiğinde bankanın ödeme için beklediği onay sunuculara iletilmiş oluyor.
Yazan:Abdullah Kırıcıkaya

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İş yoğunluğum dolayısıyla yorumlara cevap veremeyebilirim. Anlayışınız icin teşekkürler.