23 Nisan 2017 Pazar

VPN Nedir?

vpn nedir
Son zamanlarda ülkedeki internet kısıtlamalarından sonra adını sıklıkla duyduğumuz bu VPN nedir? Ne işe yarar? Yararı var mıdır?


VPN'i kısaca özetlemek gerekirse peşinizde sizin izinizi süren ve sürekli sizi izleyen birini düşünün. Normal bir yoldan ilerlerseniz izlenmeye devam edeceksiniz, fakat farklı bir yol örneğin bir alt geçit ile mevcut yolunuzu değiştirdiğiniz de izinizi kaybettireceksiniz. Gideceğiniz yere daha uzak bir yol seçersiniz ama böylece takip edilmekten kurtulursunuz. İşte VPN'de aynı bu mantıkla çalışan bir sistemdir. Adeta internet ortamında deyim yerindeyse bir tünel ile ilerlersiniz.


Evlerde kullandığımız modemlere birden çok cihaz bağlayacak isek bunu LAN ile, yani yerel ağ bağlantısı sayesinde yaparız. LAN, bir sanal ağdır. VPN'de bu noktada LAN bağlantısı ile benzerlik gösterir. Tek fark bir modem yerine bir server (sunucu) 'a bağlanırsınız. Piyasada çok çeşitli VPN servisleri mevcuttur. Bunlardan bazıları ücretsiz olarak bu hizmeti biz kullanıcılara sunarlar. Bazıları ile aylık/yıllık ücretler ile. Siz internet üzerinde bir siteye bağlanmadan önce bu VPN sunucusuna bağlanırsınız. Bu bağlantı sonrası VPN sizi o siteye kendi bağlantısı üzerinden aktarır. Böylece o siteye bambaşka bir ülke üzerinden bağlanmış olursunuz. VPN servisi hariç kimse sizin gerçek konumunuzu takip edemez. Yani bir nevi hayalet bilgisayar ile internette anonim olarak gezinebilirsiniz.

VPN Güvenli midir?


Bu konuda bir genelleme yapmak doğru olmayacaktır. Şöyle ki bir VPN bağlantısının güvenli olup olmaması VPN hizmetini hangi firmanın verdiği ile ilgilidir. Şayet güvenlik ayarları yapılmış, bilindik, güvenilir, köklü, büyük bir firma ise yaptığınız bağlantı güvenli bir bağlantı olacaktır.
Büyük firmalar tanıtım amacı ile belli kısıtlamalar koyarak ücretsiz VPN hizmeti sağlayabiliyorlar. Eğer sınırsız bir bağlantı ve engelsiz bir VPN hizmeti istiyorsanız firmalar aylık ya da yıllık belirli ücretlere sınırsız VPN hizmeti edinebilirsiniz. 

Niçin VPN Kullanmamız Gerekiyor?


  • İnternet hız kısıtlamalarından ve yasaklamalarından etkilenmeyiz.
  • İş için kullandığınız bilgisayarınızda internete girerken tamamen şifreli bir bağlantı üzerinden iletişim kurarsınız. Gerek kişisel gerek çalıştığınız iş yerinin verilerini korumuş olursunuz. 
  • İnternette özgürce dolaşırsınız, kimse hangi siteye girdiğinizi, hangi işlemler yaptığınızı, kim olduğunuzu tespit edemez.


Yazan : Abdullah Kırıcıkaya

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İş yoğunluğum dolayısıyla yorumlara cevap veremeyebilirim. Anlayışınız icin teşekkürler.