Bilgisayar virüsleri en yaygın şekilde e-postalar ve güvensiz ortamlardan indirilen veriler vasıtası ile bir bilgisayara sızarlar. Bu nedenle güvenmediğiniz kişi ya da kurumlardan gelen e-postalarda bulunan ekleri açmamanız tavsiye edilir. Bu tarz e-postalar genelde SPAM klasöründe bulunmaktadır. Bu tarz e-postaların eklerindeki virüsler kendisini komik resimler, kutlama kartları, ilgi çekici haber manşetleri gibi fotoğraf ve videolarda gizleme ihtimalleri vardır. Bir diğer önemli husus ise asla bilinmeyen kaynaklardan veri indirmez. Aksi taktirde en iyi ihtimalle bir reklam virüsü bilgisayarınıza sızıp, tüm tarayıcı ayarlarınızı değiştirecektir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta internetten bilgisayarınıza indirmek istediğiniz her program için o programın kendi resmi sitesini kullanınız ve mümkün olduğunca "crack"li yazılımlardan kaçınınız. Bilgisayar virüslerinden kaçınmanın bir diğer yolu ise bilgisayar güncelleştirmelerini aksatmamak ve ücretli bir anti-virüs programını edinmek.
Bilgisayar virüsleri yayılma şekline ve yapısına göre farklı sınıflara ayrılırlar:
Worms (Solucanlar) : Bilgisayardan bilgisayara sadece ağ bağlantısı ile yayılabilen bir virüstür.
Trojen Horses (Truva Atı) : Bir dosyaya gizlenip, bilgisayarınıza sızan bu virüs sistemi arka planda sürekli olarak çalışarak, bilgisayara aşırı miktarda yük bindirir. Zamanla bilgisayarı zor açılacak kadar yormaya başlar. Geç kalındığı taktirde tek çözümü işletim sistemini formatlamaktır.
Macro (Makro) : Bilgisayar programları ile bilgisayardaki diğer tüm verilere bulaşarak yayılan makrolara sahip bir virüs çeşididir.
Logic Bomb (Mantık Bombası) : Mantık Bombası çeşitli programların içine gizlenir o programı bilgisayarınızda çalıştırdığınız andan itibaren çalışmaya başlar. Bazı şartların sağlanması ile sisteme kalıcı olarak zarar verirler. Tüm dosyaları ve bilgileri kurtarılamayacak şekilde siler.
Adware (Reklam) : Kullanıcı verilerini ele geçirir ayrıca tarayıcı ayarlarınızı baştan aşağı değiştirerek her yeri reklamlar ile doldurur. En kolay yayılan virüs çeşididir.
Exploit (Sömürme) :Exploit'ler sistem üzerindeki tüm şifreleri ele geçirebilir, sistem hakkında her türlü bilgiyi görebilir ve kaydedebilir. Exploitler sistemi olağan çalışma durumundan çıkartabilirler ve bu durumda dahi sistem hiç bir şekilde uyarı vermeyecektir. Bu virüs çeşidi genelde uzaktan yetkisiz erişim amaçlı kullanılır.
Screenlogger (Ekran-Kaydı) : Fare ile ekranda herhangi bir noktaya tıkladığınız anda aynı anda Screen-logger devreye girer. Ekranın tamamını ya da belirli bir bölümünün ekran görüntüsünü alır. Ardından bu görüntüyü virüsün yazılımcısına gönderir.
Keylogger (Tuş-Kaydı) : Screenlogger ile aynı mantığa sahiptir. Bir kere bilgisayarınıza sızdıktan sonra arka planda sürekli olarak çalışır. Klavye hareketlerini takibe alır ve kaydeder, ardından belirli aralıklarla virüsün yazılımcısına bu verileri yollar. Keylogger virüsünün amacı sizin kredi kartı şifreleriniz, e-posta şifreleriniz, sosyal medya hesap şifreleriniz gibi en önem arz eden bilgileri ele geçirmektir.
Backdoor (Arka Kapı) : Bir sisteme arka plandan sızabilmesi için o sistemde bir açık meydana getirme işlemidir. Genellikle bazı portları açarak, o sistemin bir güvenlik tehdidine karşı korumasız hale getirmek amaçlanır.
Spam (İstenmeyen Mesaj) : E-posta, faks, mobil mesaj gibi elektronik ortamlarda yüz binlerce alıcıya aynı anda gönderilen istenmeyen, önemsiz mesajlardır. Spam mesajların en yaygın örnekleri reklamlar ya da belirli ürün ilanlarıdır. Bu tarz reklam mesajlarının amacı yasal olmayan yollarla tanıtım yapmak, kullanıcıları dolandırmak.
Yazan : Abdullah Kırıcıkaya
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
İş yoğunluğum dolayısıyla yorumlara cevap veremeyebilirim. Anlayışınız icin teşekkürler.