Çok kısa bir sürede tanıştığımız bu QR kod sistemi tam olarak nedir? Nerelerde kullanılır? Ne işe yarar? Nerelerde kullanılır?
QR kodun en temel özelliği verilere ulaşma yoluna pratiklik katmasıdır. Gazete üzerindeki bir ilanda, bir mağazanın camındaki afişte, ya da yolda yürürken birisinin uzattığı bir broşürde, bir web sitesinde dikkatinizi çeken bir bilgiyi o an uzun uzun yazmak yerine sadece bir kaç saniye ile QR kodu telefonunuza indireceğiniz bir uygulama ve kameranız sayenizde yedekleyebilirsiniz. Böylece kalem ve not defteri taşıma zahmetinden kurtulduğunuz gibi, aynı zamanda bu işi çok daha kısa sürelere indirgeleyebilirsiniz. Bunun dışında bilgiyi kaybetme gibi bir sıkıntı yaşamazsınız. İstediğiniz her an kullanımınıza hazırdır.
Bankalararası Kart Merkezi'nin hazırladığı yeni bir sistemle cep telefonlarımızı sanal kredi ya da banka kartlarımız gibi kullanabiliriz. Tek yapmamız gereken QR kodu taratıp, ödemeyi gerçekleştirmek. Gelişen teknoloji ile hayatımız her geçen hızlanıyor. Bunun en büyük örneği de QR kodlar. Bu özelliği ile QR kodların dijital dünyadaki veri aktarımını hızlandıran en etkin unsurlardır birisi.
QR Kod Ne Zaman Oluşturuldu?
QR Kod, Japonya'da faaliyet göstermekte olan ve Toyota isimli araba firmasının bir yan kuruluşu olan Denso Wave firması tarafından 1994 yılında geliştirildi. 2 boyutlu bir barkod sistemidir. QR kod Quick Response (Hızlı Tepki) kelimelerinin baş harflerinden almaktadır. İçerdiği veri, bir metin, bir web adresi, bir telefon numarası hatta bir video linki dahil herhangi bir dijital veri olabilir. Herhangi bir QR'un hangi veriyi barındırdığını görmeniz için cep telefonunuza bir "QR Kod Okuyucu" indirmeniz ve QR kodu taratmanız gerekiyor. Ardından QR sahip olduğu veri telefonunuzda açılacaktır.
QR kod ile sınırlı bir veriyi sınırsız hale getirmek mümkündür. Örneğin küçük bir alana sahip billboard afişlerine eklenecek bir QR kod ile billboard üzerine yazılamayacak kadar çok metini, eklenemeyecek videoları, ya da insanların o tabelanın önünde ilgilenmeye vakit ayıramayacağı her türlü unsuru bir kaç saniyelik QR kod taratması ile kullanıcıya sunulabilir. Ayrıca TV reklamlarında tanıtılan herhangi bir ürünün ya da bir tanıtımın detayları QR kod ile okutulabilir. Buna ilaveten QR kod merak uyandıran bir unsurdur. Normal şartlarda dikkatinizi çekmeyecek küçük ayrıntıları sadece merak ettiğiniz için telefonunuz ile taratıp erişirsiniz. Buda mükemmel bir pazarlama stratejisidir.
Uygulama marketinde kolayca ulaşabileceğiniz bu uygulama hızlı ve kullanımı basit bir QR kod okuyucudur. QR Code Reader, bulanık ve okunması zor kare kodları bile kolayca okuyabilen bir uygulamadır.
Sade tasarımlı, pratik, reklamsız ve kolay kullanılabilen başarılı bir kare kod okuma uygulaması olan QR Code Reader ile tek yapmanız gereken güzel ışık alan bir yerde telefonunuz ya da tabletiniz ile uygulamayı açıp kamerayı hazır hale getirmeniz ardından kameraya kodu düzgün bir şekilde hizalayıp bir kaç saniye bekletmeniz. Eğer okuttuğunuz kare kod içerisin de bir web sitesini barındırıyorsa direkt olarak o web sitesine yönlendirileceksiniz, bir metin içeriyorsa o metni anında görebileceksiniz.
Scan Inc. tarafından geliştirilen QR Code Reader, daha önce tarattığınız kodları da hafızasından saklayabilme özelliğine sahip. Ayrıca ışığın az olduğu mekanlarda telefonun ya da tabletin ışığını yükselterek kare kodları okuyabiliyor.
Yazan : Abdullah Kırıcıkaya
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
İş yoğunluğum dolayısıyla yorumlara cevap veremeyebilirim. Anlayışınız icin teşekkürler.