9 Aralık 2015 Çarşamba

Kılavuz Nedir? Nasıl kullanılır?

kılavuz nedir?
Deliklere diş açmada kullanılan takım çeliğinden yapılmış ve sertleştirilmiş, üzerinde kesici dişler bulunan el aletlerine kılavuz denir. 

Makinalarda kullanılan ve bir adet olan makine kılavuzları ve el ile diş açmaya yarayan, üç kademeden oluşan el kılavuzları olmak üzere iki çeşittir. Makina kılavuzları tutucu ve pensler yardımıyla makinaya bağlanır.Adetli ve seri işler için uygundur. 

Zor yerlerde ve pozisyonlarda kullanılması çok güçtür. Bu tarz yerlerde el kılavuzu daha iyi iş görür.  El kılavuzları bir kola bağlanarak insan gücüyle kullanılmaktadır. Az sayıda deliklere diş açılmasında başarıyla uygulanır. Seri iş için uygun değildir.



     Bir kılavuz şu kısımlardan oluşur:



  • Kılavuz ekseni: Kılavuz boyunca merkezden geçen hayali doğrudur.
  • Pah: Vidalı gövdenin ucundaki konikleştirilmiş ve deliğe alışması için kolaylık sağlayan kısımdır.
  • Kesme yüzü: Sırtın ön tarafında, oluğun meydana getirdiği köşeli keskin yüzeydir.
  • Dış merkez: Buna kılavuz ucu da denir ve kılavuzun koni biçimli ucudur. İmalat amacıyla yapılmış olup, daha ziyade küçük kılavuzların vidalı ucunda bulunur.
  • Oluk: Vida veya dişlerin kesici yüzeylerini elde etmek, kesilen talaşların çıkışını ve yağlamayı sağlamak için açılmış helis veya düz kanallardır.
  • İç merkez: Punta merkezi de denir. İmalat için kılavuzun alnına açılmış punta deliğidir.
  • Uç çap: Pah kırılmış kısmın ön ucundaki çaptır.
  • Kare: Kılavuz sapının köşeli ucudur.



klavuz kolu nedir?

     Kılavuz çekerken dikkat edilmesi gereken birkaç nokta mevcuttur.İlk olarak deliğin çapına göre uygun kılavuz seçilir. Ayrıca kılavuzun deliğe doğru açıda girip girmediği de önemli bir konudur. Eğer çapraz bir giriş söz konusu ise kılavuzu kırabiliriz. 

Ayrıca kılavuzun ısınıp yanmaması ve diş açarken kolay ilerleyebilmesi için soğutma suyu ve kılavuz çekme yağı kullanılmalıdır. Kılavuzu çekerken deliğe fazla zorlamamalıyız. Kırar ya da sıkıştırırız. Eğer el ile çekiyorsak 3 ileri bir geri hareketini uygulamalıyız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İş yoğunluğum dolayısıyla yorumlara cevap veremeyebilirim. Anlayışınız icin teşekkürler.