İnsanoğlu yaradılışından bugüne kadar yaşamını sürdürmek için sürekli gelişme ihtiyacı hissetmiştir. En önemli ihtiyacı olan beslenmeyi avlanarak veya toplayarak gidermiştir. bu becerisini geliştirmek içinde birçok değişik araç üretmiştir. Önceleri ağaç ve taşlarla yapılan basit araçlar yerine daha sonra dayanıklılığı ve uzun ömrü nedeniyle keşfedilen metaller almıştır. Doğada kolay bulunabilen elementlerle başlayarak daha sonra teknolojinin gelişmesine paralel olarak üretim yöntemlerinin artması ile birçok metal keşfedilmiştir. Keşfedilen metaller daha çok silah ve zırh yapımında kullanım alanı bulmasıyla hızlı bir gelişme göstermiştir.
Kullanım yerlerinin çeşitliliğine göre metaller yuvarlak kare altıgen, levha vb. şekilde üretilmektedir. Bunlardan en çok kullanılan ve otomotiv sanayisinde büyük öneme sahip form türünü de sac olarak belirtebiliriz.
Sac nedir?
Sac, basit olarak tanımlamak gerekirse ince ve düz parçalar haline getirilmiş metal diyebiliriz. Kalın levhaların silindirler arasından geçirilmesiyle, yani haddelemeyle elde edilir. Sıcak olarak yapılan ilk haddelemeden sonra, düzgün bir yüzey elde etmesi için, soğuk haddeleme yapılır. Değişik kalınlıklarda olan bu saclar, belirli standart ölçüler dahilinde veya şeritler halinde kesilir. Bu işlem iki tane merdane ile yapılır. Metal işlemede kullanılan temel formlardan biridir,.kesilebilir ve çeşitli şekillerde bükülebilir.birçok alanda kullanılmaktadır.Son derece ince kalınlıklarda üretilebilir. Düz parçalar halinde veya sarmal şerit(rulo veya bobin)olarak kullanılabilir. Sac dendiğinde genellikle çelik levha düşünülür ancak sac kavramı diğer metaller içinde kullanılmaktadır.
Sac metal ve levha ürünler;
Tüketici ve endüstriyel ürünler için metal sac ve levha parçalar örneğin:
· Otomobil ve kamyonlar
· Uçaklar
· Demiryolu vagon ve lokomotifleri
· Tarım ve inşaat ekipmanları
· Küçük ve büyük ev aletleri
· Bilgisayar ve ofis ekipmanları vb.
Sac metal parçaların üstün yönleri:
· Yüksek dayanım(çekme, basma, süneklilik, tokluk vb.)
· Isıya karşı yüksek direnç
· İyi yüzey kalitesi
· Nispeten düşük maliyet
· Büyük miktarda ekonomik seri üretim
Çelik bazlı sac çeşitlerini ele alacak olursak,
Saclar alaşım ve üretim yöntemlerine göre galvanize(çinko kaplı),teneke(kalay kaplı),galvanize(çinko ve demir alaşımı kaplı), soğuk ve sıcak ürün olarak sınıflandırılabilir.
Günümüzde metal teknolojisi hızla gelişim göstermektedir. Kullanım yerlerine ve özelliğine göre yüksek dayanım, süneklilik, tokluk, sertlik gibi özellikler ihtiyaca göre insanoğluna farklı alaşımlar oluşturma ihtiyacı doğurmaktadır. Tüm bu çabalar, ihtiyacı gidermek için kusursuz metal ve alaşım bulma uğraşıdır.
Sac ile ilgili işlemleri anlatırsanız,
YanıtlaSildaha faydalı olacak. Teşekkürler.