18 Mayıs 2015 Pazartesi

Makine mi? Makina mı?


 Makine-a cılar bilirler hatta makineci olmayan kişilerde kullandıkları aparatların ziraat aletlerinin vs. üzerlerindeki etiketlerini okuduklarında mutlaka görüyorlardır makine makina gibi terimleri.


Farklı ürünlerde farklı şekilde yazılışlarla karşılaşırlar.

 Bu sayı yazımı yazmadan önce kendimin de bir konu hakkında emin olmadığım bir araştırma yaptım. Çevremde tanıdığım
makinecileri sordum makine mi makina mı diye ve şu yanıtları aldım sayı verecek olursam 17 kişi makine 12 kişi makina dedi böylece yalnız olmadığımı farkettim. Aslında herkes haklıydı neden mi? Bazen gazetelerden dergilerden okuduğum yazılarda da aynı konu tartışılıyordu. Bu konulara girmeden okuyucularımızdan Microsoft Word kullanan mutlaka vardır deneyebilirler şöyle ki Word sayfasına makin a (boşluksuz) yazarsın Word makine olarak çevirecektir. Bunun gibi örneklere bakacak olursak.
      Geçmiş senelerde Yıldız Teknik Üniversitesi çıkardığı geçici öğrenci kimliğinde fakültesi: makina fakültesi bölümü: makine bölümü olarak çıkartmış. Sözlük ekşi ise şöyle ifade ediyor, doğru yazılışı makine olmakla beraber eğitiminin verildiği bölümlerde bile makin a diye adlandırılmaktadır. Ayrıca sözlükte şu an itibariyle 23 adet makine 27 adet makin a geçen başlık bulunuyor. 2010 yılın da YÖK TDK (Türk Dili Kurumu) na mühendislik fakültelerinin makina mühendislik bölümlerinin makine mühendisliği bölümü olarak değiştirilmesi için başvurmuş. Bu örneklere bakacak olursak herkesin farklı söylemesi gayet doğal görünüyor. Doğrusunu öğreneceğimiz yer TDK olacaktır diye araştırma yaptım ve neyin yanlış neyin doğru olduğunu öğrendim.



örnek makina


TDK şöyle diyor, maki’ne (İtalyanca macchina) ismi teknik herhangi bir enerji türünü başka bir enerjiye dönüştürmek, belli bir güçten yararlanarak bir işi yapmak veya etki oluşturmak için çarklar, dişliler ve çeşitli parçalardan oluşan düzenekler bütünü olarak makine dir diyor. 
TDK makine diyorsa makinedir. Başlığın cevabı bu şekilde makine olarak verilmiş oluyoruz.

1 yorum:

  1. Makine olarak çoğu firma kullanmıyor. Makina olarak okunuşu herhalde daha cazip geliyor.

    YanıtlaSil

İş yoğunluğum dolayısıyla yorumlara cevap veremeyebilirim. Anlayışınız icin teşekkürler.