16 Mayıs 2015 Cumartesi

Montaj ve Montajlama Nedir?

Üretim yapan firmalar için hayati öneme sahip bölümlerin başında montaj gelmektedir. Firmalar büyüdükçe üretimini ana bölümlere ayırmaktadır. Bu ayrım kurumsal yapının temellerini oluşturduğu gibi çalışanların belirli konularda uzmanlaşmalarına yöneltmektedir.

Bunlara örnek vermek gerekirse;

Hammadde tedarik bölümü, yarı mamul tedarik bölümü, kesim ve biçimlendirme bölümleri, kaynak bölümleri, boyama bölümleri, montaj bölümleri ve sevk bölümleri gibi… Bu örnekleri firmanın yapacağı ve hitap ettiği sektöre göre çeşitlendirebiliriz. Bu yazımda size montaj ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağım.

Montaj, hazır olan farklı parçaların belirli bir amaca yönelik, tek bir ürün oluşturmak üzere yapılan birleştirme işlemidir. Örneğin, çocuğunuza bir sürpriz yumurta aldınız ve içinden bir sürü parça çıktı. Bunları tek tek yerlerini bularak yerleştirdiniz ve ortaya bir oyuncak çıktı. Bir nevi montaj işlemini gerçekleştirmiş oldunuz. Ve bu işlemi başardığınız için kendinizle gurur duymalısınız. Çünkü siz bir montaj elemanı olarak kendinizi bu alanda kanıtladınız.

Montaj işlemi hayatımızda önemli bir yere sahiptir.

İster günlük hayatta olsun ister firmaların üretim aşamalarında olsun karşımıza sürekli çıkar. Bir şeyleri birleştirmek ve ana ürünü ortaya çıkarmak hem insana mutluluk verir hem de bu işlerden büyük kazançlar sağlanabilir. Üretimin firmalar açısından ne kadar önemli olduğunu bahsetmek söz konusu bile değildir. Ancak ülkemizde montaj sektörü adı altında bir oluşum ortaya çıkmış ve sürekli gelişmektedir. Mesela; cam bir masa üreteceksiniz ve elinizde hiç bir parçası yok bunun ayaklığını bir yerden, camını başka yerden ve civatalarını bir başka yerden alarak kendi masamızı oluşturabiliriz. Örnekleri çoğaltmak mümkün…

Montaj sanayi ise tamamen yerli malzeme kullanarak imali ekonomik olmayan malları, ithal edilen parçalarla, yerli parçaları birleştirerek imal eden sektördür. Ülkemizde otomotiv ve elektrikli eşya gibi ürünlerde bu yöntem sıklıkla kullanılmaktadır. Ne kadar parçalar ithal edilse de zamanla gelişen teknolojilerle beraber yerli ürünler ucuzlayacak ve ithal edilen parçalar, yerli sanayiden tedarik edilmeye başlayacaktır. Bu yönden montaj sanayisinin önemi yadsınamaz bir gerçektir.

Üretim çok önemli bir aşamadır, ancak günümüzde montaj işlemi de önemini kanıtlamıştır. Önemli olan ürünün en ucuz şekilde son kullanıcıya ulaştırılmasıdır. Eğer üretimi ithal mallarla yapıyorsak, yerli üretimi de biryandan desteklemeli ve tedarikçi firmalarımızı ucuz parça üreten bir fabrikaya dönüştürmeliyiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İş yoğunluğum dolayısıyla yorumlara cevap veremeyebilirim. Anlayışınız icin teşekkürler.