Vulkollan malzemeyi basit olarak, yoğunluğu düşük cam, vernik, kauçuk veya köpük görünüşündeki lastiğe benzeyen, esneklik ve dayanıklılık açısından yüksek değerler sağlayabilen bir madde olarak tanımlayabiliriz. Ancak bu tanım, vulkollanın karmaşık yapısı için biraz basite kaçmaktadır. Yaptığım araştırmalarda karşıma” performans açısından en ileri poliüretan elastomeridir.” gibi bir tanımlama çıkmaktadır. Bende bu tanımı, çoğu kişinin kavrayabileceği bir duruma getirmeye çalıştım. Vulkollan bir dizi kimyasal işlemle üretilir ve günümüzde çoğu yerde işin niteliğini arttırıcı kaliteli çözüm önerileri sunar. Kalıplarda kalıp yayı olarak, forkliftlerin tekerlerinde, merdanelerde, kavrama elemanı olarak, sızdırmazlık elemanları, sıyırıcılar gibi benzeri birçok alanda geniş kullanım alanı bulmuştur ve giderek yaygınlaşmaktadır.
- Aşınmaya karşı yüksek dayanıklılık
- Darbeye ve yırtılmaya karşı yüksek mukavemet
- Yüksek şekil değişimine karşı çok düşük deformasyon
- Yağlara ve kimyasallara karşı iyi derecede direnç
- Titreşimi emici özellik
- Ortamda sessiz çalışma
- Isı sönümleme özelliği
Gelişen teknolojiyle beraber vulkollanın ilk üretim zamanındaki düşük özelliklerine kıyasla birçok önemli geliştirme yapılmıştır. Kesme ve sıvama kalıplarında kullanılan vulkollan takozlar özellikle otomotiv sanayisinde geniş çaplı kullanım alanı bulmaktadır. Dayanıklı elastik malzemeler olup, yaylanma elemanı olarak özellikle kesme, sıvama kalıplarında kullanılmalarıyla oldukça iyi sonuçlar vermektedir. İlk etapta yatırım maliyetleri yüksek gibi görünse de uzun süre çalışma ortamında kullanılması neticesinde birim maliyete önemli katkı sağlamaktadır. Performansı ile aynı işlevi görecek olan çelik yaylara ve alternatiflerine karşı oldukça düşük maliyet ve uzun süre kullanım avantajı sağlamaktadır. Buda kalıpların ve makinaların bakım maliyetlerini düşürmekte ve kullanıcı memnuniyetini üst noktalara getirmektedir. Kalıp yayı olarak ölçü ve sertlik değerlerine göre sınıflandırılmaktadır. Çok düşük sıcaklık ((-30 ºC)-(-40 ºC) gibi ) değerlerinde bile esneklik özelliği kaybetmemektedir.
Teker olarak kullanılan vulkollanlar, aşırı stres ve baskıyla karşı karşıya olduklarından dolayı yeterli dayanım özellikleri sağlamalıdır. Pürüzlü zeminler, teker kaplamaları için problem oluştururlar. Araç hareket halindeyken teker sürekli olarak baskıya strese ve deformasyona maruz kalmaktadır. Bu baskı ve kuvvetlere bir de aşırı yük, ani frenleme gibi dış etkenler eklendiğinde sürtünme ve deformasyon maksimum düzeylere çıkmaktadır. Sürekli deformasyon ve gerilimlere karşı koyacak, emniyet açısından en az miktarda sorun yaratacak yüksek dayanıklı malzemeler gerekmektedir. Vulkollan teker kaplamaları bu şartlara uyum sağlayacak en ideal malzeme olarak öne çıkmaktadır. Yüksek dayanıklılık, düşük aşınma ve diğer tüm özellikleri vulkollanı ağır yük tekerleri için cazip kılmaktadır. Başka bir örnek vermek gerekirse elektrikli forkliftlerde elektronik aksamın en az titreşime maruz kalması, sorunsuz bir şekilde çalışması için titreşimi emebilen ve en az titreşimi mekanik ve elektronik aksama aktaran bir teker kullanımı hayati bir önem arzetmektedir. Bu aşamada vulkollan benzersiz bir çözüm olarak değerlendirilebilir. Malzeme üzerindeki sürekli deformasyon kaplamada yüksek ısı oluşmasına neden olur. Buda malzemenin aşırı yükler altında bozulmasıyla sonuçlanabilir. Ancak vulkollan kaplamaların, oluşan ısıyı söndürme (ısınmama) özelliği doğrultusunda oluşan ısı düşüktür. Olası ısı kaynaklı bozulmaların önüne geçilmektedir.
Vulkollanların kullanım alanlarını, özelliğine göre çeşitlendirmek mümkün olmakla beraber yeni teknolojilerin bulunması ile özellikleri günden güne artmakta ve piyasadaki birçok malzemenin yerini almaktadır.
Vulkollan yayları ile darbe ye dayanıklı koli yapabilirmiyiz veya başka önerileriniz varmı
YanıtlaSilMail adresim omerfaruk314@gmail.com
YanıtlaSilDarbeye dayanıklı koli tasarlamam gerekiyor
YanıtlaSil