8 Mayıs 2015 Cuma

Nakliye Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

nakliye işlemi
     Günümüzde yapılan işlerde, üretimde ve tedarikte maliyeti etkileyen bir diğer unsur olan satınalmanın lojistik kısmını oluşturan birazda içerisinde bulunduğum nakliye konusuna biraz değinmek istiyorum. Nakliye bir eşyanın bir yerden bir yere taşınması olarak adlandırılabilir.

Nakliyenin Başlangıcı:



       İlk çağlarda insanlar göçebe hayat sürmekteydi ve yanlarında bir kaç basit eşyasını taşırlardı. Daha fazla malzemelerin taşınması zamanla büyük bir ihtiyaç haline geldi. Ve çeşitli yöntemler denenmeye başlandı. Tekerleğin icadı, hayvanların evcilleştirilmesi ve çeşitli araç gereçlerle kuşatılması nakliyenin başlangıç aşamalarını oluşturmaktadır. İlk insanlardan başlayarak günümüze kadar çok farklı araçlar ve vasıtalar ile yapılmıştır.

Nakliye Çeşitleri:

     Temelde Kara Nakliyesi olarak başlayan taşımacılık, Kara Nakliyesi, Hava Nakliyesi, Deniz Nakliyesi ve Demir Yolu nakliyesi gibi bölümlere ayrılmıştır. Ticaret için nakliye olmazsa olmazdır. Zaten ticaretin artmasını sağlamak için nakliye kanallarının geliştirilmesi kaçınılmazdır. Günümüzde teknoloji de bu sektörün içine katılarak iletişim hızı yüksek bir ağ oluşmuştur. Artık nakliye işi bireysellikten çıkarak toplu bir hareket halini almaktadır. Amaç yükü alıp en kısa sürede, ucuza ve sorunsuz şekilde son kullanıcıya iletmektir. Bu nedenle yurtiçi ve yurtdışı birçok nakliye, kargo şirketleri kurulmakta ve büyümektedir.
Malzemenin vasıtaya koyuş şekline göre nakliye, parsiyel ve komple yükleme olarak ikiye ayrılır. Parsiyel yüklemede, birden fazla firmanın yükü aynı araca konurken, komple yüklemede tek firmanın yükünü taşımak söz konusudur. Parsiyel yüklemede az miktarda malzemenin daha ucuza getirilmesi amaçlanır.

Bazen nakliye işlemlerinde miktardan daha ziyade zamanlama önem kazanmaktadır. 

     Örneğin Türkiye'de bulunan bir firma yapılacak işin adetine ve teslim tarihine göre siparişte bulunup üretimden çıkar çıkmaz uçak kargosu ile hızlıca yurtdışı alıcısından tedarik edebilmektedir. İster küresel ekonominin talep etmiş olduğu çağdaş siparişe dayalı üretim modeline uygun tam zamanında sevkiyatlar için isterse de klasik büyük montajlı işler için olsun günümüz lojistik dünyası yapılacak nakliye işlemlerinde kullanılacak en uygun taşıma yönteminin seçimi için sayısız olanak sunmaktadır.

Taşıma yöntemlerini kısaca tanımak gerekirse; 





Denizyolu Taşımacılığı: 


     Denizyolu taşımacılığı, büyük tonajdaki ürünlerin uygun maliyet ile uzun mesafeler arasında taşınmasını olanaklı kılması dolayısı ile tercih edilmektedir. En köklü taşıma yöntemidir. Hukuku gelişmiştir. Kendisine has kuralları vardır. Denizyolu taşımacılığı genellikle dökme yükleme ve konteyner taşımacılığı olmak üzere iki ana koldan ilerlemektedir. Nakliye için geçen süre çok uzun olduğundan dolayı, termin süresi konusunda büyük bir dezavantaj bulunmaktadır.

Karayolu Taşımacılığı:

     Genellikle birbirine yakın ülkeler arasında yapılan taşımalarda kullanılmaktadır. Denizyolu taşımacılığına göre daha hızlı olmakla beraber daha pahalıdır. Türkiye'nin Avrupa ve Rusya gibi komşuları ile yaptığı ithalat ve ihracatlarda karayolu taşımacılığına sıklıkla başvurulmaktadır.

Havayolu Taşımacılığı:  

     Hızlı fakat pahalı bir taşıma yöntemi olan havayolu taşımacılığı ithalat ve ihracatta hızlı sevkiyatların önem kazandığı hallerde kullanılmaktadır. Ayrıca ithalat ve ihracat evraklarını taşıyan hava kuryeleri, yedek parça gönderileri, numuneler de havayolu taşımacılığının konusuna girmektedir. 

Demiryolu Taşımacılığı: 

     ABD ve Almanya gibi demiryolu ağları gelişmiş ülkelerde yerel taşımalarda kullanılmasının yanı sıra aynı karayolu taşımacılığında olduğu gibi birbirine yakın ülkeler arasında büyük montajlı yüklerin ekonomik olarak taşınmasında kullanılabilen bir taşıma yöntemidir.  

Karma Taşımacılık: 

     Kombine taşımacılık olarak da geçen karma taşıma işlemi deniz, kara, hava veya demiryolu taşımalarından en az iki farklı seçeneğin bir arada kullanılması ile elde edilen taşıma yöntemidir. Karma taşımacılığın son zamanlarda çok revaçta olmasının başlıca nedeni artan aracı (acente) işlemlerinin uluslararası taşımacılığa olan etkileridir.

Taşıma yöntemi seçilirken dikkat edilmesi gereken başlıca noktalar, nakliye için geçecek sürenin uzunluğu, nakliyenin maliyeti ve ürünlerin hasar görmeden teslim edilme olasılığıdır. Önümüzdeki günlerde gelişen teknoloji ile birlikte daha ekonomik, hızlı ve sorunsuz yöntemlerin geliştirilmesi kaçınılmazdır.

Altta nakliye ile ilgili terimleri görebilirsiniz.



1 yorum:

İş yoğunluğum dolayısıyla yorumlara cevap veremeyebilirim. Anlayışınız icin teşekkürler.